מדוע ברית המילה נפוצה במקומות מסוימים אך לא בסין? האם יש לה גם משמעות רפואית? מפני אילו מחלות היא עשויה להגן? מאמר זה סוקר את ההבטים הרפואיים של ברית המילה, ומעלה שאלות על ההשלכות התפקודיות ואחרות בעקבות הפעולה הכירורגית.
מאת: ד"ר יאיר ברז
33.2 מיליון איש – זהו המספר של נשאי HIV (ראשי תיבות באנגלית של Human Immunodeficiency Virus, "וירוס הכשל החיסוני האנושי") בעולם מעודכן ל 2007, כשכל שנה מתווספים למספר הזה עוד 2.5 מיליון איש ומתים ממחלת האיידס (ראשי תיבות באנגלית של AIDS; Acquired Immune Deficiency Syndrome, תסמונת הכשל החיסוני הנרכש( 2.1 מיליון איש בשנה. ישנן סיבות רבות להידבקות בוירוס כשהסיכון עולה באוכלוסיות מסויימות כגון נרקומנים המשתמשים במזרקים, אלה המקיימים יחסי מין בתדירות גבוהה עם בני זוג מזדמנים, קיום יחסי מין עם נותני שירותי מין ´מקצועיים´ ויחסי מין אנאליים לא מוגנים. בוודאי, אלו הם אינם גורמי הסיכון היחידים ואינם מסבירים את האפידמיה של שיעור ההדבקות במקומות גיאוגרפים מסוימים.
באפריקה (היבשת המובילה במספר נשאי הוירוס והחולים באיידס – הגורם מספר אחד למוות ביבשת זו) 70% מהגברים הנושאים את הוירוס נדבקו כתוצאה מיחסי מין הטרוסקסואלים (פין - נרתיק). בקיום יחסי מין הטרוסקסואלים הוירוס מועבר לגוף דרך הפין. המלחמה בהדבקות בוירוס ביבשת זו היא בעיקר חינוך ושינוי התנהגות שכוללים את שלושת העקרונות: הימנעות, נאמנות ושימוש בקונדומים. קיים ויכוח על הצלחת הטמעת העקרונות ומניעת ההדבקות אבל אין ספק שיש צורך בכלי נוסף משמעותי שיעזור במלחמה להורדת שיעור ההדבקות בוירוס בהעדר חיסון.
הקשר בין ברית מילה (circumcision) להדבקות בוירוס נחקר לראשונה ב 1986, מאז בוצעו כ 500 מחקרים בנושא זה. לאחרונה פורסמו שלושה מחקרים רנדומאליים מבוקרים (מחקרים שמשתתפיהם מחולקים באופן אקראי לשתי קבוצות, אחת הקבוצות מטופלת בדרך הנחקרת והשניה מטופלת בפלצבו/ביקורת) גדולים ומשמעותיים.
במצבו הרפוי של הפין העורלה מכסה את העטרה וגוף הפין ויוצרת מעין מיקרו סביבה מוגנת מפני זיהומים חיידקיים של העור - כל זאת בתנאי שחלקה הפנימי של העורלה נשמר נקי ע"י ניקיון קבוע של אזור זה. לצערנו, עדיין לא קיים תכשיר כלשהו לניקוי העור שיהיה יעיל באופן משמעותי בהשמדת הHIV. בנוסף, חלקה הפנימי של העורלה אינו מכיל קרטין (keratin) כפי שמכיל העור החיצוני של העורלה המגן מפני הידבקות בוירוסים. במחקרי מעבדה הוכח כי החלק הפנימי של העורלה, כאשר חשוף (בזיקפה או כאשר הינו מופשל), רגיש הרבה יותר להדבקות בHIV מאשר החלק החיצוני של העורלה ומצוואר הנרתיק, ואפילו משמש כמעין מצע לוירוס. לכן במצב זיקפה וקיום יחסי מין, החלק הפנימי של העורלה הופך להיות חלקו החיצוני ובעת חשיפתו לHIV הוירוס מועבר לחלק זה של הפין. לאחר שהפין חוזר למצבו הרפוי הוירוסים נמצאים בסביבה ´אוהדת´.
כבר ב 1855 רופא בשם הצ´ינסון מצא כי בקרב היהודים בלונדון אחוז החולים במחלות מין נמוך מאוד ביחס לשאר האוכלוסיה והראה כי הסיבה לכך היא ברית המילה. מאז ועד היום עבודות רבות הראו קשר חיובי בין ברית ושיעור נמוך של הדבקות במחלות מין. בנוסף, זה המקום לציין כי מעבר למחלות מין ישנו מצב שכלל אינו נדיר הנקרא בלניטיס (Balanitis), בו מתפתחת דלקת של העורלה (בשכיחות של עד 11%) הגורמת לכאב, נפיחות והפרשה. מצב נוסף בשכיחות דומה הינו פימוסיס (Phimosis) שזה למעשה מצב שבו העורלה נדבקת וסוגרת את הפין במעין שק של עור הגורם לכאב בעיקר בזיקפה. במידה וההדבקות משמעותית המצב יכול לגרום גם לאצירת שתן (כן ב´א´ מהמילה לאצור) וצורך בפעולה רפואית דחופה. כשאותה הדבקות של העורלה נוצרת סביב גוף הפין – פראפימוסיס (Paraphimosis), נוצר,למעשה, מצב של חנק גוף הפין, מצב המצריך אף הוא פעולה רפואית דחופה. ברוב המקרים מצבים אלו מסתיימים בניתוח לביצוע ברית.
עוסקים רבות בשאלה האם ברית מילה משפיעה על התפקוד המיני וההנאה, אך עד כה לא היה מחקר מקיף שנתן תשובה מספקת לשאלה זו. כמובן שבין אלו שאינם נימולים או מתנגדים לברית קיימת הטענה כי ברית מילה פוגעת בהנאה המינית. ניצול המחקרים הרנדומאליים שתיארתי נותנים תשובה מספקת לשאלה זו. הנחקרים משתי הזרועות ענו על שאלונים במהלך המעקב המתייחסים לתפקוד וההנאה במהלך קיום יחסי מין. על השאלון ענו 2210 גברים מהזרוע שעברו ברית ו2246 גברים מהזרוע של קבוצת הביקורת. בתקופה שלאחר הברית (עד 12 חודשים) אצל קבוצת הנימולים היה מעט יותר קושי בחדירה לנרתיק ביחס ללא נימולים, מצד שני דווח גם על פחות כאב. ההבדלים היו על גבול הלא משמעותי. לעומת זאת, לא נצפו הבדלים מעבר לשנה שלאחר הברית. לגבי הנאה מיחסי מין בקבוצה מקניה, לא דווח על הבדל בהנאה, אבל סך רוב הגברים שעברו ברית דיווחו על רגישות גבוהה יותר למגע בפין באופן חיובי ויכולת להשיג אורגזמה בקלות רבה יותר מבתקופה טרם הברית. מהעבודה עולה כי אין הבדל משמעותי סטטיסטי בתפקוד המיני ובהרגשה בין נימול ללא נימול. בנוסף, חווית המין לא נפגעה ואף ניתן להתרשם כי התעצמה בקבוצת הנימולים.
ד"ר יאיר ברז הוא רופא אורולוג מבית חולים בני ציון שבחיפה
מקורות
https://www.unaids.org/en/KnowledgeCentre/HIVData/EpiUpdate/EpiUpdArchive/2007/default.asp.
חומר זה אינו מהווה המלצה או הנחייה רפואית והוא נועד לשירות המטפלים והרופאים ולידע כללי בלבד.