שיעור זה בא להשלים את שיעור המבוא על אבחנה פיזיקלית על פי בדיקת העור, להטמיע את מושגי היסוד ולחזור על מחלות מוכרות שנלמדו במהלך שיעורי האימונולוגיה, גנטיקה, ראומטולוגיה ואחרים. בנוסף, ניפגוש ונרחיב על מספר מחלות ששמן הוזכר במהלך הלימודים. תחום מחלות עור יועמק לאורך השנה הקלינית, אז נכיר את המחלות בראיה משולבת סינית ומערבית. בשלב זה, נתמקד בעיקר בזיהוי המחלה והעקרונות החשובים שלה.

מבוא
שיעור זה בא להשלים את שיעור המבוא על אבחנה פיזיקלית על פי בדיקת העור, להטמיע את מושגי היסוד ולחזור על מחלות מוכרות שנלמדו במהלך שיעורי האימונולוגיה, ראומטולוגיה ואחרים. בנוסף, ניפגש כאן עם מספר מחלות ששמן הוזכר במהלך הלימודים אך לא התעמקנו בהן.

הרחבה והעמקה של נושא מחלות העור ינתן לאורך שנת הקליניקה. אז נכיר את המחלות בראיה משולבת סינית ומערבית. בשלב זה, נתמקד בעיקר בזיהוי המחלה והעקרונות החשובים שלה.

הפעולה החשובה ביותר שמאבחן מבצע הוא תיאור נכון של הנגע העורי. ברוב המקרים, תיאור מילולי מדויק יכול לספק מידע מספק כדי לאבחן את הבעיה. על כן, כאשר אנו מבקשים ממטופל לפנות לרופא, אנו יכולים לתעד את הנגע בטרמינולוגיה המשותפת לכל העוסקים בבעיות עור. כמו כן, חשוב לתאר את הנגע בתיקו האישי של המטופל על מנת שנוכל לעקוב אחר השינויים.

כיום, בעידן המצלמות הדיגיטליות, ראוי ונכון להוסיף תמונה (לפני ואחרי הטיפולים) כדי לוודא מה השתנה והאם הטיפול הלך בכיוון הנכון. עם זאת, תמונה בלבד אינה מספקת ויש לכתוב לצידה את התיאור המפורט (כפי שמקובל לעשות גם בתיאור לשון).

קודם השיעור יש לוודא שקראנו והפנמנו את השיעור עליו הוא מבוסס: אבחנה פיזיקלית על פי בדיקת עור. כמו כן, יש לוודא שעברנו על שיעור למידה מרחוק בנושא אימונולוגיה - אלרגיות ורגישויות. שיעור זה מתייחס לכמה מתגובות העור החשובות והשכיחות בהן נפגש כאשר נטפל בקליניקה.

את השיעור מלווה מצגת על מחלות עור. מומלץ להורידה עם תחילת השיעור. עם זאת, המצגת נועדה לעיבוי והעשרה והחומר המחייב נמצא כולו בשיעור זה.
מאחלים לך הנאה ועניין מהשיעור
צוות תמורות

שלב א - על מחלות עור ואופן סיווגן לקבוצות

מחלות עור הן עולם ומלואו. מחלות פנימיות רבות משתקפות בעור (ועל פי הרפואה הסינית זהו ביטוי של מאמצי הגוף להוציא אותן החוצה), כך שניתן להכליל שדרמטולוגיה היא בעצם רפואה פנימית המתבטאת בחלק החיצוני של הגוף. מכאן שמספר המחלות עצום. בשיעור זה נתמקד במחלות שלמדנו ובחלק מהמחלות השכיחות ביותר. עם זאת, כאשר ניתקל במטופל עם מחלה שלא הכרנו, יהיו בידינו כלים להבין את המנגנון שלה, האבחנה המבדלת ואסטרטגיות הטיפול.

חלק מהמחלות ניתן לסווג על פי הגורם. למשל מחלות ויראליות, ממקור חיידקי, פטריות או פרזיטים. גם גידולי עור סרטניים ניתנים לסיווג פשוט יחסית. למרות שהמנגנונים למחלות עור כיום ידועים יותר מאי פעם, עדיין מחלות ממקור דלקתי (אוטו-אימוני) או תורשתי הינן לעתים בלתי צפויות. לא תמיד ברור למה אצל מישהו שנושא פוטנציאל למחלה מסוימת המחלה לא תתבטא בעוד שאצל האחר היא תתפרץ בחומרה קשה במיוחד. למחלות אילו נתנו שם כללי בעבר שתיאר את המראה החיצוני שלהן: אקזמות. אך ברור שבחלק מהמקרים המנגנון אלרגי ובאחר אוטו-אימוני ובכלל, מערכת החיסון של הגוף ככלל ושל העור בפרט היא הנוגעת לעניין באופן ישיר ביותר.

ישנן שיטות שונות לסווג את מחלות העור על פי קבוצות. חלק מהמחלות יכולות להיות שייכות גם לקבוצות אחרות. למשל פסוריאזיס שייך בסיווג זה למחלות פפולה-קשקשיות (פפולו-סקוואמוטיות) אך יכול להיות גם חלק ממחלה דלקתית אוטו-אימונית של העור. או לימפומה של העור שייכת לקבוצת המחלות הסרטניות אך תחילתה בתהליכים דלקתיים ולכן, לפחות בשלבי התחלת המחלה, יכולה להשתייך לקבוצת מחלות אחרת. סבוראיק דרמטיטיס היא מחלה הקשורה לבלוטות חלב אבל גם לזיהום פטרייתי וככזו היא מגיבה טוב לטיפול נוגד פטריות. אנו נתבסס על אחת החלוקות המקובלות.

להלן דוגמאות למחלות עור על פי סיווגן:
מחלות פפולה-קשקשיות: פסוריאזיס, ליכן פלנוס, פיטריאזיס רוזיאה
מחלות זקיק השערה ובלוטות חלב: אקנה, סבוראיק דרמטיטיס
מחלות חיידקיות: שושנה, איפטיגו, פרונקלים, שוק טוקסי, צלוליטיס
מחלות ויראליות: הרפס סימפלקס, הרפס זוסטר, יבלות
פטרת: קנדידה, טינאה ורסיקולור, אוניקומיקוזיס
מחלות מין: עגבת, זיבה, דלקת השופכה, איידס
פרזיטים: גרדת (סקבייס), כינמת, עקיצת עכביש, ליישמניאזיס (שושנת יריחו)
מחלות סיסטמיות: סוכרת, מחלות אנדוקריניות
גידולים סרטניים: מלנומה, קרצינומה של תאי קשקש, קרצינומה של תאי בסיס, לימפומה עורית, קפוסיס סרקומה
מחלות אוטואימוניות: פמפיגוס, זאבת אדמונית, סקלרודרמה, שיוגרן, דרמטומיוזיטיס
שונות: מחלות עור מקרינת שמש או פוטוטרפיה, מחלות בשל חסרים תזונתיים, פריחות כתגובה מתרופות, הפרעות פסיכיאטריות, נוירופיברומטוזיס, נבוס ועוד

למה החלוקה חשובה?
משום שבמקרים מסוימים זה יכול לסייע לנו, לא רק להבין את הטפול אלא גם לחשוב על פיתרון. למשל מחלות דלקתיות יכולות להיעזר בתזונה אנטי דלקתית, תוספי מזון כמו אומגה 3, פרוביוטיקה וויטמין D, חשיפה לאור שמש וצמחים מקררי חום ומסלקי רעילות. חלק מהמחלות החיידקיות יוטבו בטיפול ממוקד בטחול (אשר לא רק מסלק ליחה אלא מתקשר גם לתפקוד מערכת החיסון שלנו).

שימו לב:
* מחלות שכיחות ביותר כמו אטופיק דרמטיטיס, אורטיקריה וקונטקט דרמטיטיס לא ידונו בפרק זה. יש לעבור על המידע הרלבנטי לגביהן בשיעור למידה מרחוק בנושא אימונולוגיה - אלרגיות ורגישויות.  מחלות מין כדוגמת סיפיליס או איידס מתייחסות לחומר הלימודים שנלמד באימונולוגיה - איידס ומחלות מין.
* על מחלות אוטואימוניות כדוגמת לופוס, שיוגרן, סקלרודרמה, דרמטומיוזיטיס ומחלת קולגן מעורבת יש לחזור מתוך המצגת והחומר הנוגע לראומטולוגיה.
* על מחלות אנדורקיניות כדוגמת סוכרת יש לעבור באמצעות המצגת הקשורה לסוכרת. בעיקר לשים לב לסיכונים של פגיעה בעור על רקע זיהומים קשים.

שלב ב - מחלות פפולה-קשקשיות

הגדרהpapulosquamous הוא מצב בו ישנם גם פפולות וגם קשקשים על העור.
הגדרה זו עונה למספר מחלות ובראשן פסוריאזיס, אך גם ליכן פלאנוס, פיטריאזיס רוזיאה ואחרות.

פסוריאזיס
(בעברית ספחת). זוהי מחלה אוטואימונית כרונית ועל כן אינה מדבקת כלל. הגוף מזהה את תאי העור כגורם זר ופועל נגדו. לכן, אם קצב תחלופה של אפידרמיס רגיל הוא מידי עשרה ימים, בפסוריאזיס קצב התחלופה יהיה מידי יום. נראה שיש קשר תורשתי למחלה וכן גורמים סביבתיים המאיצים את החמרתה (למשל סטרס או תזונה). המחלה יכולה להיכנס לרמיסיות (הפוגות) של חודשים עד שנים ולחזור.

שאלה א
אילו טיפולים אינם מתאימים למחלה אוטואימונית?
א - סטרואידים
ב - כימותרפיה
ג - ויטמין D
ד - צמחים לחיזוק המערכת החיסונית

סעיף ד'
הטיפול יכול להיות מקומי והוא כולל משחות סטרואידים ואנלוגיות של ויטמין D   ושל ויטמין A    (רטינואידים). כמו כן, טיפול פוטו-תירפי (שמדמה את השיזוף בים המלח) יכול להביא להפוגות ממושכות ויעילות.
ברמה הסיסטמית ניתן לתת תרופות כימותרפיות המדכאות את מערכת החיסון (כמו מתותרקסאט) אך יש להן תופעות לוואי רבות. כיום מפתחים תרופות חדשות הפועלות ישירות על מנגנון המחלה.
הערה: בשום אופן לא נחזק את מערכת החיסון כי אז נגביר את תגובת הגוף נגד המחלה. עם זאת, ניתן לבצע חיזוק סלקטיבי באנשים שנוטים לחלות (למשל להצטנן) לעתים קרובות ובמקביל יש להם מחלה אוטואימונית.
הסתמכו על התמונה הבאה וענו על השאלות הבאות:
psoriasis650 
שאלה ב
היכן, בעיקר, מופיעים נגעי הפסוריאזיס?
א - בקרקפת, מרפקים, פרינאום וטבור
ב - בחלק האנטיורי של האמות, בבטן, מעל השד
ג - בציפורניים. שאר התמונות לא קשורות לפסוריאזיס
ד - בכל מקום במידה שווה
סעיף א'
פלאקים כרוניים מופיעים בקרקפת, מרפקים, ברכיים, פרינאום (אזור CV-1), טבור ותחת כפל השד. במקרים חמורים, הנגעים יכולים להופיע בכל אזור, לרבות הפנים.
שאלה ג
תארו את צבע, שוליים, עומק ומרקם הנגעים המופיעים בתמונות לעיל.
חשוב לדעת: מאפיין מעניין של הפסוריאזיס הוא תופעת אאושפיץ - Auspitz's sign : כאשר מקלפים קשקש (פלאק) אצל חולה פסוריאזיס מגלים מתחת לפלאק טיפת דם קטנה.
ליכן פלאנוס
(בעברית ילפת שטוחה).
מחלת עור הפוגעת בעיקר בגלאי 30-60 בזכרים ובנקבות במידה שווה. הגורם אידיופטי וכנראה דלקתי. ב- 75% מהחולים חולפת המחלה עצמונית תוך שנה אלא אם המחלה מערבת גם ריריות ואז היא נמשכת יותר זמן וגם עמידה יותר לטיפול.
הנגעים מגרדים, לפעמים ללא פרופורציה לרמת הפריחה. במקרים שונים הגרד מקדים את הופעת הפריח ויתכן שחלק מהפריחה מופיע בגלל תגובת הגרד המכאני על העור.

הטיפול מזכיר את זה של פסוריאזיס ויכול לכלול משחות סטרואידליות, משחות ציטוטוקסיות ופוטוטרפיה.

lichen_planus650

שאלה ד
מהם המקומות השכיחים להתבטאות הליכן פלאנוס (ניתן להיעזר בתמונה לעיל)
א - בקרקפת, מרפקים, פרינאום וטבור
ב - בחלק האנטיורי של האמות, בבטן, מעל השד
ג - באמות, שורשי הידיים, הירכיים הפנימיות, שוקיים וריריות הפה
ד - בגב העליון, האספקט הלטרלי של הגפיים ובפנים
סעיף ג'
המיקום הכי שכיח של הפריחה הוא באמות ובשורשי הידיים, בעיקר באזורים פלקסורים. בנוסף, יש מעורבות של הירכיים הפנימיות, שוקיים, גב תחתון וגניטליה (אברי המין). בחלק גדול מהמקרים קיימת מעורבות של הריריות. הפריחה היא סימטרית.
אפקט קואבנר - Koebner phenomenon  (או Koebner response) הוא התופעה בה מופיע נגע עורי בעקבות טראומה. למשל שריטה יכולה לגרום לפריחה של ליכן פלאנוס לאורכה. תופעה זו מאפיינת מחלות כמו פסוריאזיס, ליכן פלאנוס, ויטיליגו ואחרות כמו גם מחלות זיהומיות שיכולות להתפשט לאורך השריטה.
koebner_sign250
שימו לב לפריסת הנגעים לאורך קו החבלה שנעשתה בשל גרד של המטופל
שאלה ה
אחת התופעות המאפיינות את ליכן פלאנוס הוא גרד עז ללא פרופורציה למידת הפריחה. לעתים הוא מופיע לפני שהפריחה התחילה. עם זאת, נראה סימני פריחה ולא שריטות - Excoriation . מה יכולה להיות הסיבה לכך?
א - אפקט קואבנר
ב - אפקט אאושפיץ
ג - המטופל מגרד עם ציפורניו
ד - כל התשובות נכונות
סעיף א'
בליכן פלאנוס ניתן לראות גם את סימן Koebner . הפריחה הראשונית יכולה להופיע באזור שעבר סוג של חבלה. למשל, אם מופיע גרד עז, האדם שמגרד את האזור בעוצמה מעורר תגובה אימונית שמובילה להופעת הפריחה. כיוון שבמקרים רבים המטופל משפשף את האזור ולא פוצע אותו בציפורניו, הפריחה מופיעה ללא סימני שריטה.
שאלה ו
הסתמכו על התמונות לעיל ותארו את הפריחה של ליכן פלאנוס. תארו את צורת הפפולה, המרקם שלה ואופן ההתפרסות.
הפריחה של ליכן פלאנוס סימטרית עם פפולות קטנות מבריקות ועם מבנה פוליגונלי (מצולע) ולא עגול. בפריפריה (שולי הפריחה) קווים לבנים. כשהפפולות חולפות, העור עובר פיגמנטציה. באזור הציפורניים נראה מראה קווי עם שינויי צבע המזכירים פטרת או פסוריאזיס (אך ללא הרמת הציפורן).
פיטריאזיס רוזיאה - Pytriasis rosea

בעיית עור נפוצה בצעירים. הופעת נגע בודד ימים או שבועות טרם ההתפשטות. מופיע באמות, גב וירכיים (תחתונים וגופיה). פפולות ורודות 1-3 ס"מ הנוטות לקשקשת בפריפריה. חולף ספונטאנית לאחר שישה שבועות.

Pytriasis_rosea500
שימו לב להתפרשות הנגעים ולצורתם. צורת הנגע

שלב ג - מחלות זקיק השערה ובלוטות חלב

חטטת - Acne Vulgaris

אקנה היא תופעה על רקע חסימת בלוטות החלב וזקיקי השיער בשל הפרשה מוגברת של שומנים. הפרשה זו, בצירוף תאי עור מתים יוצרת חסימה שהיא גם קרקע מזון לחיידק האקנה המוביל דלקת מקומית. תופעה זו מאפיינת בעיקר את גיל ההתבגרות אולם היא יכולה להופיע גם בשנים מאוחרות יותר. בדרך כלל התופעה חולפת עצמונית לאחר תום ההתבגרות או לאחר מספר שנים. לפצע אקנה רגיל קוראים קומדון - Comedo.
פצעי הבגרות תוקפים בעיקר את עור הפנים, אך יכולים להתפשט גם אל הכתפיים, הגב והחזה.
acne275

שאלה א
מהן אינו נחשב לסיבות לאקנה?
א - תורשה
ב - שינויים הורמונליים
ג - רגישות הגוף לחיידקים
ד - ריטלין
סעיף ד'
הסיבות לאקנה לא ברורות לגמרי, אך ברור שגורמים תורשתיים ושינויים הורמונליים מעורבים בתהליך הפרשת השומן בנקבוביות. כמו כן, יתכן שמעורבים גורמים מולטיפקטורילים רבים כמו:
* מתח נפשי - המתח מעלה את רמת ההורמונים של האדרנאל שמשפיעים מצידם על האקנה
* מוצרי חלב - ייתכן שהורמונים שמקורם מהפרה משפיעים על האקנה
* רגישות עורית ותגובה אלרגית לחיידקים ששוכנים בנקבוביות העור
* סטרואידים ותרופות אחרות
שאלה ב
לפניכם טיפולים שונים ובהמשך מנגנונים בהם הם עובדים. התאימו את הטיפול המתאים למנגנון שלו: אנטיביוטיקה, גלולות, רואקוטן, פוטותירפיה, פילינג
- לרוב ריפוי מלא של המחלה אך יש להיזהר מנזקים לכבד
- טיפול חדשני יחסית שמחייב החזקת מכשיר ביתי מתאים
- נוגדי טסטוסטרון שמצמצמים הפרשת שומנים
- טיפול שיקומי לנזקים ולצלקות לאחר שהמחלה חלפה
- השמדת חיידקים שעל פני העור. בשימוש פנימי או חיצוני. יעילות מוגבלת.
* טיפול חיצוני - קטילת החיידקים באמצעות תכשיר כמו בנזואיל פראוקסיד או אנטיביוטיקה במשחה. למשחה יתרון נוסף משום שהיא בעלת אפקט קרטוליטי (ליזיס = פירוק שכבת הקרטן החיצונית של העור, מן סוג של פילינג עדין). אפשרות נוספת היא שימוש ברטינואיד שהיא משחה על בסיס נגזרת של ויטמין A (למשל רטינול). המשחה עושה סוג של פילינג ומונעת סתימת הנקבוביות בשל עודפי עור מתים.
* טיפול פנימי בחיידקים - אנטיביוטיקה. הטיפול משמיד את חיידקי האקנה אך לא פותר את בעיית הפרשת היתר של השומנים. בנוסף, החיידקים הולכים ונעשים עמידים לטיפול וברגע שמפסיקים אותו המצב חוזר לקדמותו.
* טיפול הורמונלי - בעיקר בנשים. למשל עם גלולות המכילות אסטרוגן או עם נוגדי טסטוסטרון.
* תרופה רטינואידית - שימוש בנגזרת של ויטמין A בתרופה כמו רואקוטן. התרופה מפחיתה את הפרשת השומנים ומרפאה 80% ויותר מהמקרים הקשים של האקנה. לפעמים היא מובילה לריפוי מלא אך יש לבצע מעקב אחר הכבד בלל תופעות לוואי שלה. כמו כן היא אסורה בהריון.
* פוטותירפיה - הקרנת העור באמצעות אור ממכשיר מתאים, שמזכיר את קרינת השמש. הטיפול יחסית חדש אך נראה מבטיח עם תוצאות טובות.
* פילינג עור בינוני או עמוק - זהו טיפול לצלקות ולא לאקנה המופיע בגיל צעיר.
Seborrheic dermatitis
סבוריאה (הנקראת בעברית דהנת) היא דלקת עור הנגרמת בגלל עודף פעילות של בלוטות החלב - Sebaceous gland .
המחלה שכיחה בכ 15% מהאוכלוסיה בצורה קלה וב 5% בצורתה הקשה יותר ויכולה לפקוד גם את גיל הינקות אך מגיעה לשיא בגיל 40. היא שכיחה יותר בגברים ובמזג אוויר קר.
Seborrheic_dermatitis500
שאלה ג
היכן, בעיקר, מופיעה תופעת הסבוריאה?
א - באברי המין
ב - בבתי השחי ובמפשעות
ג - בכפות הידיים והרגליים
ד - בפנים ובראש
סעיף ד'
הסבוריאה מתבטאת בעיקר בפנים ובראש אך יכולה לפקוד כל אזור עשיר בבלוטות חלב כמו כתפיים, גב עליון, בתי שחי ומפשעה.
שאלה ד
התבססו על התמונות לעיל ותארו את תופעת הסבוריאה.
הסבוריאה מתבטאת בפריחה אדמומית קשקשית המלווה בגרד, גירוי עור, קילופים וקשקשים שנושרים על הבגדים. בתמונה מימין רואים קשקשת על השיער, בתמונות המרכז רואים אדמומיות וקילופי עור לצידי האף ובאוזניים ומימין רואים מצח עם אדמומיות וקשקשת.

הטיפול כולל שמפו ומשחות מתאימות. חלקן משמשות לקילוף העור וחלקן אנטי דלקתיות (כמו משחה סטרואידלית). לאחרונה, גילו שפטריית עור מסוימת מפעילה מנגנון דלקתי שגורם לתופעת הסבוריאה ולכן הטיפול מתמקד גם בהכחדת הפטריה.

שלב ד - מחלות חיידקיות

מחלות חיידקיות יכולות לגרום לפרונקלים, לצלוליטיס, איפטיגו ותופעות נוספות. אנו נתמקד בשתי תופעות.

Impetigo

מחלת עור זיהומית שנגרמת על רקע זיהום חיידק סטרפטוקוקוס ביתא המוליטי (ולפעמים גם חיידקים אחרים) הפוקדת בעיקר ילדים קטנים. המחלה שכיחה ומדבקת ביותר, בעיקר בקיץ ובתקופות חמות ולחות.

impetigo500
שאלה א
תאר את הנגעים העוריים של המצולם שסובל מאימפטיגו משמאל לימין
בתמונה משמאל אנו רואים נגעים שלפוחיתיים - בולוס . בתחילה נוצרת פריחה של נקודות אדומות קטנות שהופכות לשלפוחיות. נגעים אילו נוצרים בעיקר באיזורי חיכוך משם שהחיידק מפריש חומר שמפריד את שכבת הקרן של האפידרמיס.
בתמונה האמצעית אנו רואים נגעים חשופים. אילו אופייניים לילדים צעירים שיכולים לפצוע או לחכך את העור. כאשר השלפוחיות נפתחות או מתפוצצות נוצר קרום דביק בצבע דבש. נגעים אילו מתרבים סביב הנגע הראשוני.
בתמונה הימנית אנו רואים גלדים - Crust שהם תהליכי החלמה של הנגעים.

הטיפול המועדף הוא תכשיר אנטיביוטי מקומי. כיוון שמדובר בנגעים ברמת האפידרמיס האזור עובר החלמה ללא צלקות. לעתים נותר אודם שנעלם אף הוא אחרי מספר שבועות. במקרים של זיהום מפושט מקובל להוסיף טיפול אנטיביוטי סיסטמי.

צלוליטיס ושושנה

צלוליטיס - Cellulitis   הוא דלקת מוקמית של רקמת החיבור ברמת הדרמיס והסאב-דרמיס. הגורמים יכולים להיות חיידקי עור טבעיים (של פלורת העור) או חיידקים שעברו דרך הדבקה (חיידקים אקסוגנים). חיידקים שכיחים הם בעיקר הסטאפילוקוקוס (שהינם חלק מהפלורה הטבעית החיצונית של העור) והסטרפטוקוקוס A . הזיהום עובר, לרוב, דרך חתך הנוצר מכוויה, עקיצת חרק, זריקה או פעילות כירורגית והמקומות השכיחים ביותר לפגיעה הם הפנים והרגליים. הטיפול אנטיביוטי.

שושנה - Erysipelas הוא זיהום יותר שטחי של הדרמיס והחלקים העליונים של הסאב-דרמיס. יש לו גבולות מוגבלים וברורים. לעתים השושנה והצלוליטיס נמצאים אצל אותו אדם וקשה להבחין בניהם. המזהם השכיח הוא בעיקר סטרפטוקוקוס A .

 cellulitis_erys600
שאלה ב
זהו איזו תמונה מתארת שושנה ואיזו צלוליטיס. האם הנכם יכולים לזהות Port of entry בתמונות שלפניכם?
התמונה הימנית מתארת שושנה (יש לה גבולות מוגדרים). התמונות האמצעית והשמאלית מתארות צלוליטיס כאשר האמצעית מתארת צלוליטיס בעין - Orbital cellulitis .
בשתי התמונות המתארות צלוליטיס (המרכזית והשמאלית) ניתן לראות פצעון שכנראה שימש כפתח לחדירת החיידקים. אזור זה נקרא Port of entry . בתמונה השמאלית של הרגל, הפצעון נמצא בצד השמאלי של התמונה בקו האצבע הקטנה של הרגל. בתמונה המרכזית של הפנים אנו רואים פצעון מתחת לעפעף התחתון די במרכזה.
שאלה ג
מלאו את הטבלה שלפניכם על פי מפתח המילים המוצג כאן:
 Staphylococcus aureus‏,  Beta hemolytic Group A Streptococcus‏, אדום וורדרד, אדום כהה מבריק, לא ברורים ומפושטים, חדים, לא תמיד, לרוב חולים מאוד, לרוב גבוה, סבירה, בעיקר בדרמיס העליון, דרמיס וסאב-דרמיס
צלוליטיס - Cellulitis
שושנה - Erysipelas
החיידק השכיח יותר
חום סיסטמי
הרגשה כללית
גוון העור
גבולות הנגע
עומק הנגע
צלוליטיס - Cellulitis
שושנה - Erysipelas
החיידק השכיח יותר
Staphylococcus aureus
Beta hemolytic Group A Streptococcus
חום סיסטמי
לא תמיד
לרוב גבוה
הרגשה כללית
סבירה
לרוב חולים מאוד
גוון העור
אדום וורדרד
אדום כהה מבריק
גבולות הנגע
לא ברורים, מפושטים
חדים
עומק הנגע
דרמיס וסאב-דרמיס
בעיקר בדרמיס העליון
בשני המקרים הסיכון הגדול הוא אלח דם (כאשר החיידק חודר לדם). במקרה של סטרפטוקוקוס A הוא עלול לגרום לנמק פנימי והרס רקמות (מה שמכונה בעגה העיתונאית: החיידק הטורף. אך שימו לב שיש כמה "חיידקים טורפים" וזהו כינוי עממי לא רפואי). במקרה של שושנה יש חשש להישנות הזיהום בעוד שאחרי טיפול בצלוליטיס ניתן להגיד שחל ריפוי.
מכל הדברים לעיל חשוב לזכור שללא חיטוי טוב בדיקור סיני, ניתן לצור את הזיהומים המוזכרים כאן.

חשוב מאוד! יש לקרוא את המאמר סיכוני זיהום בדיקור סיני שבאתר תמורות (לרבות השיר שמתאר אשפוז בעקבות אלח דם שנגרם מדיקור סיני).

שאלה ד
התבססו על המאמר סיכוני זיהום בדיקור סיני וסמנו את המטופלים שאצלם חובה להקפיד על חיטוי מיוחד לפני דיקור סיני?
א - חולי סוכרת
ב - מטופלים עם סטרואידים
ג - חולי איידס
ד - למי שהיה צלוליטיס
ה - למי שהיתה שושנה
ו - למי שהיה SBE
ז - למטופלים עם דלקת גרון סטרפטוקוקלית
ח - חולי סרטן שנרפאו

סעיפים א, ב, ג, ה, ו
במטופלים עם מערכת חיסונית ירודה כמו חולי סכרת, מטופלים כרוניים שמקבלים סטרואידים או חולי איידס אין להסתפק בחיטוי עם אלכוהול בלבד אלא יש לנקוט בחיטוי יסודי עם חומרים אנטיספטיים כמו בטאדין או כלורהקסדין.
מטופלים שהזיהום עלול לחזור נמצאים, אף הם, בקבוצת הסיכון. בניהם אילו שהיתה להם שושנה (על רקע סטרפטוקוקוס) ומטופלים עם Sub Acute Endocarditis שזהו זיהום במפרשי הלב (להם נהוג לתת טיפול אנטיביוטי מונע לפני כל טיפול שיניים). חולי סרטן נמצאים בקבוצת הסיכון כאשר הם מטפלים עם כימוטרפיה שעלולה לפגוע במערכת החיסון, אך לא לאחר ההחלמה.
אנשים עם צלוליטיס לשעבר או דלקות גרון שכיחות אינם בקבוצת סיכון גבוה יותר מהאחרים.
יש לחטא גם את אצבעות הידיים בצורה יסודית (לאחר שרחצנו אותם במים, סבון ומברשת). החיטוי נעשה על ידי העברת פד החיטוי כנגד כיוון השערות ולעולם לא הלוך ושוב (כדי למנוע החזרת הזיהום לאחר שהרחקנו אותו).
שאלה ה
סמנו את המשפט הנכון שמתייחס לדיקור סיני:
א - חיטוי עם אלכוהול 100% יעיל יותר מחיטוי עם אלכוהול 70%
ב - בחולי איידס קיים סיכון גבוה להידבקות מהמטופל
ג - יש לחטא עם הספוגית על ידי העברת הלוך ושוב באזור הדיקור
ד - דיקור באזורי סחוסים כמו אף ואוזן מועדים ליותר סיכוני זיהום
סעיף ד'
* חיטוי באלכוהול 100% אינו יעיל במיוחד. כדי להשמיד את החיידק צריך שיהיו 30% מים שיחדרו (בזכות האלכוהול) לדופן שלו ויפגעו בו.
* הסיכון להידבק מאיידס באמצעות מחט סינית מאוד נמוך ואין תיעוד רפואי על כך. הוירוס נשמר רק בדם טרי ואילו ביובש הוא נשמד לאחר מספר שניות. לכן מחט חלולה המכילה דם מסוכנת בעוד שמחט סינית, לא כל כך. בכל זאת, יש לקחת אמצעי זהירות מפני דקירה גם בגלל שאנו לא אוהבים להשאיר את הביטחון ביד הסטטיסטיקה וגם משום שניתן להידבק מהפטיטיס וזה כבר סיפור אחר.
* את החיטוי יש להעביר רק בכיוון אחד ובאזורים עם שיעור, נגד כיוון צמיחת השערות. ניתן גם לבצע חיטוי בצורת ספירלה שמרחיק את הזיהום מהמרכז החוצה.
* איזורי סחוס עניים בזרימת דם ולכן מועדים יותר לזיהום וגם קשים יותר לטיפול אנטיביוטי. איבוד אוזניים היא לא תופעה נדירה ברפואה הסינית (אך לשמחתנו גם לא שכיחה במיוחד).
* בנוסף, יש להקפיד על סטריליות, תאריך תפוגה ותקינות אריזת המחטים ובכל מקרה של חשד, לשטוף את המקום במים וסבון ולפנות לגורם רפואי מוסמך.

שלב ה - מחלות ויראליות

הרפס היא משפחה של וירוסים. וירוסים אילו משאירים עקבות ב DNA   שלנו ולכן, החלשה של מערכת החיסון עלולה לגרום להתפרצותם. קיימים שמונה סוגי הרפס התוקפים את האדם ובניהם:
HHV-1   נגיף ההרפס סימפלקס 1 (HSV-1) - פוגע בעיקר באזור השפתיים.
HHV-2   נגיף ההרפס סימפלקס 2 (HSV-2) - פוגע בעיקר באזור איברי המין. היום, במגזרים מתירניים, ניתן לראות גם התפרצויות באזור חלל הפה ופי הטבעת.
HHV-3   וריצלה-זוסטר-וירוס (VZV) - גורם לאבעבועות רוח ולשלבקת חוגרת.
HHV-4   אפשטיין-בר-וירוס -  (EBV), גורם למונונוקלאוזיס (מחלת הנשיקה) ולסוג של לימפומה
HHV-5   ציטו-מגלו-וירוס - (CMV) , גורם למחלת הנשיקה.
HHV-7+6  ה- Roseolovirus - גורם למחלת האדמדמת המתבטאת בחום גבוה (בילדים) עד שמופיעה הפריחה.
HHV-8 -  מוכר גם כ-KSHV,  גורם לסרקומת קפוסי התוקף אנשים עם מערכת חיסון מוחלשת ומחלות נוספות.

שימו לב: אין צורך לדעת את מספרי הוירוסים אך יש לדעת אילו מחלות שייכות למשפחת ההרפסים.

שאלה א
איזו מחלה אינה מתקשרת למשפחת וירוסי הרפס?
א - מחלת הנשיקה
ב - אבעבועות רוח
ג - שלבקת חוגרת
ד - קונדילומה

סעיף ד'
וירוס ההרפס יכול לגרום למספר סוגי סרטן כמו קפוסיס סרקומה האופייני לאיידס או לימפומות מסוגים שונים, אך קונדילומה אינה בניהם. להזכירנו, קונדילומה היא מחלת מין המתבטאת בצורה של יבלת המופיעה בדרכי המין ובפי הטבעת. מקור המחלה העברה של וירוס הפפילומה האנושי. המחלה נפוצה מאוד (מדובר עד 45% מבני הנוער) בעקבות פעילות מינית לא מוגנת והטיפול נעשה על ידי סילוק, לרוב כירורגי, של היבלות. חוסר טיפול עלול להוביל, באחוז מסוים של הנגועים, להתמרה סרטנית ולכן הטיפול חשוב לא רק כדי לא להדביק את הפרטנרים ליחסי מין אלא גם כדי להימנע מנזקים בעתיד.
סוג הוירוס
אופן החשיפה
מיקום נגעים שכיח
אופי השלפוחיות
נגיף ההרפס סימפלקס 1
חשיפה בילדות. רק 10% יפתח את המחלה. הוירוס נשאר רדום בעור ומתפרץ בזמנים לא קבועים.
סביב השפתיים או יד פתחי הנחיריים אך גם באזורי פנים אחרים או בפה.
עקצוץ ושלפוחיות קטנות בעור שמתייבשות לאחר 7-10 ימים
נגיף ההרפס סימפלקס 2
מועבר במגע מיני. התקף ראשון נמשך כשבועיים. יכול להתפרץ לאחר שבועות או חודשים.
אברי הגניטליה. בשנים האחרונות מתגלה גם בחלל הפה ובאזור פי הטבעת.
שלפוחיות או כיבים כואבים על איבר המין
Herpes Zoster
חשיפה לוירוס שגורם לאבעבועות רוח בילדים. הוירוס נשאר רדום בעצבים ובאחוז קטן הוא מתעורר ומתפרץ בגיל מבוגר.
לאורך העצב בו היתה חשיפה של הוירוס הרדום. בדרך כלל בצורת חגורה באזור החזה או המותניים.
שלפוחיות לאורך קו מסוים שחולפות לאחר שלושה שבועות אך מותירות כאבים עזים לשבועות או לחודשים אחר כך.

שאלה ב
לפניך ארבע תמונות. שתי התמונות השמאליות שייכות לאותה מחלה בעוד שהשתיים הימניות שייכות לסוג וירוס אחר. התבססו על הטבלה לעיל כדי להחליט איזה וירוס תקף בכל מצב.

 

herpes_sim_zos650
שתי התמונות השמאליות שייכות להרפס סימפלקס. הפגיעה בפנים ובשפה. בתמונה השמאלית ביותר רואים נגע הרפטי שהחל להגליד.
שתי התמונות הימניות שייכות להרפס זוסטר. הפגיעה בחזה ובמותן. שימו לב שהנגעים מופיעים במקבצים לאורך עצב אחד (או יותר).
יבלות

יבלות ויראליות הן תופעה שכיחה הנפוצה יותר בילדים אך גם באוכלוסיה כולה (כ 7-12% מהאוכלוסיה). היבלת נגרמת בגלל וירוס הפפילומה - HPV- Human Papiloma Virus שגורם להתרבות תאי עור וריריות עד שנוצר נגע מחוספס המזכיר כרובית. לוירוס הפפילומה יותר מ 100 זנים וכל אחד יכול לפגוע באזור גוף אחר. ישנם כאילו שמשפיעים על אברי המין (קונדילומה) ואחרים על הידיים והרגליים, למשל. חלק קטן מהזנים, בעיקר אילו המערבים את אברי המין, עלולים לעבור התמרה לגידול סרטני ולכן יש להסיר אותם מבעוד מועד.
בחלק מהמקרים היבלת חולפת לבדה אך במקרים אחרים נעזרים בחומצה סליצילית לפגיעה בנגע או בכוויה עם חנקן נוזלי או ליזר להכחדתה.

שאלה ג
התאימו את היבלת המתאימה לתמונתה לפי מפתח המושגים הבא:
יבלת שטוחה, יבלת פשוטה, יבלת הציפורניים, יבלת גניטלית.

warts500
ישנם מספר סוגי יבלות ובניהם:
א - יבלת גניטלית - Condyloma acuminatum . באזור אברי המין.
ב - יבלת הציפורניים - Periungual wart . מזכיר כרובית סביב הציפורן.
ג - יבלת פשוטה - Verruca vulgaris . לרוב באזור הידיים אך יכולה להיות בכל מקום.
ד - יבלת שטוחה - Verruca plantaris . יבלת קשה ולעתים כואבת באזורי חיכוך כמו עקב הרגל.

שלב ו - מחלות דרמטופיטיות (פטרת)

Tinea versicolorPityriasis versicolor
פטרת אשר גורמת לדפיגמנטציה (אובדן פיגמנט) בעור. כאשר השמש משזפת את העור, אזורי הפטרת בולטים בבהירותם, מה שגורם לאנשים לסבור בטעות שסיבת הכתמים הם השמש. הפטרת מדבקת ויכולה להתפשט ברחבי הגוף אך נוטה להתמקם באזור הגו העליון, גפיים עליונות ולעתים גם צוואר ופנים. כמו רוב הפטריות, גם זו נוטה להופיע באזורים חמים ולחים. הטיפול לרוב חיצוני.

 tinea_versicolor500
Onychomycosis
אוניקומיקוזיס הוא זיהום הפטרייה השכיח ביותר בציפורניים. השכיחות מגיעה ל 6-8% מכלל האוכלוסיה הבוגרת. הפטרת חודרת לשורשי הציפורן ולקרקעיתה. לרוב אינה מכאיבה או מסוכנת והנזק הוא אסטטי ופסיכולוגי.

שאלה א
תארו את הציפורניים הנגועות שבתמונה. התמקדו בצבע, במבנה ובמראה הכללי

 

onychomycosis275
הציפורן נראית בגוונים שונים: לבן, שחור, צהוב או ירוק. היא שבירה וחלקים יכולים להתנתק כליל מהציפורן. בתמונה אנו רואים שהציפורן השמאלית מורמת. מתחת לציפורן מצטבר חומר קשקשי צהוב או לבן. התופעה קיימת גם בציפורן הימנית אבל שם נגזרו החלקים המורמים.
שאלה ב
מה אינו נחשב לחלק מהאבחנה המבדלת של אוניקומיקוזיס?
א - הפטיטיס B
ב - פסוריאזיס
ג - טראומה
ד - קנדידה
סעיף א'
אוניקומיקוזיס היא תופעה הנגרמת מפטריה בשם Trichophyton rubrum אך יכול להיגרם גם מקנדידה, אספרגילוס ופטריות נוספות. תופעות אילו שכיחות בחולי סוכרת למשל. כמו כן, באבחנה המבדלת יש לשלול טראומה, גידול מתחת לציפורן, פסוריאזיס, ליכן פלאנוס, הצטברות חומרים רעילים ומחלות עור אחרות. תרופות מסוימות יכולות לגרום לפגיעה בכבד ובמראה הציפורן אך לרוב הבעיה הפוכה: תרופות לטיפול בציפורניים עלולות לפגוע בכבד ולכן צריך לבצע מעקב אחר התפקוד שלו. הפטיטיס B עושה בעיות רבות, אך ציפורניים אינן חלק מהן.

הטיפול בעיקר תרופתי. לאחרונה מציעים טיפולי לייזר. טיפולים אחרים כמו הסרת הציפורן באמצעות חומרים שונים ומשחות לא הוכיחו עצמם לאורך זמן וברוב המקרים היא חוזרת.

שלב ז - פרזיטים

Scabies - גרדת
מחלת עור מדבקת הנגרמת בשל קרדית טפילית. קרדיט בשם Sarcoptes scabiei (לא צריך לזכור שם) חודרת לעור ומטילה שם ביצים. הקרדיט הבוגרת מגיעה לגודל של כשליש מילימטר. היא חופרת מחילות דקות וזוחלת בתוכן. התופעה יוצרת גרד בלתי נסבל שמחמיר בשעות הלילה. הגרד מקורו בהיפרסנסיטיביות סוג IV ולכן הוא שונה בעוצמתו מאדם לאדם.

שאלה א
היכן ניתן להידבק, בעיקר, מסקבייס?

המחלה שכיחה אצל אנשים הגרים בתנאים לקויים, בתי אבות מוזנחים, בתי חולים ובצבא. בעבר, ההידבקות בצבא היתה יותר שכיחה אולם מאז שכל חייל מקבל שמיכות שעברו חיטוי, התופעה הצטמצמה משמעותית.

שאלה ב

תארו את המראה הטיפוסי של אזור שנפגע מסקבייס

 

scabies275
המחילות יכולות להיראות כמו קווים דקיקים אדמדמים עם קשריות שמזכירות עקיצות יתוש. לעתים, האזור מלווה בסימני גרד משניים.
התופעה שכיחה באזורים בהם העור דק: הקפלים שבין אצבעות הידיים, מותניים, שורש כף היד, בתי שחי ובראש איבר המין הזכרי.

הטיפול כולל מריחת משחה גופריתית על כל הגוף וחזרה על הטיפול אחרי כמה ימים כדי לוודא שקרדיות שבקעו מהביצים לא ישרדו. מומלץ לבצע טיפול זה אצל כל מי שבא במגע עם נושא המחלה. יש לכבס את כל הבגדים וכלי המיטה ובכללם, את אילו של בני המשפחה בהרתחה, או לחילופין, לארוז אותם בשקיות נילון אטומות למשך 72 שעות. קרדיט ללא מאחסן מתה תוך שלושה ימים.

כינמת - Pediculosis
כינמת, באנגלית Lice , היא תופעה של הדבקה על ידי פרזיט שהוא חרק קטן הניזון מדם יונקים או ציפורים (מבעלי דם חם). ישנם שלושה סוגי כינמת:

Pediculosis capitis - כינמת הראש
Pediculosis corporis - כינמת הגוף
Pediculosis pubis - כינמת הבושת

מדובר בסוגי כינים שונות שאינן נוהגות לעבור מאזור לאזור. לכן ההדבקה של הראש נעשית על ידי מגע בין שיערות הנשא לזה שנדבק בעוד שכינמת הבושת תעבור דרך שימוש בשמיכות משותפות או ביחסי מין.

כינת ראש בוגרת ניזונה מדם כל 3-6 שעות. הנקבה חיה כחודש ומטילה 7-10 ביצים ליום שבוקעות לאחר כעשרה ימים. הביצים דבוקות לשיער הראש.
הכינה מעדיפה לשרוץ באזור האוקסיפיטלי של הקרקפת וכן מאחורי האוזן אך היא יכולה "לטייל" בכל מקום בראש.

שאלה ג
כיצד נוכל לאבחן אם יש כינים בראש?

האבחנה נעשית על ידי הסתכלות ממוקדת בשורשי השיער וחיפוש אחר ביצים וכינים משוטטות. לעתים צריכים מיומנות ואפילו זכוכית מגדלת ותאורה ישירה. הביצים נראות לבנות או אפורות.
lices275
 
שאלה ד
מהו הטיפול המתאים ביותר לילד בגן שנדבק כל יומיים מכינים?
א - שמפו המכיל חומרים כימיים שהורגים את הכינה
ב - שמפו המכיל חומרים טבעיים שהורגים את הכינה
ג - תמצית רוזמרין
ד - סירוק יום יומי
סעיף ד'
הטיפול כולל חומרים שונים להכחדת הכינה, חומרים שמבודדים את הביצה מהשיער וחונקים את הכינה, סירוק אינטנסיבי ושיטות נוספות שחלקן לא הוכח כיעיל.
בשל הדבקות חוזרות בין ילדים, הטיפול התרופתי בעייתי משום שיתכן שיהיה צורך לחזור עליו מדי שבוע. במקום זאת, ניתן לאמץ טקס סירוק יומי באמצעות מסרק ייעודי. הסירוק יתבצע לאחר חפיפה עם מרכך (לא חיוני) ומריחת כל קרם שמנוני בנדיבות (אפשר על בסיס רוזמרין אבל לא הוכחה יעילותו מעבר לכל קרם לחות אחר לשיער). חשוב להצטייד בניר ניגוב, שקית ניילון לאיסוף הכינים (והניר), תאורה טובה ותעסוקה מעניינת לילד כדי שישתף פעולה.

שלב ח - גידולים סרטניים

מלנומה, קרצינומה של תאי קשקש, קרצינומה של תאי בסיס, לימפומה עורית, קפוסיס סרקומה

מלנומה
Nevus הוא שומה  שפיר אך 50% מגידולי העור הממאירים צומחים מתוך מה שהיה נראה כנבוס. בעור ישנם תאים בשם מלנוציטים (שמכילים את צבען העור ואחראיים להגן עלינו מפני קרינת השמש האולטרה סגולית). כאשר חלה חלוקה לא מבוקרת של תאים אילו נוצר גידול סרטני. הגידול בדרך כלל מופיע בעור אך יכול להופיע גם מתחת לציפורן, בעיניים ובמקומות לא שכיחים אחרים.

שאלה א
בתמונה שלפניכם מופיעה שומה שפירה ושומה ממאירה. מלאו את הטבלה במידע שמתאר את השומה הסרטנית (מלנומה).

 

melanoma_nevus275

תכונה
תיאור
אסימטריה
גבולות
צבע
גודל
תכונה
תיאור
אסימטריה
חצי מהנגע נראה שונה מהחצי השני
גבולות
גבולות הנגע מחוספסים וחסרי רציפות
צבע
לנגע גוונים וצבעים שונים
גודל
קוטר הנגע גדול מגודל של מוחק של עיפרון
שאלה ב
מהם גורמי הסיכון למלנומה?
א - חשיפה קבועה לשמש
ב - צבע עור ועיניים בהירים
ג - הופעת שומה בודדת
ד - גיל צעיר
סעיף ב'
נמצא שהמלנומה שכיחה יותר בארצות שטופות שמש, למשל אוסטרליה. המחלה שכיחה יותר אצל אילו שהחשיפה לשמש אינה הדרגתית וקבועה אלא במנות שיזוף חזקות ולא קבועות, הסיכון גבוה יותר אצל אנשים בהירי עור ועיניים אך יכולה לפקוד גם כהי עור. כמו כן, המחלה יותר שכיחה אצל מי שיש לו נטיה תורשתית לשומות מרובות ובעיקר שומות מולדות. המחלה תוקפת אנשים מבוגרים, בעיקר מעל גיל 40.
קרצינומת תאי בסיס - Basal cell carcinoma
BCC הוא סרטן העור השכיח ביותר. הוא מתחיל בשכבה הבסיסית של תאי אפיתל העור. הוא פוגע בכ 30% מהאנשים עם עור בהיר, בעיקר בראש ובצוואר. למרבית המזל, גידול זה אינו נוטה לשלוח גרורות לעומק ולכן אינו מסוכן אלא בעל נזק אסטטי בעיקר.

המראה החיצוני מזכיר גוש קטן ועגול, לפעמים עם קשקשת או אדמומיות. הטיפול פשוט ביותר: הסרת הנגע ובדיקה היסטולוגית (ביופסיה) כדי לוודא שהגידול לא חדר לעומק.

bcc275
 קרצינומת תאי קשקש - Squamous cell carcinoma
SCC הוא סרטן שמתפתח מאפיתל העור או רקמות ריריות שונות כמו בצוואר הרחם או הגרון. הפצע הסרטני לא מגליד ולפעמים מדמם או בעל מראה נמקי.
גידול שהתגלה בעור קל לטיפול בעוד שגידול גרון מתגלה לרוב בשלבים מאוחרים, אז הוא שולח גרורות לקשריות הלימפה ולאיברים מרוחקים ולכן נחשב כבעל פרוגנוזה גרועה.

מעריכים כי עישון, אלכוהול וחשיפה לשמש הם מהגורמים הקרצינוגניים השכיחים לסוג סרטן זה.

scc275

שאלה ג
השלימו את הטבלה הבאה על פי המידע לעיל
מאפיינים
BCC
SCC
היסטולוגיה (תורת הרקמות)
מיקום שכיח של הנגע
מראה הנגע
גרורות
גורמי סיכון
טיפול
מאפיינים
BCC
SCC
היסטולוגיה (תורת הרקמות)
אפיתל העור הבסיסי
אפיתל עור או רקמות ריריות
מיקום שכיח של הנגע
צוואר, ראש, קרקפת
עור, צוואר הרחם או גרון
מראה הנגע
גוש עגול קטן, לפעמים קשקשי
פצע לא מגליד, מדמם או נמקי
גרורות
אינו נוטה לשלוח גרורות
שולח גרורות ללימפה ולעומק
גורמי סיכון
קרינת שמש, עור בהיר
עישון, אלכוהול, קרינת שמש
טיפול
הסרת הנגע ובדיקת סביבתו
הסרה, הקרנות, כימותרפיה

מומלץ להשוות בשנית מול התמונות. שימו לב שקרצינומה היא סוג של ליחה חמה, אך הקשקשית מעידה יותר על יובש וחום. עישון ואלכוהול פוגעים ביין ולפיכך מהווים גורמי סיכון לסוג סרטן זה.

Kaposi's Sarcoma
מחלת סרטן עורית שפוגעת ברקמות התת עוריות או בריריות הפה, האף ופי הטבעת. בדרך כלל המחלה אינה מסכנת חיים אך בחולי איידס היא מתפשטת לאיברים פנימיים כמו הריאות, הכבד והעיכול ויכולה לגרום למוות.

שאלה ד
מי נמצא בקבוצת הסיכון למחלת הסרקומה על שם קפוסי?
א - קשישים ממוצא יהודי או ים תיכוני
ב - חולי איידס
ג - מטופלים בכימותירפיה
ד - כל הנ"ל

סעיף ד'
אנשים עם כשל במערכת החיסון נמצאים בסיכון יותר גבוה למחלה לא שכיחה זו. הטיפול מקומי על ידי משחה או טיפול סיסטמי כמו בכל נגע סרטני מפושט.
שאלה ה
כיצד נראה נגע של מחלת הסרקומה על שם קפוסי?
kaposis_sarcoma400
הנגעים נראים כמו כתמים בהירים, אדומים, חומים או סגולים. לפעמים נפוחים.
לימפומה של העור - Cutaneous T Cell Lymphoma
סרטן עור המכונה מיקוזיס פונגואידס (למרות שאין לו קשר לפטרת). המחלה תוקפת את תאי T של העור (יש לימפומות שתוקפות את תאי B ). המחלה תוקפת אנשים מבוגרים אך יכולה להופיע גם בילדים. ברוב המקרים קיימת מעורבות עורית ללא חדירה לאיברים פנימיים אך בחלק מהמקרים תתכן התפשטות תאי T נגועים לקשריות לימפה ולמערכות פנימיות עד כדי סיכון חיים.

בשלב הראשון העור נראה מכוסה כתמים שטוחים ובעלי גבולות מוגדרים. לפעמים זה מזכיר פסוריאזיס או אקזמה. בשלבים מתקדמים מופיעה קשקשת, אודם וכיבים.

mucoid_fungoides400
שאלה ו
זהו בתמונה את הכתם ההיפופיגמנטרי ואת הכתם ההיפרפיגמנטרי
הכתם השמאלי הוא היפופיגמנטרי, כלומר פחות פיגמנט (צבע). הכתם הימני הוא היפרפיגמנטרי, כלומר יותר פיגמנט והוא נראה כהה יחסית לסביבתו.

שלב ט - מחלות אוטואימוניות ואחרות

Pemphigus
מחלת עור שלפוחיתית (עם שלפוחיות) שתוקפת בעיקר יהודים אשכנזים בגיל הביניים.

pemphigus_tongue600

שאלה א
הסתמכו על התמונות לעיל ותארו את נגעי הפמפיגוס ומיקומם
הנגעים מופיעים בצורת שלפוחיות שנפתחות ונרפאות לאט. העור ליד השלפוחיות מתקלף עד הדרמיס. שלפוחיות אילו פוקדות קודם את ריריות הפה ואזור אברי המין ובהמשך את אזור הגב, המפרקים, קפלי הגוף, הקרקפת והטבור.

הטיפול כמו במחלות אוטואימוניות שונות (סטרואידים, אימונוסופרסיה).

שאלה ב
לפניכם שלוש תמונות. התאימו את המחלה המתאימה לכל תמונה:
הנוך שונליין, לופוס, ויטיליגו
lupus_vitilig_henoch500
א - SLE - לופוס (זאבת אדמונית). המחלה אוטואימונית שמאופיינת בפריחה אדמומית דמויית פרפר על הפנים. המחלה יכולה להיות כלל מערכתית, כפי שמפורט בחומר הדן בראומטולוגיה.
ב - ויטיליגו - מעריכים שמדובר במחלה אוטואימונית הפוגעת בפעילות המלנוציטים ומובילה להתפתחות כתמי עור לבנים. המחלה יכולה להיעצר ואף להיעלם. המחלה אסטטית ואין לה השלכות בריאותיות אחרות. הטיפול הוא פוטו-תירפי אך אם הנגעים נרחבים, ניתן להבהיר את העור באמצעות משחה (כמו שמייקל ג'קסון עשה).
ג - הנוך שונליין - מחלה דלקתית (אוטואימונית) התוקפת את העור והכליות אך יכולה לערב גם מפרקים ומערכות אחרות. היא פוגעת בעיקר בילדים ומלווה בפריחה המתמזגת לצברים, בעיקר בגפיים ובעכוז.
מחלות עור נוספות
קיימות מחלות עור רבות שלא דנו עליהן בשיעור זה. אחדות מתקשרות לרגישות לעור השמש. ישנן מחלות שקשורות לחסר ויטמינים או שומנים חיוניים לעור. תארנו אפשרות של פריחות על רקע תגובה לתרופות או לאלרגיות. גם לעולם הפסיכיאטרי יש התייחסות משום שיש אנשים שמרגישים גרד או דימוי גוף בעייתי על רקע פסיכיאטרי. על העור יכולים להופיע נגעים הקשורים לכלי דם. אילו הם אנומליות וסקולריות שכוללות את תופעת ההמנגיומה ואת קבוצת המלפורמציה הוסקולרית. גם מחלות גנטיות מתבטאות בעור וכדוגמא, נבחרה מחלת הנוירופיברומטוזיס, עליה למדנו בשיעורי גנטיקה.

נוירופיברומטוזיס
מחלה אוטוזומלית דומיננטית הפוקדת את העור ואת מערכת העצבים (שמקורן מאותם תאים עובריים). המחלה מתאפיינת בנוכחות של לפחות שישה כתמים (מעל חצי ס"מ בילדים) הנקראים "קפה בחלב" או café au lait.

באזור העשור השני, אצל חלק מהנושאים את המלה, מופיעות נוירופיברומות שהם גידולי עור שפירים על העור. במקרים פחות שכיחים הם יכולים להופיע בתוך העין או במוח ולגרום לנזק עצמי. במקרים קיצוניים ולא שכיחים המחלה גורמת לעיוותים קיצוניים במראה ובעמוד השדרה, אך ברוב המקרים המחלה מאפשרת חיים א-סימפטומטיים למרות קיום הגן.

 neurophibromatosis500
המנגיומה
זהו גידול שפיר של כלי דם ורידיים. זהו הגידול השכיח ביותר בילדות ויותר שכיח בבנות מאשר בבנים. הגדילה שלהם מהירה עד גיל תשעה חודשים ו 70-90% מהמקרים יעלמו עד גיל שבע. במבוגרים הם שכיחים בכבד (ואז צריך להיזהר מלחץ חזק שעלול לגרום להן לדמם).

המנגיומה באזורים פנימיים או המנגיומות גדולות במיוחד עלולות לעבור התכייבות ודימומים. ניתן להכחיד את הגידול באמצעים תרופתיים וכירורגיים.

מלפורמציות וסקולריות
מדובר ביצירה לא תקינה של כלי דם. אילו הם מצבים בהם נוצרים קשרים מרובים בין כלי הדם (ולא שגשוג של תאי אנדותל כמו בהמנגיומות). למשל במצבי arterio-venous malformation - AVM או במצבים בהם קיימת פיסטולה בין עורק לווריד. במקרים אילו זרימת הדם בתוכם מהירה. קיימות מלפורמציות וסקולריות שמערבות נימים, וורידים וכלי לימפה. לאילו יש זרימת דם איטית. לליקויים וסקולריים אילו אין נסיגה (כמו בהמנגיומה) ויש להתערב כירורגית כדי לסלק אותם.

שאלה ג
על פי המידע הרשום לעיל ועל פי התמונה להלן, מה נכון?
א - התמונה השמאלית של המנגיומה והימנית של מלפורמציה וסקולרית וורידית
ב - התמונה השמאלית של מלפורמציה וסקולרית וורידית והימנית של המנגיומה
ג - התמונה השמאלית של המנגיומה והימנית של מלפורמציה וסקולרית מסוג AVM
ד - התמונה השמאלית של מלפורמציה וסקולרית מסוג AVM והימנית של המנגיומה

hamangioma300
סעיף א'
משמאל אנו רואים נגע מקומי, מוגדר. במגע נוכל להיווכח שיש לו מרקם גמיש (כמו לכדור גומי). זוהי המנגיומה.
מימין אנו רואים נגע מפושט, אדום ורחב. אילו הוא היה חיבור של וריד עם עורק, היינו רואים כלי דם נפוחים (בגלל לחץ הדם העורקי), אך כיוון שמדובר בשטח נרחב ולא מאוד נפוח, יש להניח שמדובר בליקוי וורידי. הטיפול כאן דורש הכחדת הורידים.

שלב י - סיכום

הערה: מומלץ להכין רשימת מונחים שסוקרת את כל פרק הלמידה הזה. ניתן לארגן אותה בטבלה (או בגיליון אקסל) בדומה לטבלאות המוצגות בשאלות ד' ו-יא' שבשלב השיעור האחרון.

אז מה למדנו בשיעור זה?
 כיצד מסווגים מחלות עור לקבוצות השונות
 מחלות פפולה-קשקשיות - פסוריאזיס, ליכן פלאנוס
 מחלות ויראליות - הרפס, פפילומה
 מחלות זקיק השערה ובלוטות חלב - אקנה, סבוראיק דרמטיטיס
 מחלות חיידקיות - אימפטיגו, שושנה, צלוליטיס
 מחלות דרמטופיטיות (פטרת) - ורסיקולור, אוניקומיקוזיס
 פרזיטים - כינמת, סקבייס
 גידולים סרטניים - מלנומה, קרצינומות, ליפומה, קפוסיס סרקומה
 מחלות אוטואימוניות ואחרות - פמפיגוס, לופוס, נוירופיברומטוזיס, מחלות כלי דם

סיום שיעור אבחנת עור בגישה משולבת

חטיבת רפואה סינית - תמורות

חומר זה מוגש כשירות עי צוות ההדרכה של תמורות © Tmurot
חומר זה אינו מהווה המלצה או הנחייה רפואית והוא נועד לשירות המטפלים והרופאים ולידע כללי בלבד.