סיבים תזונתיים הם רב סוכרים ממקור דפנות תאי הצמחים שאינם מתעכלים ונספגים בגוף האדם. הם מסווגים לפי מסיסותם במים ויוצרים מבנה דייסתי בסביבה מימית. הם משפיעים לטובה על מערכת העיכול ומסוגלים להקל על בעיות שלשול או עצירות בהתאם לאופן וסוג נתינתם. מאמר זה מפרט על סוגי סיבים שונים לרבות הפסיליום, הן בהיבט המערבי והן בהיבט האנרגטי הסיני ונותן מידע שימושי למטפל בכל הנוגע לאופן מתן הסיבים והשימוש בהם.
מאת: ניר עמיר | |
הסיבים התזונתייםהסיבים התזונתיים הם פוליסכרידים ממקור דפנות תאי הצמחים שאינם מתעכלים ונספגים בגוף האדם. הם מסווגים לפי מסיסותם במים: סיבים מסיסים: פקטין וגואר-גאם הסיבים המסיסים יוצרים מבנה דייסתי או ג´לטינוזי בסביבה מימית ויש להם השפעה מיטיבה על סוכרת והיפרכולסטרולמיה. סיבים מסיסים עשויים להקל על שלשולים על ידי הארכת זמן מעבר המזון במעי, שיפור תפקוד המעי הגס (פירוק הסיבים התזונתיים על ידי הפלורה במעי הגס נותן תוצרי פירוק של חומצות שומן קצרות (SCFA ) אשר מהוות מקור אנרגיה זמין לקולונוציטים (תאי המעי הגס) לצורך גדילה והתחלקות. ספיגת חומצות השומן הקצרות מגביר ספיגת נתרן ומים וכך היציאה פחות נוזלית. הפרוקטואוליגוסכרידים הם פחמימות עמידות להידרוליזה אנזימתית ועוברים תסיסה על ידי חיידקי הפלורה במעיים. כך הם מורידים את רמת החומציות במעי ומעכבים התפתחות אורגניזמים פתוגניים. תוצרי הביניים שלהם בפירוק הם מימן, דו תחמוצת הפחמן ומתאן. הסיבים שכיחים בעיקר בבננות, שעורה, שום, דבש, בצל, סוכר חום, עגבנייה, שורש אספרגוס, ארטישוק ירושלמי, שיפון וחיטה. הם מורכבים ממולקולות של סוכרוז אליהן מחוברות 1-3 יחידות פרוקטוז באמצעות קשר ביתא גליקוזידי. שרשרת קצרה נקראת אוליקופרוקטוז ושרשרת ארוכה נקראת אינולין שהוא סוג סיב אחר. לסיבים אילו תועלת ייחודית: סיבים לא מסיסים: צלולוז, המיצלולוז וליגנין הסיבים הבלתי מסיסים מקלים על התרוקנות הקיבה וזמן מעבר המזון במעיים, לכן השפעתם חשובה לטיפול בעצירות. פסיליוםסיבים המופקים מקליפת זרע הצמח: Plantago Ovata . זהו צמח רב שנתי הצומח באסיה, מזרח אפריקה והמזרח התיכון, בעיקר באדמות מלוחות. רוב הפסיליום כיום מגיע מהודו. במקור, כזרע שלם, הוא שימש כצמח מוריד, משתן ומלחלח מעיים. כיום השימוש המוכר ביותר הוא סיבי קליפת הזרע המכילים 65% סיבים מסיסי מים ו 10-15% סיבים לא מסיסים. הוא המרכיב העיקרי של תוסף המזון המשלשל Metamucil ומחקרים שונים מעידים על השפעתו החיובית בצמצום רמות כולסטרול. מאפיינים אנרגטיים של הפסיליום השפעת הפסיליום מוגבלת בעיקר למעי הגס ומתקשרות לליחלוח, ספיחה והורדה. הקליפה מתוקה וניטרלית עד קרירה, חודרת למעי הגס, וקצת לקיבה ולטחול. היא מלחלחת את המעיים במצבי עצירות אצל מבוגרים, מזינה את היין ומטהרת חום. עם זאת רצוי להיזהר ממנה במצבי קור וחסר. כעקרון, אין לתת משלשלים לאורך זמן על רקע מצב חסר. צריכה מוגזמת של סיביםסיבים עלולים להפריע לספיגת תרופות ומינרלים כמו סידן ואבץ. סיבים מעכבים ריקון קיבה אך ומגדילים את נפח הצואה. בקשישים נפח הצואה עלול לגרום לאי נוחות על רקע ריקון איטי פיזיולוגי. כמו כן סיבים מגבירים את הצורך במים חופשיים (הם סופגים אותם ומונעים ספיגתם למעיים) ולכן מגבירים את סכנת ההתייבשות, הקיימת ממילה, בקשישים. כיום ההמלצה לשימוש בסיבים היא כ 20-35 גרם ליום במבוגרים או 10-13 גרם לכל 1000 קק´ל במזון. בילדים מעל גיל שנתיים ההמלצה היא גיל בשנים + 5 בגרמים (כלומר ילד בן 3 יצרוך לפחות 8 גרם סיבים ביום). סיבים בראייה סיניתסיבים מסייעים הן בשלשול והן בעצירות. במצבי שלשול הם משפרים את פעילות הפלורה ולפיכך תומכים בתהליכי הטרנספורמציה של הטחול ומונעים הצטברות ליחה דביקה המובילה לעצירות. מצד שני, שימוש רב בסיבים עלול להוביל לחוסר דם (מה שמתאים לפעילות מונעת הליחה המאפיינת אותם). סיבים תזונתיים לרוב קרירים יותר ביחס לדגן המרכיב אותם, יחד עם פעולתם המייבשת הם עשויים להוביל להפחתת שומני הדם ולצמצם את רמת החומציות. הקור יכול להסביר אף הוא את האטת הפריסטלטיקה בעיקר בקשישים הסובלים מחסר צ´י. להפניות חומר זה אינו מהווה המלצה או הנחייה רפואית והוא נועד לשירות המטפלים והרופאים ולידע כללי בלבד. |