פתגם הוא אמרה קצרה המביעה חוכמת חיים או מוסר השכל. בסדרה של שלושה חיבורים אספתי מספר פתגמים מפורסמים בסינית, ביידיש ובלדינו. לא נופתע לגלות שחלקם קיים גם בשפות ותרבויות אחרות לרבות בעברית. דרך האמרות בסינית נעקוב אחר התפתחותו של תלמיד למטפל. דרך האמרות ביידיש נכיר את מסעו של מטפל צעיר בדרכו לרכישת נסיון קליני והאמרות בלדינו יסייעו לנו להבדיל בין מצבי בריאות שתלויים במזל או בגורל לבין אילו שביכולתנו להשפיע עליהם.
מאת: ניר עמיר
מתלמיד למטפל דרך הראיה של פתגמים סיניים
בשעה טובה התחלנו לבנות קליניקה משל עצמנו. עתה אנו מתמודדים עם מצב משולש: המחלה, המטופל והמטפל (שזה אנחנו). נעבור על שלושת המצבים לפי הסדר:
אַז מעקאָן נישט אַרײַן דורך די טיר. גייט מען דורכן פֿענצטער.
אמנם הפתגם מתייחס לאילו שמתעקשים להיכנס למקום בו אינם רצויים, אך דבר זה תקף גם לגבי מחלה. ככל שנבצר את הבית (נשפר את חסינות הגוף) לא ניתן להימנע כליל ממחלות.
אזוי ווי דו וועסט זיך בעטן , אַזוי וועסטו שלאָפֿן.
אבל נראה שפתגם זה מתייחס דווקא למטפל ולא למטופל. תכנון מוקדם ואסטרטגיה נבונה תשפר את סיכויי ההצלחה.
אַ קלאַפּ פֿאַרגייט אַ וואָרט באַשטייט.
אתה רואה, אפשר להוציא את כל המסמרים אולם הצלקות (העלבונות) ישארו תמיד...
כלומר: דקירת סכין חולפת, אבל המילים נשארות
זהו ביטוי שמלגלג שמתמרמר או מחפש חסרונות כל הזמן ובכל דבר. גם בדברים הטובים שהוא חווה. זהו מצב שניתן לשינוי וכאן נעזרת הרפואה הסינית בטיפולי מגע (למשל שיאצו) וגישה התנהגותית (למשל דמיון מודרך).
אַ בלינדע האָן כאַפּט אויך אַמאָל אַ קאָרן.
הטיפול בילדים עם טורט מאתגר ולא תמיד מניב את התוצאות אליהן שאפנו. לפעמים אנו מוטים מהצלחה חד פעמית שלנו או של מטפל אחר. אבל צריך לזכור שטיקים הם תופעה גלית ובקצת מזל, הצלחנו להגיע למטופל רגע לפני שהגל החריף התמתן. צריך להיזהר שלא לייחס כל הצלחה לטיפול שלנו, בעיקר אם היא מבוססת על נסיון של מטופל אחד. גם בלי להתכוון, אנו מסוגלים לפעמים להצליח...
כשנצרכים לגנב, חותכים את חבל התליה
ועל זה גם נאמר:
תולעת בחזרת בטוחה שאין מתוק מזה.
אַ וואָרעם אין כריין, איז זיכער אַז דאָס איז צוקער זיס.סוג של לעג המתאים למטפל שנעול על קונספציה בלי לנסות לשנות משהו. נשתדל לא להיות תולעים בחזרת...
ושוב באותו עניין:
אַ מיאוסע לאַטע, איז בעסער ווי אַ שיינער לאָך.
משפט שתואם את המעשיות הסינית. לפעמים חדרה אלינו מחלה (כשם שגנב חודר לבית). הטוב מכל הוא לגרש אותה אך במקרים בהם גירוש המחלה (הגנב) עלול לפגוע בגוף (הבית), עלינו ללמוד להסתדר עם מה שיש. וזה אומר...
אַז ס'איז נישטאָ קיין פֿיש, איז אַן הערינג אויך אַפֿיש.
או כפי שביחידת המילואים שלי אומרים: "יורים אש עם מה שיש".
ער קען אַ קרענק.
נכון שביטוי זה מתייחס בעיקר לרופאים. רופא אמור להבין בחולי אבל כל מה שהוא מבין זה קדחת... אבל צריך להיזהר ולחשוב שגם מטפל סיני עלול להיות במצבו.
אם אינך יכול לעבור מעליו עבור מתחתיו.
אַז מעקען נישט אַריבער, גייט מען אַרונטער.
אמנם מדובר ההתחכמות יהודית אופיינית אך אנו יכולים לאמץ אותה. אם לא הצלחנו לעבור מעל המכשול, ננסה למצוא פרצות אחרות לעבור דרכו. אם לא הצלחנו לטפל בגישה אחת, ננסה אחרת (או שנפנה את הילד למטפל עם גישה טיפולית אחרת).
ווען דער מענטש טראַכט, גאָט לאַכט.
האדם עושה ואלוהים צוחק. השתדלנו, עשינו כל מה שחשבנו לנכון וזה לא הצליח.
כאשר נגיע אל ההר, תהיה שם דרך לחצות אותו
או להמשיך לפרק הבא הדן במטופלים פסימיים באמצעות פתגמים בלדינו