השומנים הם קבוצה מגוונת של תרכובות בעלות חשיבות ביולוגית רבה. מאמר זה מפרט את תכונות הטריגליצרידים והכולסטרול בראייה מערבית וסינית ומציג את ההיבט האנרגטי ברמה המולקולרית של השומנים. המאמר מלווה בהתייחסות לתזונה, עקרונות שכדאי ליישם בתזונה והשוואת מזונות עתירי שמן או שומן לרבות בהיבט האנרגטי שלו. | |
מאת: ניר עמיר ואילת מן | |
מהם ליפידים:
השומנים או הליפידים הם קבוצה מגוונת של תרכובות בעלות חשיבות ביולוגית רבה, שהמשותף להם הוא מסיסותם במסיסים אורגניים כמו אצטון, אתר אתילי וכלורופורם. רוב השומנים בטבע הם טריגליצרידים , כלומר תרכובת של גליצרול ושלוש מולקולות של חומצות שומן. בין השומנים ישנם גם סוגים אחרים כמו כולסטרול, טרפנים וחומרים אחרים.חומצות השומן לשלוש קבוצות עיקריות: הרוויות, חד בלתי רוויות ורב בלתי רוויות. אורך השרשרת ומידת הרוויה של חומצת השומן קובעת אם שומן מסוים הוא נוזלי או מוצק בטמפרטורה הרגילה. ככל שהשרשרת קצרה יותר או הקשרים הבלתי רוויים גדול יותר, נמוכה נקודת ההמסה (כלומר הוא יותר נוזלי).שומנים מן החי לרוב מכילים יותר חומצות שומן רוויות מאשר שומנים מן הצומח (למרות שיש יוצאי דופן כמו דגי ים מחד ושמן קוקוס וחמאת קקאו מאידך). רוויון פירושו מידת ההידרוגנאציה (כמה אטומי מימן תופסים את מקום הקשרים במקום קשרים כפולים). המרגרינה רוויה יותר מהשמנים מהם היא מיוצרת. שומן רווי: כולסטרול: מנקודת ריאות סינית, שומנים רוויים המכילים כולסטרול נחשבים, לרוב, לליחה ממקור כבדי ולא ממקור טחולי. הליחה אמנם נוצרת לרוב על רקע ליקוי בטרנספורמציה של הטחול, אך ליחה סטגננטית הנוטה להצטמג אופיינית יותר לכבד. ניתן להבין זאת בפשטות כאשר אנו בוחנים שומנים הנוצרים בכבד (הכוונה לכולסטרול) אשר נוטים להצטבר בדם כפלאקים (ליחה צמיגה) ומהווים מרכיב עיקרי במלחי מרה. מלחי מרה שהפכו לאבנים הם בעיקרם כולסטרול, ומנקודת ריאות סינית הם ליחה חמה של כיס המרה והכבד. גם הטיפול ההרבולוגי תזונתי מתקשר לצמצום צריכת שומנים ושימוש בצמחים מרים וקרים בעלי אופי מייבש ומניע סטגנציות מהכבד. כסיכום ביניים חשוב לזכור: שומני דם מתקשרים לליחה מן הכבד והטיפול חייב לכלול צמחים או מזונות המשפיעים על הכבד. שומנים לא רווים: שומן חד בלתי רווי: שומן רב בלתי רווי: שמנים ושומנים בראיה סינית מזון עשיר בשומן מן החי מייצר ומוסיף ליחה אך כרוב המזונות גם מחזק דם וצ´י. ככל שתכולת השומן עולה כן גדל חיזוק היין וכמות הליחה שהוא תורם. הטמפרטורה שלו נוטה להיות נייטרלית עד חמימה והכיוון לרוב מעלה. מזונות מן החי דלי שומן, גם הם מחזקים צ´י ודם. מכאן שיש להניח כי תכונת החיזוק של צ´י ודם מיוחסת יותר למרכיב החלבוני שבמזון ואילו השומן מתייחס יותר למרכיב הליחתי. ליחה זו נוטה להצטבר בגוף ולהתחמם. כאשר אין תנועה טובה של הליחה, ויכולת הטרנספורמציה לקוי, הליחה תצטמג ותהפוך לשומנים בגוף. דגים עתירי שומן רווי כמו קרפיון וצדפות נוטים להיות ניטרליים עד חמימים ומלחלחים. חלקם מחזקים דם וצ´י, אך הצדפות מחזקות יין של הכליות והכבד. דגי הים ברובם מעלים ומחזקים צ´י, רובם ניטרליים עד חמימים, ולמרות הכיוון הכללי הם מעודדים תנועת נוזלים ולפיכך מאפשרים שיתון. דגי הבריכה ופירות הים לרוב מורידים, מחזקים יין, ומלחלחים. הטמפרטורה שלהם נעה בין חמימה (מולים, שרימפסים) לקרה (צדפות, סרטן, תמנון), אך יש גם ניטרליים (קרפיון). מוצרי חלב בעלי תכולת שומן גבוהה כמו חמאה וחלב כבשה נוטים להיות חמימים (לעתים ניטרליים כמו חלב פרה או אם) , מעלים, מחזקים צ´י ודם, מלחלחים. תהליכי ספיגה: הדם מוביל את הטריגליצרידים אל רקמות השומן או לרקמות אשר משתמשות בהן להפקת אנרגיה. כשנפסקת ספיגת השומן מהמעיים משתחררות חומצות שומן מרקמת השומן ומובלות בפלזמה לרקמת המטרה. הפלזמה גם מובילה שומן הנוצר בכבד בדרכו לרקמות שונות. כדי להוביל את השומן בדם הוא נעטף בקרום דקיק של חלבון המעניק לכל הקומפלקס תכונות פיזיקליות המזכירות חלבון. אילו הם הליפופרוטאינים. ליפופרוטאינים: כילומיקרונים: VLDL: LDL : HDL : ליפופרוטאינים מנקודת ריאות סינית מנקודת ריאות סינית ה HDL מכיל תכולה גבוהה של חלבון יחסית לכמות השומן שבו. מרכיב יאנגי זה מעודד הנעה של כולסטרול מהתאים לכבד ומונע הצטברותו בכלי הדם. למאמר אודות האנרגטיקה של שומנים מיוחדים ניתן ללחוץ כאן: אנרגטיקה של אומגה 3 להפניות חומר זה אינו מהווה המלצה או הנחייה רפואית והוא נועד לשירות המטפלים והרופאים ולידע כללי בלבד. |