חג השבועות בא עלינו לטובה ועימו שפע מוצרי החלב המפתים. הגיע הזמן להציג ולשבור מספר מיתוסים על החלב ומוצריו. המאמר פותח בהסברים על מסורת אכילת מוצרי חלב בחג השבועות וממשיך בסקירה מדעית ומפורטת על יתרונות וחסרונות השימוש במוצרי חלב, לרבות הפרכת מיתוסים המסתתרים מאחורי יצרנים ותעשיות שונות. המשך המאמר דן בחלב בראייה סינית, מתי כן ומתי פחות עדיף לצרוך אותו. | |
מאת: ד"ר ניר עמיר | |
קודם שנדון ביתרונות ובחסרונות של אותו מזון חשוב ומפורסם נזכיר לעצמנו את הסיבות לפיהן מקובל להרבות בחג זה באכילת מוצרי חלב: אבל מעבר לכל ההשערות וההסברים יש גם נימוק הגיוני ופשוט. בעבר, רוב חגי ישראל היו חגים חקלאיים שקבלו, במרוצת הזמן, משמעות דתית. תקופת הביכורים היא גם תקופת ההמלטות ושפע מוצרי החלב (יש לזכור שבימים עברו מוצרי חלב לא היו כה זמינים כמו היום). התלמוד מוקיר את החלב ומוצריו כמזון בריא לגוף. תרבויות שונות ציינו את החלב כמוצר חשוב ומחזק. גם הרפואה הסינית מתייחסת לחלב ומוצריו כמזון (ושימו לב - כמזון, לא כמשקה!) עשיר, מחזק צ´י ומזין. כדרכם של מזונות מחזקי צ´י רבים, עודף ממנו, בעיקר לאנשים עם טחול חלש, עלול להפוך לליחה (במקום לצ´י). אולי בגלל הטיעון הזה, ואולי מחמת טיעונים אחרים, השתרשה גישה ציבורית הרואה בחלב כמזון מעורר ליחה. עקרונית זה נכון, אבל רק לאנשים מסוימים. לאחרים זה נחשב למזון חשוב וחיוני (בדיוק כמו שחיטה מזינה אחדים אך מזיקה לרגישים). הגישה הנטורופתית תוקפת את השימוש במוצרי חלב ומייחסת לו מחלות דרכי נשימה, מחלות עור, מחלות אוטו-אימוניות ואחרות. טוענים רבים בעד החלב ונגדו. סביר להניח שישנם כאן שיקולים מסחריים לא מועטים. מחד - גורסים ייצרני החלב שאין כמוהו לבריאות ולסידן. מנגד עומדים ייצרני הסויה שגורסים שהוא כמעט רעיל ומסוכן לבריאות. והאמת? נראה ששני הצדדים צודקים, אך במידת מה. מיתוסים, השערות ועובדות לגבי חלב פרהחלב אם מזין יותר מאשר חלב פרה חלב אם מגן על מחלות וחלב פרה עלול לצור אותן חלב פרה מכיל אנטיביוטיקה והורמונים ומחזק נטייה לסרטן החלב מכיל הורמונים מסרטנים חלב פרה ומוצריו גורמים לאנמיה על רקע חסר ברזל בתינוקות אלרגיה לחלב היא האלרגיה השכיחה ביותר אנשים הרגישים לחלב צריכים לעבור למזונות מבוססי סויה אנשים אלרגים לחלב פרה צריכים לעבור לחלב עזים לא מומלץ לתת מזונות המבוססים על חלב פרה עד גיל שנה סוכר החלב אינו מתפרק טוב באדם הבוגר החלב עלול לגרום לסוכרת סוג I (סוכרת נעורים) צריכה מוגברת של חלב ומוצריו מונעים אוסטאופורוזיס חלב פרה מעלה את השכיחות לדלקות אוזניים ואסטמה חשוב לציין שהרפואה הסינית לא רואה את החלב ומוצריו כתופעה שלילית אלא מתייחסת אליו כמזון. כלומר, כן לצרוך, לא להגזים (בדומה לכל דבר), ובעיקר, להקפיד שזה יהיה בהתאם לצרכי האדם. מצבים שבהם ניתן להשתמש במוצרי חלב במגבלות המצוינות על פי הרפואה הסינית המסורתית (חלוקה לפי איברים)פתולוגיות בטחול ובקיבה פתולוגיות בכליות פתולוגיות בכבד פתולוגיות בריאה ומצבים חיצוניים
[חסר נוזלים] במעי הגס - חלב כבשה, חלב פרה, גבינה, יוגורט, מוצרי ´ביו´, לאבנה
חום קיץ - חלב עיזים, יוגורט, רוויון, לבנה, ´ביו´ פתולוגיות בלב מצבים שלא מומלץ להשתמש כלל במוצרי חלב על פי הרפואה הסינית המסורתיתסטגנציה של קור במרידיאן הכבד מצבים שניתן להשתמש במוצרי חלב במגבלות המצוינות על פי הרפואה הסינית המסורתית (חלוקה לפי סינדרומים)מצבי חסר צ´י מצבי חסר דם מצבי חסר יין מצבי עודף מצבים חיצוניים הפניות למידע נוסף ´אל תגע בעטינים שלי´ מכון תנובה למחקר להפניות
חומר זה אינו מהווה המלצה או הנחייה רפואית והוא נועד לשירות המטפלים והרופאים ולידע כללי בלבד. |