התמכרות היא פעילות כפייתית ומעורבות מופרזת בעיסוק ספציפי. שיעור למידה מרחוק זה, מהווה חלק מחטיבת הפסיכיאטריה ומתמקד בצריכת סמים שחורגת ממטרות רפואיות. השיעור מפרט את סוגי הסמים הנפוצים בשוק ומחלק אותם לקבוצות. כל קבוצה זוכה להסבר פרמקולוגי אך גם להתייחסות חברתית סוציאלית ולדילמות אתיות בהתאמה.

לפני שמתחילים
שיעור למידה מרחוק זה מתמקד בהיבטים שונים של צריכת סמים מעבר לשימוש למטרה רפואית. השיעור מפרט את סוגי הסמים הנפוצים בשוק ומחלק אותם לקבוצות. כל קבוצה זוכה להסבר פרמקולוגי אך גם להתייחסות חברתית סוציאלית ולדילמות אתיות בהתאמה.
אנו מאחלים לך הנאה ותועלת

צוות הקורס

חלק א - מהי התמכרות?

התמכרות היא פעילות כפייתית ומעורבות מופרזת בעיסוק ספציפי. זו יכולה להיות התמכרות לסם או למזון כמו עישון, שוקולד, פחמימות או התמכרות נפשית למין או להימורים.
תתכן התמכרות פסיכולוגית ללא תסמיני גמילה גופניים כמו במקרה של הימורים ותתכן גם התמכרות פיזית ללא תלות פסיכולוגית כמו במקרה של גמילה משימוש בתרופות אופיאטיות (כלומר, תרופות המופקות מצמח הפרג ממנו מפיקים אופיום) לתקופה ארוכה על רקע כאבים חזקים.

שאלה א
מה נכון לגבי התמכרות?
א - כל התמכרות היא תלות פסיכולוגית
ב - התמכרות יכולה להיות תלות פיזית או נפשית
ג - כל התמכרות מפגינה סימני גמילה בעת הפסקתה
ד - א + ב נכונים

סעיף ב'
תופעת הכפייתית מתבטאת בכך שכל מחשבותיו ועיסוקו של המכור הם להשגת הסם. פעילות זו באה על חשבון הרצון ללמוד, ליצור או לתקשר עם משפחה וחברים. כדי להשיג את הסם יהיה המכור מוכן גם לעבור על החוק, לשקר או לגנוב.
שאלה ב
התמכרות נפשית כוללת את ההשפעות הבאות?
א - הפחתת מתח וחרדה
ב - תחושת אופוריה או שינוי תפיסת החושים
ג - תחושת יכולת פיזית ונפשית מוגברת
ד - כל הנ"ל
סעיף ד'
תלות פסיכולוגית, בעיקר על רקע שימוש בסמים, יכולה לצור שינויים נפשיים המעודדים את המשתמש לצרוך כמויות נוספות. אילו כוללים שינויים במצב הרוח, לרוב לכיוון של אופוריה או של שלווה עמוקה (סוטול או היי ממריחואנה או חשיש, הפחתת כאב מאופיאטים כמו מורפיום).
לעתים הסמים מעוררים ומאפשרים תפקוד מוגבר או שינוי התפיסה החושית כלפי הסביבה (עירור יתר מקוקאין או אקסטזי, טריפ מסמים הלוציגניים).
יש לציין כי, לעתים, התמכרות נפשית לא פחות חזקה מהתמכרות גופנית, וגם אילו שנגמלו לפני שנים עלולים לחזור ולפול לתוך מלכודת הסם מחדש.
מהם סמים?
סמים הם חומרים המוכנסים לגוף שלא לצורך הזנה  או ריפוי, ומשפיעים על הגוף והנפש.

השפעת הסמים על המוח משנה את התייחסות המשתמש אל הקורה סביבו, בלא יכולת של שליטה בשינוי.

שימו לב שחומרים רבים שמוגדרים כיום כסמים נחשבו לתרופות תקניות שנמכרו ללא מרשם רופא בתקופות אחרות. לעומת זאת, סיגריות ואלכוהול שנחשבים מבחינה רפואית לחומרים ממכרים ומסוכנים, נמכרים באופן רשמי בכל מקום וללא מרשם רפואי. הסיבות לכך הן בעיקר היסטוריות, ולו היה בידי הרשויות לאסור שימוש באלכוהול וסיגריות, יתכן שהיחס לשני חומרים אילו היה פחות טולרנטי מהיחס למריחואנה, למשל.

sirop_opium300

המלצה לטיפול באסטמה עם טיפות אופיום. זה לא מרפא אבל בהחלט מרגיע.

eoothache_drops400

פרסומת לטיפות קוקאין נגד כאבי שיניים בילדים - 1885

heroin_syrop250
תרופה מהרואין נגד שיעול קשה. לילדים - חצי מנה..

במה הסמים יכולים להשפיע?
תחושה ותפיסה: מקום גבוה עלול להראות נמוך, מכונית המתקרבת במהירות עלולה להראות רחוקה ובלתי מסוכנת.
מצב רוח וחשיבה: אדם יכול להגיע למצב של עליזות רבה או דיכאון קיצוני או להסיק ממצב נתון מסקנה בלתי הגיונית.

התנהגות: אדם עלול לאבד מעצורים מוסריים או להפוך אדיש לסובב אותו.

שאלה ג
מהי התרגלות לסם?
א - התמכרות
ב - הצורך להגדיל מינון
ג - הפגנת סימני גמילה קשים
ד - כל הנ"ל

סעיף ב'
התמכרות יכולה להיות למינונים מזעריים של חומר מסוים ואף תלות כפייתית בגורמים שאינם קשורים לחומרים או סמים.
התרגלות היא פיתוח הסבולת של הגוף והצורך להגדיל בהדרגה את מינון הסם כדי להמשיך ולהשיג תוצאות הדומות למינונים שהיו נמוכים יותר.
תסמיני גמילה מתרחשים כאשר השימוש בסם הופסק או כאשר ניתן חומר נגד (אנטידוט) לסם. כך שתופעות הלוואי של סמים (וגם של תרופות שונות) כוללות התמכרות והתרגלות.
שאלה ד
מה מאפיין אישיות מתמכרת?
א - דימוי עצמי נמוך, נטייה לתסכולים
ב - קשיים לפתור בעיות אישיות וקשיים לצור קשר זוגי
ג - אישיות תלותית המנסה לברוח מהמציאות
ד - כל הנ"ל
סעיף ד'
נעשים מאמצים רבים כדי לאפיין את סוג האנשים המועמד לצרוך סמים. לא תמיד ברור האם האופי והאישיות של האדם המתמכר היה תלותי או בעל דימוי עצמי נמוך מלכתחילה, או שתופעות אילו התפתחו בעקבות השימוש בסמים.
גישה אחרת היא חיפוש אחר גן המאפיין נטייה להתמכרות. עד כה נמצאו יותר מגן אחד כזה בעכברים וההשערה היא שגן או גנים מסוג זה קיימים גם באדם. גנים אילו מגבירים את הסיכון באדם להתמכרות לסמים, למין, להימורים או אפילו לאהבה כפייתית.
סוג אחר של אנשים משתמש בסמים כדי לשלוט בעצמם. מדובר לעתים באנשים כפייתיים (למין, אלימות וכדומה) אשר נוטלים סמים כדי לרסן את התנהגותם. יחד עם זאת, גם כאן ייתכן שמדובר בתופעה המתפתחת עם הזמן על רקע השימוש בסמים, ולא בתופעה שהובילה לשימוש בסם.
שאלה ה
הסכנה החברתית בסמים ממכרים לא חוקיים היא בעיקר?
א – שלא ניתן להשיגם באופן חוקי
ב – שהם עלולים לגרום לתופעות לא צפויות באדם
ג – שהם עלולים להכיל חומרים המסכנים את המשתמש
ד – שהם עלולים להוביל להפצת ההתמכרות בקרב החברה הסובבת
סעיף א'
אמנם קיים ויכוח רב בתחום וקיימות אין ספור סכנות המאפיינות שימוש בסמים ממכרים לא חוקיים, אבל בעולם הרפואה קיים קונצנזוס שעיקר הנזקים הבריאותיים מתייחסים לשימוש בסם ולאיכות הסם הנמכר (לא תמיד ידוע מה הוא מכיל ואין בקרה על מינונים). ללא ספק סמים אילו מכילים חומרים המסכנים את בריאות האדם ויכולים לגרום לו לנזק בלתי הפיך לאורך זמן. דבר זה יוצר תלות במערכת הבריאות והרווחה של הסביבה ופוגע במשפחה ובסובבים את המכור. זהו נזק אך לא מדובר בסכנה. לרוב גם מכור כבד אינו מגביר את הפצת הסם כיוון שרוב עיסוקו מתמקד בהשגת הסם עבור עצמו. עיקר הבעיה כאן הם הדילרים שרובם אינם מכורים כבדים לסמים (ולכן מתפקדים באופן יעיל ומפיצים אותם). ראשי הפשע והפצת הסמים אינם מכורים כלל לחומרים אילו.
הבעיה החברתית העיקרית היא שמכור יהיה מוכן לעשות הכל כדי להשיג מנת סם. הוא חי ממנת סם אחת לשניה מדי יום. לכן הוא יהיה מוכן לזנות, לגנוב ואפילו לרצוח למען סם. רוב הפשע המתקשר למסוממים (ולא לאילו שמפיצים את הסמים) מתרחש על רקע ניסיונם להשיג כסף לעוד מנת סם. מאידך, אין האמור לעיל צריך להוביל, בהכרח, למסקנה שמוטב שהסמים יהיו חוקיים. במקרה זה קיים החשש שישתמשו בהם לרעה, כמו באלכוהול שהפך להיות חוקי, ואז הנזק עלול להיות גדול יותר.
שאלה ו
מיינו את קבוצות הסמים שברשימה להלן, לפי מנגנוני הפעולה שלהם:
הערה: מערכת עצבים מרכזית = מע"מ / Central Nervous System = CNS
אלכוהול, LSD, קוקאין, קראק, תרופות שינה, תרופות מרגיעות, מתדון, חשיש ומריחואנה, קודאין, הרואין, אופיום, מורפין, פטריות, אקסטזי, ספיד, פופרס
מדכאים פעילות מערכת העצבים המרכזית
סמי הזיה - הלוצינוגניים
מעוררים וממריצים את מערכת העצבים
משככי כאבים נרקוטיים, מדכאים
מדכאים פעילות מערכת העצבים המרכזית
סמי הזיה - הלוצינוגניים
מעוררים וממריצים את מערכת העצבים
משככי כאבים נרקוטיים, מדכאי מע"מ
אלכוהול
תרופות שינה
תרופות מרגיעות
חשיש ומריחואנה
LSD
פטריות
אקסטזי
קוקאין, קראק
ספיד, פופרס
אופיום, מורפין
קודאין, הרואין
מתדון.

חלק ב - השפעות האלכוהול

דירוג התמכרויות חדש (על פי מחקר אנגלי שפורסם בלנצט).

דירוג
סוג הסם
הערות
1
הרואין
לפעמים מספיק שימוש חד פעמי להתמכרות
2
קוקאין
בעיקר דרך שימוש בהסנפה
4
מתאדון
משמש כתחליף סם חוקי להרואין
5
אלכוהול
הסם המסוכן ביותר שעדיין חוקי
7
בנזודיאזפינים
למשל וליום ומרגיעים אחרים
9
טבק
מכיל ניקוטין שממכר. סם נפוץ ומסוכן
11
קנאביס
חשיש ומריחואנה, הנזק גדל בריכוז גבוה יותר
14
LSD
סם הלוציגני עם פוטנציאל לתופעות ארוכות טווח
15
מתילפנידאט
ריטלין. הוכלל בין הסמים בשל השימוש המופרז
18
אקסטזי
סם מעורר. מסוכן אך ההתמכרות חלשה יחסית
20
גת
בשימוש טבעי אינו נחשב לממכר או מסוכן מדי
חיפושים ברשת לא העלו נתונים מדויקים על מספר האנשים שמתים מסמים. מדובר על מספרים עצומים שמתים מאלכוהול וטבק, אך אין כמעט תיעוד למספר מקרי המוות כתוצאה מהרואין, אקסטזי או קנאביס. נראה שגורמי המוות העיקריים ממשיכים להיות אלכוהול, עישון סיגריות והשמנה (התמכרויות שונות). כמו כן, נראה שמוות עקיף מאלכוהול על רקע אלימות, המתבטא בתאונות דרכים או רציחות, הוא גורם מוות באלימות חברתי גבוה משמעותית מרצח על רקע שימוש בסמים נרקוטיים (הרואין למשל). אין נתונים על מקרי רצח בשל טבק, חומרי הרגעה, קנאביס, מתילפנידאט וכו' ונראה שכאן הנזק הוא אישי ונוגע לכמות ואופן הצריכה של האינדיבידואל.


שאלה א
איזה נתון נכון לגבי אלכוהוליזם?
א – אחוז צרכני האלכוהול מגיע בארה"ב לכ - 8%
ב – יותר נשים מכורות מגברים
ג – 10% מבין הצורכים אלכוהול נעשים אלכוהוליסטים
ד – ילד מאומץ לאלכוהוליסט נוטה להיות אלכוהוליסט בעצמו

סעיף ג'
אלכוהוליזם אינה תופעה חברתית כיוון ששתיית אלכוהול מפעם לפעם אינה נחשבת לאלכוהוליזם. 10% מצרכני האלכוהול הופכים להיות אלכוהוליסטים, תופעה שתופסת עד 8% מכלל אוכלוסיית המבוגרים בארה"ב (כנראה יותר במדינות אירופה מסוימות ומעט פחות בישראל). לרוב, הסיכוי להתמכרות גדול אצל גברים פי ארבע מנשים.
נקודה מעניינת היא שקיימת נטייה תורשתית להתמכרות לאלכוהול. שכיחות האלכוהוליסטים בקרב קרובי משפחה של אלכוהוליסט גבוהה יותר. לעומת זאת, ילד מאומץ אינו נושא את הגנים הללו ולכן, אף שהוא חשוף לסביבת אלכוהוליסטים, סיכוייו להתמכר פחותים. מאידך, אם הוא נושא גן זה, סיכוייו להתמכר למרות שבסביבתו אין חשיפה רבה לאלכוהול, מוגברים.
למרות האמור לעיל, גם לסביבה יש השפעה מרובה. אלכוהוליסטים מגיעים יותר מבתים הרוסים, ממערכות יחסים הוריות לקויות ונוטים להיות בעלי הרס עצמי (אף שגם כאן אין לדעת מי התרנגולת ומי הביצה).
שאלה ב
מהי תסיסה?
א - תהליך אנארובי בו חומצה פירובית הופכת לאלכוהול.
ב - תהליך בעל רווח אנרגטי מועט.
ג - קשור לנשימה הפיזיולוגית.
ד - תהליך המתרחש בנשימה ביוכימית (תאית) תקינה.
סעיף א'
נשימה פיזיולוגית: חילוף גזים בריאות.
נשימה ביוכימית (ברמה התאית): פירוק רב שלבי של הגלוקוז בהשתתפות חמצן (מרגע סיום הגליקוליזה).
בחוסר חמצן נפגע תהליך הנשימה התאי. בבעלי חיים הפירובאט הופך לחומצה לקטית. כשזה קורה בצמחים (ושמרים) חלה תסיסה של חומצה פירובית (כלומר, פירובאט) לאלכוהול ללא רווח אנרגטי.
CH3-CH-COOH → CH3-CH2OH + CO2 .
בשלב מתקדם יותר של התסיסה האלכוהול הופך לחומץ ומכאן מקור שמו: חומץ בן יין.
שאלה ג
היעזרו בתרשים (מלימודי פרק הביוכימיה) וקבעו מהם המנגנונים המאפשרים פירוק אלכוהול בכבד?
א – אלכוהול דהידרוגנאז
ב – חמצון אלכוהול בתוך מערכת ציטכרום p450   .
ג – שימוש באנזים הקטלאז

ד – כל התשובות לעיל נכונות

alcohol_met550
סעיף ד'
שלוש מערכות אנזימים בכבד מטפלות בפירוק אתאנול.
א - אלכוהול דהידרוגנאז – נמצא בציטוזול ומהווה את המערכת העיקרית לחמצון האתאנול. פעילות האנזים דורשת כמויות גדולות של NAD+ . באסיאתים רמת האנזים נמוכה יותר ולכן הם פחות סבילים לאלכוהול.
פעולה זו מדכאת את מעגל קרבס, מדכאת את מסלול הגלוקונאוגנזה ומשנה מסלולים מטבולים שונים בגוף. האצטאט מצטבר ומפורש מהכבד ברמות גבוהות.
ב – חימצון האלכוהול במערכת המיקרוזומים של התא. מערכת זו נעזרת בציטוכרום p450 .
ג – מערכת הפראוקסיזום (ליזוזום) אשר משתמשת באנזים הקטאלאז.
כל שלושת המערכות מפרקות את האתאנול לאצטלדהיד אשר נכנס למיטוכונדריה להמשך החמצון.
שימוש יתר באלכוהול יכול לפגוע במערכת האנזימים של ציטוכרום p450 אשר אחראית על מטבוליזם של תרופות רבות בכבד. לכן שילוב אלכוהול עם תרופות (כמו פראצטמול) יכול לצמצם את רמות פירוק התרופה ולהעלות את רמתה.
שאלה ד
מהו התהליך הפיזיולוגי החל על אלכוהול בעת כניסתו לגוף?
א – הוא נספג יותר מהר ממזונות אחרים
ב – רובו מופרש דרך הזיעה, השתן והנשימה
ג – הוא יוצר 4 קילו-קלוריות לכל מיליליטר אלכוהול טהור
ד – נהיגה אסורה מעל1000mg%   בדם
סעיף א'
אלכוהול נספג בגוף במהירות רבה. רובו עובר פירוק דרך הכבד אך כמות מעטה מופרשת בצורתה הטהורה דרך השתן, הנשימה והעור. הוא יוצר 7 קילו-קלוריות לכל מיליליטר אלכוהול טהור (כאשר סוכר יוצר 4 קק"ל ושומן 9 קק"ל). בגלל תחולת האנרגיה הגבוהה שלו ישנם אלכוהוליסטים שמפחיתים באכילה מה שגורם לאובדן רכיבים תזונתיים חיוניים ונזק מתמשך לגוף.
רמה מקסימאלית מותרת לנהיגה בדם מתייחסת ל 100 מיליגרם אחוז. מיליגרם אחוז פירושו אלפית הגרם בתוך דציליטר (עשירית הליטר = 100 מ"ל). מקומות מסוימים בארה"ב אף דורשים להגיע ללא יותר מ 80mg% כלומר 0.08 גרם לכל עשירית הליטר.
שאלה ה
הפרעות בגוף על רקע צריכת אלכוהול ממושכת כוללות:
א – פגיעה בספיגת ויטמינים כמו חומצה פולית וניאצין
ב – דלקות וכיבים בדרכי העיכול כמו אזופגיטיס, גסטריטיס או פנקראטיטיס
ג – נזקים נוירולוגים בזיכרון ובקואורדינציה, הפחתה ביכולת תנועה
ד – כל הנ"ל
סעיף ד'
שימוש באלכוהול פועל מידית על המוח ומדכא את פעילותו. ההשפעה היא ביחס ישר לכמות הנצרכת. תגובות אילו יכולות להתבטא בהאטת תגובות, בנהיגה למשל ובהסרת עקבות (מעצורים) , מה שאצל אנשים מסוימים יכול להוביל לאלימות.
צריכה מתמשכת גורמת לפגיעה בכבד ובעקבות כך לנזקים כלל גופניים. הנזקים כוללים צריכת יתר של ויטמינים לצורך פירוק האלכוהול ובו זמנית ספיגה מצומצמת של ויטמינים על רקע תזונה ירודה. כבד פגוע עלול להוביל לקומה הפאטיקה (תרדמת הכבד), כלומר למצב של חוסר הכרה על רקע הרעלה כללית. בשלב המקדים את חסר ההכרה מתפתח רעד, בלבול, ערפול ואסטריקסיס (נענוע ידיים כשמותחים אותן לפנים).
נזק לתיאמין גורם לתסמונת קורסאקוף המתאפיינת באיבוד זיכרון קצר טווח. כמו כן האלכוהול עלול להזיק לילוד ולפגוע במשקל גופו, בלב ובשרירים שלו ובאינטליגנציה שלו.
שאלה ו
מהו Delirium tremens ?
א – טכיקרדיה על רקע צריכת אלכוהול מוגברת
ב – הזיות ורעד על רקע גמילה מאלכוהול
ג – הפרעות פסיכוטיות על רקע שימוש יתר באלכוהול
ד – תופעות חרדה קיצוניות על רקע אלכוהוליזם כרוני
סעיף ב'
tremor פירושו רעד. דליריום היא הזיה. מדובר בתופעה של הזיות המלוות ברעד. תופעה זו יכולה לפקוד אלכוהוליסט מספר ימים לאחר שהוא נגמל. תופעת הגמילה מלווה בתחילה בחרדה גוברת, מצבי בלבול, הפרעות שינה, סיוטים, דיכאון והזעה מוגברת. בשלב מאוחר יותר מתפתחת טכיקרדיה והלוצינציות (הזיות) קצרות אשר יכולות להפוך להלוצינציות חזותיות מפחידות. חוש ההתמצאות נפגע קיצונית והאדם מרגיש שכל הרצפה רועדת, הקירות מתמוטטים או שהחדר מסתובב. ללא טיפול התופעה עלולה להיות קטלנית.
שאלה ז
אילו ריאקציות מאפיינות את התיאמין B1 ?
א – גליקוליזה
ב – מעגל קרבס
ג – מסלול הפנטוזות
ד – כל הנ"ל
סעיף ד'
תיאמין הוא ויטמין המצוי בעיקר בדגנים מלאים (אורז או חיטה מלאה למשל) ובאיברים פנימיים של בעלי חיים. בגוף הוא מופיע בשתי צורות:
תיאמין דיפוספאט (כלומר עם שני זרחנים) ולכן נקרא Thiamin Diphosphate = TDP . הוא משתתף בשלוש ריאקציות חיוניות בגוף: גליקוליזה, מעגל קרבס ומסלול הפנטוזות.
תיאמין טריפוספאט TTP משתתף בשיחלוף יוני נתרן ואשלגן בתאי העצב החיוניים לתפקוד החשמלי של המוח. יש הטוענים שהוא גם מועיל ליצירת אצטיל כולין וסרוטונין.
חסר בתיאמין מתבטא במחלת הברי ברי. תסמונת נוספת היא תגובה של בלבול חושים, תנועות עיניים חריגות ותקלה בקואורדינציה המאפיינת אלכוהוליסטים.
שאלה ח
מה תפקיד התיאמין במעגל קרבס?
א – הוויטמין משמש קואנזים לפירובאט דהידרוגנאז ההופך פירובאט לאצטיל CoA
ב – הוויטמין מונע הצטברות של פירובאט העלולה להפוך לחומצה לקטית ולגרום לחמצת
ג – הוויטמין   משמש קואנזים לפירובאט דהידרוגנאז ההופך אצטיל CoA לפירובאט
ד – א + ב נכונים
סעיף ד'
חסר בתיאמין B1 יוביל לחסר בקואנזים תיאמין פירופוספאט ( TPP ) , דבר שיוביל לפגיעה בפירובאט דהידרוגנאז ( PDH ) . כתוצאה מכך לא יהפוך פירובאט לאצטיל קוA ויצטבר. עודף הפירובאט יהפוך לחומצה לקטית בדם ויגרום לאצידוזיס (חמצת).
כמו כן, התיאמין קשור לשתי מחלות מפורסמות: מחלת ברי ברי הפוגעת בעצבים ובלב, ותסמונת ורניקל המתבטאת בפסיכוזה באלכוהוליסטים. באיבוד הכרה על רקע אלכוהוליזם מקובל להזריק תיאמין באופן מיידי.
הערה: זהו הויטמין שהיה חסר בפרשת רמדיה.

חלק ג - תרופות להרגעה

בנזודיאזפינים הם משפחת תרופות המסייעות בהקלה על מתח, חרדה ועצבנות, הרפיית שרירים והשראת שינה. בין התרופות השייכות למשפחה זו ניתן למצוא את הואליום, וואבן וקסאנקס.

שמות
דיאזפאם
Assival - Valium
אוקסאזפאם
Vaben
אלפראזולאם
Xanax - Alpralid
תפקידים
מתח ועצבנות, הרפיית שרירים, לטווח קצר: הפרעות חרדה,
פרכוסים, גמילה מאלכוהול
חרדה אקוטית ונדודי שינה. יותר איטי ויותר ממושך.
ליקיצה מוקדמת. פחות מצטבר בכבד.
למצבי חרדה המלווים בדיכאון, אגרופוביה, פוביות ופניקה.
תופעות לוואי
התרגלות והפחתה בהשפעה. בקשישים עלול לגרום לריגוש יתר.
התרגלות.
התמכרות והפחתה בהשפעה.

 

שאלה א
מה הבעיה העיקרית בשימוש ממושך ועקבי של תרופות ממשפחת הבנזודיאזפנים?
א - ירידה בריכוז
ב - התמכרות והתרגלות
ג - ריגוש יתר
ד - מעבר לדיכאון

סעיף ב'
בעת השימוש בתרופות מרגיעות תתכן ירידה ברמת הריכוז ולכן יש להיזהר ולהימנע מנהיגה תחת השפעת התרופה. תרופות מקבוצה זו משמשות להרגעה במצבים אקוטיים ומומלץ להימנע משימושים ארוכי טווח. במקרים של חרדה או מתח ארוך טווח ניתן להחליפן בקבוצות תרופות אחרות כמו נוגדות דיכאון וחרדה ממשפחת ה SSRI . תרופות אילו מאפשרות התמודדות עם מצבי דיכאון וחרדה לאורך זמן אלא שיש לטול אותן לתקופה והשפעתן לא מידית.
תרופות ממשפחת הבנזודיאזפנים פועלות מהר ומתאימות למצבים אקוטיים. זו הסיבה שישנם אנשים המתמכרים אליהן. שימוש ממושך עלול לגרום להתרגלות, כלומר ירידה בהשפעה ובעקבות כך צורך להשתמש בכמות גדולה יותר. לתרופות אילו יש גם בעיית התמכרות ונדרשת גמילה הדרגתית לאחר שימוש ממושך.
שאלה ב
מה נכון לגבי התמכרות לבנזודיאזפינים וברביטורטים?
א - רוב האנשים התחילו לצרוך אותם על פי מרשם רפואי
ב - התלות מתפתחת לאחר מספר חודשי שימוש
ג - סמים אילו מצמצמים של שלבי ה NREM ומרחיבים את שלב ה REM
ד - השפעת ההתמכרות בעיקר פסיכולוגית וכן חשוב לבצע תהליך גמילה מהיר
סעיף א'
בנזודיאפינים וברביטורטים הם לתרופות להרגעה (סדציה) ולהיפנוזה. הבנזודיאזפינים מרפים שרירים והברביטורטים יעילים גם נגד פרכוסים (אפילפסיה). רוב המתמכרים להם התחילו לצרוך אותם באופן חוקי על פי מרשם רפואי אך צרכו מינון גבוה מהנדרש או לאורך תקופה ארוכה מידי.
שלב ההתמכרות הפיזיולוגית יכול להתחיל תוך שבועיים. המכורים מראים הפחתה בערנות, איבוד זיכרון, טווח קשב וריכוז קצר, קושי ואיטיות בדיבור. כמו כן הם מועדים לנפילות ובעיקר לשברים בעצמות בירכיים.
הבנזודיאזפינים בעיקר, אך גם תרופות סדטיביות אחרות, פוגעות בשנת ה REM ולכן עלולות לגרום לאדם להיות יותר איריטבילי. לאחר הפסקת השימוש בסם יש עלייה בשנת ה REM ושיבוש בכל דפוסי השינה.
הגמילה עלולה להיות קשה ומלווה בתגובות חמורות (בעיקר בשימוש של ברביטורטים), לכן יש לבצע אותה בהדרגה ובפיקוח רפואי. אי שקט נפשי, רעד וחולשה מאפיינים את היומיים הראשונים לגמילה, ובמקרה של הפסקת ברביטוראטים יכולים להופיע פרכוסים מסכני חיים. התקפי פרכוס אילו עלולים להמשך עד שלושה שבועות מרגע התחלת הגמילה והתהליך כולו נמשך לפחות חודש.

חלק ד - סמים הלוצינוגניים

סמים הלוצינוגניים גורמים להזיות, עיוות בתפיסת הזמן והמרחב, ראיית צבעים ותחושות שונות לגבי מוזיקה, טעם וחושים נלווים אחרים. בין הסמים הללו מוצאים את ה LSD , פטריות הזיה וגם מריחואנה וחשיש.

סמים הלוצינוגניים מעוותים את חוש השמיעה והראייה ויוצרים הזיות בשני המישורים: המוזיקה משתנה, המימדים של זמן ומרחב מתעוותים וכך נוצרת תמונה שונה והזויה של מציאות אחרת. במקרים קיצוניים, האדם מאבד את חוש המרחב שלו ובמידה שנפגע גם חוש השיפוט הוא עלול למצוא את עצמו מרחף (אם כי לזמן קצר ביותר) דרך החלון של מבנה בן שמונה קומות...

שאלה א
מה ההבדל בין הלוצינציות של אדם פסיכוטי לאילו של משתמש בסמים?
א - אצל אדם פסיכוטי ההלוצינציות לא חולפות. במשתמש בסמים כן
ב - אצל אדם פסיכוטי ההלוצינציות גם חזותיות וגם שמיעתיות. אצל משתמש בסמים רק חזותיות
ג - אצל אדם פסיכוטי אין הבדלה בין מציאות לדמיון. משתמש בסמים יודע שמדובר בהזיה
ד - כל הנ"ל

סעיף ג'
רוב משתמשי הסמים (אלא אם הם נכנסו למצב פסיכוטי או עוררו מחלת סכיזופרניה רדומה) מודעים בזמן ה"טריפ" שלהם לכך שמדובר בהזיה ולא במציאות.
לפעמים הטריפ רע והאדם הוזה הזיות מפחידות מאוד. להבדיל מחלום בלהות, כאן הוא לא יכול להתעורר ולצאת מזה. במקרה זה מומלץ לאפשר שקט והרגעה למטופל ולהיות איתו תוך הסבר שמדובר בטריפ זמני שיעבור תוך מספר שעות ולאחר שינה. טריפ רע יכול לעורר פסיכוזה זמנית שיכולה להמשך מספר ימים.
במשתמשים כרוניים של LSD וסמי הזיה אחרים, יכולים להופיע אירועים חוזרים של חווית סמים גם ללא שימוש בחומר. הגורם לחזרה (פלאש בק) הוא עייפות, שימוש באלכוהול או שימוש בסם לא קשה כמו מריחואנה. בדרך כלל ההבזקים נעלמים תוך שנה אך באחדים יכולים להופיע גם חמש שנים אחר כך, בעיקר אם למשתמש יש הפרעה פסיכיאטרית אחרת.
 
הרואין
קוקאין
אקסטזי
אלכוהול
מריחואנה
טבק
תלות פיזית
חזקה מאוד
חלשה
חלשה מאוד
חזקה מאוד
חלשה
חזקה
תלות נפשית
חזקה מאוד
חזקה אך משתנה
לא ידוע
חזקה מאוד
חלשה
חזקה מאוד
נזקים לעצבים
חמורים
חמורים
חמורים מאוד
חמורים
אין
אין
נזקים סיסטמים
חמורים
חמורים
כנראה חמורים מאוד
חמורים
מועטים מאוד
חמורים מאוד
סיכון חברתי
גבוה מאוד
גבוה מאוד
כנראה נמוך
גבוה
נמוך
אין

השוו בין המריחואנה לסמים אחרים המופיעים בטבלה. שימו לב: טבלה זו נועדה להערכה כללית והיא אינה מהווה בשום אופן המלצה או הכוונה רפואית. במסגרות שונות קיימות שיטות סיווג שונות מאילו המוצגים בטבלה זו. יש לציין שהנתונים הנוגעים למריחואנה מתייחסים לסוג הצמח הרגיל ולא לאילו שעברו השבחה ביולוגית וריכוז החומר הפעיל בהם גבוה במיוחד.

 

קראו על מריחואנה וחשיש בראיה משולבת (מערבית וסינית) במאמר: אנרגטיקה של קנאביס בראיה סינית.

שאלה ב
למה מריחואנה וחשיש מוגדרים כסמים הלוציגניים?
א - זו הגדרה של חוק פקודת הסמים, ללא קשר להשפעה האמיתית של הצמח
ב - בדרך זו ניתן להרתיע אנשים מלהשתמש בצמח
ג - במינונים גבוהים או אצל אנשים רגישים יכולות להופיע הזיות
ד - כל סם גורם להזיה ולכן מריחואנה וחשיש נחשבים לסם הזיה

סעיף ג'
החומר הפעיל במוצרי צמח הקנאביס הוא THC = Tetra hydro canabinol . חומר זה מוכר כיום בהשפעתו הרפואית המקלה על תסמינים רבים כמו תופעות לוואי בכמותרפיה, היעדר תאבון, כאבים כרוניים ואפילו תופעות נפשיות או נוירולוגיות שונות. ניתן לקבל את הצמח במרשם רפואי בהתאם לקריטריונים ברורים של משרד הבריאות.
במינונים גבוהים או כאשר הצמח מגודל מזן חזק במיוחד, ריכוז ה THC יהיה גבוה במידה מספקת להעביר את המשתמש מתחושת היי נעימה להזיות משמעותיות. אחוז קטן של האוכלוסיה (1-2%) יש גן המועד להתפרצות מחלת הסכיזופרניה. באנשים אילו, עישון גראס עלול להוות טריגר להתפרצות מחלתם בגיל צעיר יותר.
שאלה ג
מה נכון לגבי שימוש ממושך במריחואנה?
א - מתפתחת תלות פיזית לחומר הפעיל THC
ב - עלולה לעורר התקף פסיכוטי במחלת סכיזופרניה רדומה
ג - במשתמשים כבדים, תגובות הגמילה יכולות להיות קשות
ד - החומר הפעיל אינו עובר את השליה ואינו עובר בחלב אם
סעיף ב'
THC = Tetra hydro canabinol הוא החומר הפעיל בצמח הקנאביס. קיימות מספר וריאציות שלו כאשר סוג דלתא 9 מיוצר סינתטית ומשמש להקלה על בחילות והקאות בכימותרפיה. התלות המתפתחת בשימוש ממושך היא בעיקרה פסיכולוגית ונושא התלות הפיזית עדיין לא הוכח. משתמשים כבדים יכולים להפסיק את השימוש בסם כמעט בפתאומיות שכן חומר זה נשאר זמן ממושך בשומן שבגוף ומתפרק לאיטו, כך שהשפעת הגמילה אינה מידית.
לפחות לגבי נגזרות מסוימות של מריחואנה, ידוע שהן עוברות את השליה ויכולות להשפיע על גודל העובר. כמו כן הן עוברות דרך חלב האם ומשפיעות על התפתחות התינוק.
הבעיה העיקרית במריחואנה היא האטה בתגובות ולכן סיכון בנהיגה או בפעילות הדורשת ריכוז ומיקוד. ניתן לאתר את המשתמש בעזרת בדיקות שתן מיוחדות עד שנה לאחר השימוש.

חלק ה - סמי מרץ

אמפיתאמינים הם דוגמא עיקרית לסמי מרץ. הם מעוררים את המוח, מעלים את לחץ הדם  את קצב הלב. לחץ דם גבוה עלול לפגוע בכלי דם במוח וטכיקרדיה מוגזמת עלולה להוביל להפרעות קצב לב. כל הקבוצה הזו יוצרת תלות, הן פיזית והן נפשית. הסיבולת מהירה ולכן, במשך הזמן, המינונים גדלים פי כמה מאות מהמינון המקורי.

רבים מהמשתמשים נעשים פסיכוטיים כיוון שהסמים המעוררים יכולים להוביל לפארנויה, למציאות מעוותת ולהלוצינציות חזותיות וקוליות. הסיכון בעיקר גבוה בקרב אנשים עם פוטנציאל לסכיזופרניה.

בהפסקת השימוש בסם אנשים נעשים מנומנמים ל 2-3 ימים ואחר כך חרדים וחסרי מנוחה.

האמפיטמינים מגבירים את הערנות ומפחיתים את העייפות. הם מגבירים את הריכוז ואת התפקוד הפיזי אך מפחיתים את התיאבון. תרופה מפורסמת היא הריטאלין (מתילפנידאט) הגורם להגברת קשב.

דוגמא לשימוש לא תקין שנעשה בצמח מרפא סיני (והוביל להרחקתו ממוצרי המדף הזמינים לציבור) הוא הכללת האפדרה - Ma Huang   במסגרת תכשירים להרזיה. כיוון שהאפדרה מכילה חומר מעורר בשם אפדרין, היא מפחיתה תאבון אך יוצרת את אותן תופעות הלוואי האופייניות לאמפיתאמינים שונים.

שאלה א
איזה סם אינו כלול במשפחת סמי המרץ?
א - אקסטאזי
ב - קוקאין
ג - אבק מלאכים
ד - מסקלין

סעיף ד'
סמי המרץ כוללים מספר חומרים ובניהם האמפתאמינים, מתאמפתאמין (=ספידים), אקסטאזי ו- PCP (אבק מלאכים). השימוש המקורי שלהם היה להפחתה במשקל או לשימושים צבאיים (כדי להחזיק מעמד ער במשימות קרביות). אילו הצורכים סמים מעוררים מסוגלים להחזיק מעמד בפעילות נמרצת זמן ממושך, למשל לרקוד כל הלילה באמצעות אקסטזי.
מסקלין הוא חומר הזיה (הלוצינוגני) הנמצא בפטריות ובקקטוס הפיוטה.
שאלה ב
שימוש בקוקאין גורם ל?
א - מיוזיס
ב - דלוזיות גרדניוזיות
ג - ירידה בקשב ובריכוז
ד - התנהגות מנומנמת ואופורית
סעיף ב'
קוקאין הוא סם מעורר ולכן הוא גורם להיפראקטיביות. משך השפעתו קצר (כחצי שעה) ולכן השימוש בו תכוף למדי. הוא גורם לטכיקרדיה, עצירות, עצבנות ולעתים גם לפרכוסים ודלוזיות (מחשבות שוא) פרנואידיות או של רגשי גדולה (גרנדיוזיות). כמו כן הוא גורם למידריאזיס שפירושו הרחבת האישונים, וזאת בניגוד לאופיאטים הגורמים למיוזיס שזה צמצום אישונים.
הקוקאין מגביר סיכון להפלות וגורם נזק לעוברים. לרבים מהמשתמשים בקוקאין יש מחלות פסיכיאטריות נוספות, אשר טיפול בהן יכול לסייע בתהליך הגמילה.
הערה: בראיה סינית, הקוקאין מעלה וממריץ וסביר להניח שגם מחמם.
שאלה ג
מהו קראק?
א - סוג של קוקאין מזוקק
ב - סוג של הרואין מזוקק
ג - סוג של אבקת מלאכים
ד - סוג של אופיאט
סעיף א'
למרות שהכינוי של הרואין בשוק הוא לפעמים קוק פרסי, הרי שאין קשר בין הרואין שמוצאו מצמח הפרג (ולפיכך הוא אופיאט) לבין קוקאין שמוצאו מצמח הקוקה (הגדל בעיקר במרכז אמריקה). הקוקאין מופק מעלי קוקה והקראק מזוקק בתהליך כימי מתוך הקוקאין. הוא נחשב לסם סטימולנטי מעורר וממריץ.
שאלה ד
מי מהחומרים הבאים שייך למשפחת ה alkyl nitrites ?
א - מריחואנה
ב - פופפרס
ג - אקסטזי
ד - LSD
סעיף ב'
פופפרס הוא סם הנשאף במהירות ומטרתו לשנות מודעות ולהגביר הנאה מינית. השפעתו לרגעים אחדים. הוא יוצר הרחבת כלי דם והורדת לחץ דם קיצונית לרגעים ספורים המתבטאת בסחרחורת וכקומפנסציה גם לטכיקרדיה (מה שמסוכן לחולי לב). מדובר בקבוצת חומרים אלקילים (נא להיזכר משעורי הכימיה...) המחוברת למולקולת NO = ניטריט.
שאלה ה
חומר שאינו הלוציגני הוא:
א - LSD
ב - מריחואנה
ג - מסקלין
ד - PCP
סעיף ד'
PCP נקרא פנציקלידין או אבק מלאכים. החומר פותח כסם מאלחש ומרגיע כאבים אך שימוש בו מפתח תחושות חרדה ודלוזיות קשות, לעתים עד פסיכוזה זמנית. היום, השימוש בו אינו נפוץ בארץ אך נפוץ בארה"ב, שם הוא מעורבב עם סיגריות (ובעיקר מריחואנה) או חומרים צמחיים אחרים. הPCP גורם לתחושת טרנאס כאילו הופנטו. הם מגבירים הזעה וריור ומכיוון שאינם מרגישים בכאב הם מסוגלים להילחם גם כשמכים אותם בחוזקה. לחץ הדם וקצב הלב עולים ורעידות הן תופעה נפוצה. משום כך הסם שייך למשפחת הממריצים (גם אם חלק מהשפעותיו הלוצינוגניות). במינונים גבוהים הם יכולים לחוות פרכוסים, היפרתרמיה ואירוע מוחי (בגלל עליית לחץ הדם).
יצוין כי דיבור מרגיע אינו מסייע להם ואף יכול להרגיז אותם, ובמידת האפשר יש לאפשר להם מנוחה עד חלוף השפעת הסם.

חלק ו - הרואין ואופיואידים אחרים

קראו על הרואין ואופיואידים אחרים באתר תמורות.

האופיואידים הם משפחה של חומרים המופקים מצמח הפרג, ממנו מפיקים את האופיום. הם מכילים כ 20 אלקלואידים (חומרים פעילים בצמח שיכולים למכר).

אופיואידים הם חומרים שנקשרים  לקולטני האופיואיד במערכת העצבים ובעוד מקומות בגוף. השפעתם העיקרית היא דיכוי מערכת העצבים המרכזית, כלומר המוח, והפחתה ביכולת להגיב לגירויים. לכן, לרוב האופיואידים יש אפקט אנלגטי (מרגיע כאבים). האופיואידים משמשים כתרופה או כסם (תרופה לא חוקית) מאז ראשית האנושות.

מקובל לחלק את האופיואידים למספר קבוצות:
א - אופיואידים אנדוגניים - חומרים שמופרשים בגוף ובעיקר במוח, באופן טבעי. הם מסייעים בפיקוח על תחושת כאב, חרדה ופחד. למשל אנדורפינים, אנקפלינים ואחרים.
ב - אופיאטים - אופיואידים טבעיים. למשל אופיום, מורפין וקודאין המופקים מצמח הפרג.
ג - אופיואידים סינתטיים למחצה - אופיואידים המופקים מאופיאטים. למשל הרואין או אוקסיקודון שמשמש לטפול בכאבים קשים.
ד - אופיואידים סינתטיים - משפחה של תרופות וסמים המיוצרת במעבדה. למשל מתאדון, טרמדול ופטידין.

שאלה א
סווגו את רשימת האופיואידים להן לפי המשפט המתאים להם:
אנדורפין, מתאדון, קודאין, אופיום, מורפיום, הרואין.

מופרש בגוף באופן טבעי כתגובה לספורט אקסטרים או לכאב ממחטים סיניות - ___________
מדכא רפלקס שיעול ויכול להרגיע כאבים - ___________
ניתן במצבי כאב קיצוני כמו במהלך שבר או תאונה - ___________
מופק מעסיס ההלקטים של פרחי הפרג ובמקומות שונים בעולם מקובל לעשן אותו - ___________
בעל עוצמה חזקה אך לא חוקי. מזריקים אותו לוריד כדי לברוח מהמציאות - ___________
ניתן כתחליף סם בתחנות חלוקה מסוימות של משרד הבריאות - ___________
מופרש בגוף באופן טבעי כתגובה לספורט אקסטרים או לכאב ממחטים סיניות - אנדורפין
מדכא רפלקס שיעול ויכול להרגיע כאבים - קודאין
ניתן במצבי כאב קיצוני כמו במהלך שבר או תאונה - מורפיום
מופק מעסיס ההלקטים של פרחי הפרג ובמקומות שונים בעולם מקובל לעשן אותו - אופיום
בעל עוצמה חזקה אך לא חוקי. מזריקים אותו לוריד כדי לברוח מהמציאות - הרואין
ניתן כתחליף סם בתחנות חלוקה מסוימות של משרד הבריאות - מתאדון
התמכרויות לאופיואידים
קבוצת מכורים אחת מתאפיינת במטופלים הסובלים מכאבים שונים ומתמכרים למינונים הולכים וגדלים של משככי כאבים. בד"כ הם מכחישים היותם מכורים, למרות הסימנים המאפיינים התמכרות שמופיעים אצלם.
קבוצה אחרת, היא משתמשים במודע של סמים כמו הרואין. בד"כ מדובר במתבגרים המפתחים תלות לאחר פרק זמן קצר יחסית של שימוש בסם. לא ידוע כמה אנשים ניסו הרואין והפסיקו עם השימוש. אילו הממשיכים בשימוש, מפתחים תלות וסבילות לחומר. מהר מאוד הם מגלים, שעליהם להשתמש בסם מדי יום כדי למנוע סימני גמילה.

ישנם המגדירים קבוצה שלישית: אנשים שמתמכרים לכאב או לספורט אקסטרים כיוון שזה גורם לשחרור אופיואידים אנדוגניים ומשרה תחושת סיפוק ורגיעה במוח. עם זאת, קבוצה זו אינה מוגדרת ה"התמכרות לסמים" אלא התמכרות לריגושים.

גמילה מסמים היא לא דבר קל. רוב הנגמלים חוזרים להשתמש בסמים אחרי שנה וגם אילו שאינם משתמשים מעידים על עצמם שהם "מכורים אך נמנעים". נראה שמוח שהתרגל לסם ממכר עובר שינוי ולכן ממשיך "לחפש" את הסם, גם אם במודע הוא מבין שזה מזיק לו.

מאות מחקרים מעולם הרפואה הסינית תומכים במשלב שבין טיפול מסורתי לטיפול פרמקולוגי ופסיכולוגי בתהליך הגמילה מסמים. הרפואה הסינית יכולה לסייע בהליך זה במספר מישורים:

מניעה - טיפול באמצעות רפואה סינית עשוי להפחית כאבים וחרדות ולפיכך לצמצם את השימוש בסמי הרגעה וסמים נגד כאב.
הקלה בגמילה האקוטית - שילוב של דיקור וצמחים יכול לסייע בתהליך הגמילה: להקל על כאבים וחרדות ולהעביר את שלב הגמילה הפיזי בצורה קלה יותר.
תמיכה לאורך זמן - שילוב תזונה, המלצות לאורח חיים בריא ושיאצו / טווינא יכולים להשתלב משמעותית במסגרת הטיפול הממסדי ולתמוך בהליך הקשה אותו עובר האדם שמבקש להיגמל.

הערה: במקרים מסוימים עדיף להשאיר את האדם מכור אך ללא תלות בדילרים שמחייבים השגת כספים ולעתים מעבר על החוק. במקרים אילו המדינה נוהגת לספק סם בכמות מדודה ואישית לכל החפץ.

שאלה ב
מה המדיניות הטיפולית כלפי אדם שפונה אליך לטיפול על רקע כאבי ראש ומתגלה שהוא מכור לסמים אופיאטים?
א - לתשאל ולטפל בהתאם לממצאים
ב - להתריע שהטיפול מותנה בגמילה ואז לתשאל ולטפל
ג - לשלב טיפול גמילה על פי הרפואה הסינית בטיפול הרגיל
ד - להודיע שאתה לא מטפל במכורים לסמים קשים

סעיף א'
אנשים יכולים להאריך חיים גם אם הם מכורים לסמים אופיאטיים "כבדים" ואפילו להרואין. רוב מקרי המוות נגרמים על רקע זיהומים הנלווים להזרקת סמים אילו, על רקע מנת יתר שנלקחת בטעות או במסיבות של אלימות והזנחה. אדם בעל מעמד סוציואקונומי סביר שמצליח להשיג עבור עצמו סמים אילו, יכול להסתיר את התמכרותו לאורך זמן ואפילו לתפקד במקצוע מכובד בחברה. ידועים לא מעט מקרים של רופאים המכורים לסמים או לתרופות שהיו "מעבר למדף" אצלם בבית החולים.
הרפואה הסינית לא הוכיחה עצמה בגמילה ולמרבית הצער, גם לא הרפואה המערבית. ישנן תכניות גמילה שהרפואה הסינית יכולה להשתלב בהם אך לא לבוא במקומן. על כן, אם לאדם כואב הראש, נטפל בו כפי שהיינו מטפלים בכל מטופל עם כאבי ראש: נבצע תשאול, נקבע אסטרטגיית טיפול ונבצע אותו. כמובן שיש לקחת בחשבון את ההתמכרות של המטופל ובמידה שהוא בוחר להיגמל, להציע לו תכנית השתלבות בהליך השיקום.

חלק ז - סיכום

אז מה למדנו בשיעור זה?
  מהם סמים וכיצד הם משפיעים
 למה יש סמים חוקיים וסמים לא חוקיים
 מהי אישיות התמכרותית
 סיווג סוגי סמים לפי השפעותיהם
 אלכוהול - הסם האלים שרוצח
 תרופות הרגעה - סם או סתם תרופה?
 סמים מעוררי הזיות - האם כולם מסוכנים?
 סמי מרץ - מי משתמש בזה באופן חוקי?
 סמים אופיואידים המחקים פעילות חומרים טבעיים בגוף

סיום שיעור פסיכיאטריה על התמכרות לסמים ותרופות

חטיבת רפואה מערבית - תמורות

חומר זה מוגש כשירות עי צוות ההדרכה של תמורות © Tmurot
חומר זה אינו מהווה המלצה או הנחייה רפואית והוא נועד לשירות המטפלים והרופאים ולידע כללי בלבד.

למידע אודות מסלול לימודי רפואה סינית  בתמורות
למידע אודות התכנית המשולבת ברפואה סינית (נטורופתיה סינית) לימודי רפואה משלימה
למידע אודות התכנית על נטורופתיה סינית ותזונה משלימה