קפאין הוא אלקלואיד שכיח בעל צבע לבן וטעם מר,בעל תכונות ממריצות השכיח בעיקר בפולי קפה, גווארנה (משקה ברזילאי), עלי מטה (תה ארגנטינאי) ובכמויות יותר קטנות במוצרי קקאו (כמו שוקולד ושוקו) ובתה. האם קפה מזיק? מי יכול ליהנות מתכונותיו האנרגטיות של הקפה ומי דווקא יסבול? מאמר זה מעלה את ההיסטוריה של הקפה, הקפאין ומאפשר הבנה אל מעבר למיתוסים המקובלים | |
מאת: ד"ר ניר עמיר | |
הקפאין נמצא ביותר מ 60 מיני צמחים בטבע והוא ידוע כמגרה את מערכת העצבים המרכזית, את מערכת הנשימה, קצב הלב ובמידה מועטה גם משתן. השפעת הקפאין תלויה בריכוזו (תלוי מינון) ולכן גם בדרך העיבוד של הצמח. ההיסטוריה של הקפה מתברר שקפה לא תמיד היה משקה. באתיופיה היה נהוג בעבר לאכול את פולי הקפה, ולא להכין מהם משקה. נזירים אתיופים נהגו ללעוס את הפולים כדי לשמור על עירנותם. קיימת סברה כי שבטים אפריקאיים ערבבו שברי פולי קפה עם שומן חיות כדי להכין אוכל מזין ומעורר, שהיו אוכלים בעת הכנות לקרב. ![]() פולי הקפה, בצורה הקרובה לשימוש המוכר לנו כיום, נמצאו בשימוש בסביבות שנת 1000 לספירה, לראשונה בערב הסעודית. במאה ה- 13 הקפה כבר היה נפוץ בארצות האיסלם וצריכתו התפשטה לצפון אפריקה, מדינות הים התיכון והודו. גידול פולי הקפה נשמר על ידי האיסלם עד המאה ה 16, אז צליין בשם באבא בודן הבריח פולים תחת בגדיו מהעיר מכה. בגרסה אחרת, ההיכרות בוצעה על ידי סוחר מוונציה בשנת 1615. כך או כך, הזרעים הניבו פירות שהובילו להתרחבות חקלאית ולקליטת הצמח במושבות האירופאיות הנוצריות. בית הקפה הראשון שנפתח היה באינסטנבול בשנת 1554 אלא שבשנת 1633 אסר הסולטן מורד הרביעי את הקפה ואת הטבק ואף הטיל עונשי מוות על שותי קפה. ההולנדים ייסדו את מטע הקפה הראשון בבעלות אירופאית בקולוניה בשם Java- כיום חלק מאינדונזיה. העסקים החלו לפרוח ואמסטרדם החלה להפיץ עצי קפה לאריסטוקרטיה בכל רחבי אירופה. לואי ה- 14 קיבל מן ההולנדים עץ קפה לגן הבוטני המלכותי שלו. אלא ששתיל של עץ נגנב מגנו על ידי קצין צרפתי. הקצין הבריח את השתיל בספינה למרטיניק, קולוניה צרפתית שבאיים הקריביים. הקצין ושתילו סבלו נזקים רבים במהלך המסע: נוסע קנאי תלש ענף מן העץ. פיראטים כמעט השתלטו על הספינה וסופה כמעט שהטביעה אותו. בשל המחסור במים נאלץ הקצין לתת לעץ יותר ממחצית מהקצבת מי השתייה שלו. לבסוף הגיע השתיל לאיים ותוך כ- 50 שנה התרחב למטעם של כ- 18 מיליון עצים. ב 1675 כבר היו באנגליה כ-3,000 בתי קפה. בתקופה זו שלחו נשים רבות באנגלייה עצומה למלך נגד שתיית קפה בבתי הקפה. הן טענו שהמשקה מייבש, מחליש ופוגע בתפקוד המיני של הגברים והופך אותם למיובשים כמו המדבר שממנו הגיע. את העצומה שלחו הנשים לבית המלוכה, בתקווה שהמלך יבין את הבעיה ויאסור את שתיית המשקה הארור. ![]() בשנת 1787 הוברחו פולי קפה מגינאה הצרפתית לברזיל. ניצול עבדים במטעי הקפה של ברזיל הביא לעלייה ניכרת בתפוקת הקפה העולמית במהלך המאה ה-19 , דבר אשר שינה את מעמדו ממשקה של אצולה למשקה עממי. במהלך רוב המאה ה-19 והמאה ה-20 הייתה ברזיל היצרנית העיקרית של קפה בעולם ולמעשה איפשר למונופול בתחום , אך מדיניותה לשמירה על מחירים גבוהים הביאה לכניסת יצרניות חדשות לשוק , ביניהן קולומביה , גואטמלה ואינדונזיה . ![]() סוגי קפה מתוך מגוון סוגים של עצי קפה מוכרים שני זנים עיקריים מהם מפיקים את משקה הקפה: ערביקה ורובוסטה. קפה מזן ערביקה (Coffea Arabica), נחשב לאיכותי יותר וטעמו חזק ומרוכז. זהו גם המין הנפוץ ביותר של צמח הקפה. מדובר ב שיח ירוק עד שמקורו באתיופיה אשר חולק את השוק עם מינים אחרים כמו הרובוסטה שהתגלו באזורים אחרים של אפריקה. זן זה גדל באקלים טרופי ותהליך הפקתו יקר יותר בשל העובדה שברגע שבו פולי הקפה מבשילים הם נושרים לקרקע ומתקלקלים. קפה מזן רובוסטה (C. Liberica C. Robusta ) נחשב לזול יותר בשל תהליך ההפקה. בניגוד לזן הערביקה, פולי הקפה הבשלים שלו נשארים על העץ ואינם זקוקים להשגחה לה זקוק זן הערביקה. הרובוסטה מכיל פי 2 יותר קופאין מאשר הערביקה אך טעמו פחות מרוכז. רוב תערובות הקפה מכילות את שני הזנים כאשר אחוז הרובוסטה בתערובת גדול יותר מזה של הערביקה. מנגנון ![]() מטבוליזם ופעילות פרמקולוגית קפאין נספג במהירות לדם ומתפזר בכל רקמות הגוף ונוזליו, לרבות מערכת העצבים המרכזית, רקמות עובריות וחלב אם. רמת השיא בפלסמה מתרחשת תוך 30 דקות מצריכתו בשתייה או אכילה. יותר מ-80% מהקפאין הנצרך עובר דה-מתילציה לפאראקסנטין בכבד, היתר הופך לתאוברומין ותיאופילין. לאחר מכן, עוברים מטבוליטים (תוצרי פירוק) אלו תהליכים נוספים של חמצון ודה מתילציה והופכים לאוראטים שמופרשים מהשתן. רק כ-3% מהקפאין הנצרך מופרש בצורתו המקורית מהשתן. זמן ´מחצית החיים´ שלו (הזמן הנחוץ לסילוק מחצית מצריכתו מן הגוף) משתנה מאדם לאדם ואצל אנשים מבוגרים בריאים הוא כארבע - חמש שעות. ככל שעולה רמת הקפאין בפלזמה כן מתעכב פינויו. הסיבה לכך היא שקולטנים של פאראקסנטין (תוצר פירוק של הקפאין לאחר שעבר דה-מתילציה) בכבד מגיעים לרוויה וחלה עלייה במטבוליט זה בדם. במקרים בהם יש בעיה בתפקודי כבד עלול לעלות זמן מחצית החיים, אך גם בתקופת הינקות ובשלבים המאוחרים של ההריון. עישון מזרז את המטבוליזם של הקפאין ומפחית את זמן מחצית החיים ל- 3 שעות. הקפאין הוא חומר פרמקולוגי פעיל. הקפאין מעלה את רמת הערנות ומפחית עייפות במיוחד כשקיימת נטייה לעייפות. כמות קפאין מעל 3 מ´ג/ק´ג בשעות הערב, עלולה לדחות את שעת השינה. עם זאת, השפעת הקפאין שונה מאדם לאדם. חלק מהאנשים מפתחים התרגלות ולכן יכולים להירדם היטב גם לאחר שתיית קפה. תכונה נוספת של הקפאין כוללת הרחבת כלי דם מסוימים והצרה של אחרים. לכן הוא עשוי להקל על כאבי ראש מסוימים באמצעות שיפור זרימת הדם למוח. תופעות לוואי תופעות לוואי מעל גרם קפאין ליום כוללות: התכווצות שרירים, פגיעה בכושר שיפוט, טכיקרדיה ועוד. רעילות שימוש פרמקולוגי בקפאין הקשר בין צריכת קפאין למחלות צריכת קפאין בתקופת ההריון קפאין כמרכיב במשקאות אנרגיה ובמוצרים נוספים קפה נטול קפאין מתחילת שנות ה-90 החל השימוש בדו תחמוצת הפחמן - CO2 לצורך המיצוי. בלחץ אטמוספרי רגיל יכול דו-תחמוצת הפחמן להימצא כמוצק (קרח יבש) או כגז, ובלחצים גבוהים הוא עשוי להיות גם נוזל. על ידי סגירה של CO2 בכלי אטום והגברת הלחץ האטמוספרי בצורה משמעותית, עובר החומר ממצב צבירה גזי למצב הנקרא נוזל סופר-קריטי. במצב זה החומר מתנהג כגז וממלא את כל נפח המיכל, אבל שומר על תכונות של נוזל וניתן להמיס בו חומרים שונים. את ´הנוזל´ הזה מזרימים אל פולי הקפה הירוקים. החומר חודר אל הפולים וממיס את הקפאין. הגדלת הלחץ מאפשרת העברתו למצב נוזלי וסילוקו מהפולים. אחרי כן הגז מתנדף מהמוצר ללא כל עקבות. ניתן לנצל את הקפאין שיצא למשקאות אנרגיה שונים. יתרונותיו של הקפאין * קפה מכיל נוגדי חמצון (אנטי- אוקסידנטים) שפועלים נגד רדיקלים חופשיים. חסרונותיו של הקפאין קפה ואינסולין צריכה מומלצת אנרגטיקה על פי רפואה סינית טעמו המר מאפשר ניקוז לחות דרך הכבד והנעת צ´י בזכות היותו מחמם. הוא ממריץ ומזרז טרנספורמציה המאפשרת הטמעת צ´י יעילה יותר מהמזון. כיוון שהוא מעלה ערך גליקמי של מזונות הוא מאפשר הטמעת צ´י מהירה יותר בעיקר במצבים חריפים בהם אנו זקוקים לרמת אנרגיה זמינה ומהירה (בתנאי שינתן עם צמחים או מזונות מחזקי צ´י). מאידך, יכולתו לפרק שומנים, להניע ולמנוע בעיות בערמונית (הנחשבות לחום וליחה) מדגישות את תכונתו המרה והמנקזת לחות, בעיקר מהמחמם התחתון. ראוי לתת אותו במצבי קור עם או ללא לחות / ליחה. שימוש יתר בקפה, בעיקר באנשים הסובלים מחסר יין, עלול לפגוע ביין ולהוביל להחמרת בעיות פרקים על רקע חום או חסר יין, או לפגיעה בעצמות. במצבים אילו ראוי לשלב את הקפה עם רכיב מחזק יין (כמו חלב, למשל) ולא לשתות אותו בצורתו הטהורה (בוץ, למשל). תנועת יתר (דרך הכליות) עלולה לפגוע בעובר ולהעלות את רמת הסיכון להפלות. הגישה הקלינית על פי הרפואה הסינית לקפה: 1 - מה אנחנו שותים באמת? 2 - הפחתת צריכת הקפה 3 - תזונה עם פחמימות מורכבות וחלבונים 4 - פעילות גופנית למידע נוסף
למידע אודות מסלול לימודי רפואה סינית בתמורות
למידע אודות התכנית המשולבת ברפואה סינית (נטורופתיה סינית) לימודי רפואה משלימה
חומר זה אינו מהווה המלצה או הנחייה רפואית והוא נועד לשירות המטפלים והרופאים ולידע כללי בלבד. |