בני האדם, עם השנים, הטו את היחס בין השמנים מקבוצת אומגה 6 לשמנים מקבוצת אומגה 3 בתזונתם, כך שיחס זה הלך והשתנה לרעת צריכת אומגה 3. חוקרים סבורים כי רמות גבוהות של אומגה 3 עשויות למנוע מחלות לב, בעיות של קרישת יתר בדם ואף לסייע במחלות אוטואימוניות, אלרגיה ואפילפסיה. מאמר זה סוקר את חשיבות האומגה 3 בתזונה, מצביע על מקורות צריכה אפשריים ובוחן את המודל האנרגטי של השומן. | |
מאת: ד"ר ניר עמיר | |
אומגה היא האות היוונית המסמלת את אטום הפחמן (מהקצה האחרון) שבחומצת השומן שאינו קשור לקבוצת הקארבוקסיל COOH . חומצת שומן מסוג אומגה 6 היא חומצה שהקשר הכפול הראשון שבהן מצוי בין אטומי הפחמן השישי והשביעי. אומגה שלוש מציגה קשר כפול ראשון בין אטומי הפחמן 3 ו 4. במחקר, נמצא כי בנוכחות חומצות שומן מסוג אומגה 3 , רמות הכולסטרול, טריגליצרידים, VLDL ו LDL נמצאות ברמה נמוכה יותר ואילו רמתה של ה HDL נמצאה גבוהה. דבר זה צמצם באופן משמעותי את נטיית הגוף למחלות לב על רקע שומני דם. באוכלוסיות כמו אסקימואים נמצאה תכולה גבוה יותר של חומצות שומן מסוג אומגה 3 בטסיות הדם מאשר בטסיות של אוכלוסיות נבדקים מארצות המערב (שם רמת אומגה 6 הייתה גבוהה יותר). כן נמצא שתהליך קרישת הדם אצלם ממושך יותר מהממוצע במערב. יש הסבורים כי נתונים אלה קשורים לשכיחות נמוכה של מחלות לב וכלי דם אצל האסקימואים ונובעים מהעובדה שהם ניזונים בעיקר מדגי הים העמוק הצפוני, העתירים בחומצות שומן רב לא רוויות מסוג אומגה 3, וזאת למרות שכמות השומנים בתפריט שלהם גבוהה מאוד. לעומת זאת, האדם המערבי, שצורך פחות שומנים בסך הכל, צורך יותר שומנים העתירים בחומצות שומן מסוג אומגה 6. בין הגורמים למחלות כלי דם, יתר משקל וסכרת ניתן לציין גם את הצריכה העודפת של קלוריות, שומנים בכלל ובפרט שומנים מסוג אומגה 6 המצויים בשמן תירס, סויה, חמניות וחריע. צריכה מופחתת של ויטמינים, מינרלים ודגי ים העשירים בחומצות שומן מסוג אומגה 3 מהווים גורמי סיכון למחלות שונות. חומצות השומן EPA ו DHA הן חומצות שומן הכרחיות מסוג אומגה 3 ונוכחותם נחוצה בכל תאי גוף האדם. ההנחה היא שאומגה 3 גורמת לעיכוב ייצור הטריגליצרידים וה VLDL בדם, וייתכן שהיא מגבירה את רצף קליטת חלקיקי ה LDL בעיקר בכבד, ובכך מביאה להורדת רמתו בדם. מצב זה תורם להקטנת הסיכון של מחלות לב וכלי דם. כסיכום ביניים: מחסור בחומצות שומן מסוג אומגה 3 אופייניות בעיקר למאה האחרונה. עם העלייה ברמת התיעוש נעלמו מהשוק צמחים המכילים אומגה 3 ולעומתם חלה עלייה עצומה בצריכת צמחים העשירים באומגה 6. גם צריכת דגי ים ירדה משמעותית. כיום היחס במדינות רבות הוא 15-20:1 אומגה 6 לעומת אומגה 3 ! מחקרים שבוצעו על אומגה שלוש מצביעים: דוגמא למוצר ישראלי בתחום הוא ממרח ימגה מכיל בנוסף לחומצות שומן אומגה 3 (620 מ´ג + 140 מ´ג EPA ו 480 מ´ג DHA ) גם תוספת של ויטמין E (3 מ´ג) , ויטמין C (2.2 מ´ג), לציטין (10 מ´ג) ותמציות המופקות מצמח הרוזמרין והכורכום (1.5 מ´ג). מינוני התוספות מזעריים והם פועלים באינטראקציה עם האומגה 3. שני הויטמינים משמשים כאנטי אוקסידנטים ומונעים היווצרות רדיקלים חופשיים המעודדים חמצון LDL . תמציות הצמחים מונעות תהלכי דלקת ומאיטים הזדקנות התא וסרטן. לציטין הוא פוספוליפיד העוטף את האקסון של תאי העצב ומחסורו עלול להוביל לפגיעה במערכת העצבים, לקשיי למידה וזיכרון. האבץ פועל כקו-אנזים ומשפר תחושת הטעם של המטופל. מאפיינים אנרגטיים של אומגה 3 להפניות חומר זה אינו מהווה המלצה או הנחייה רפואית והוא נועד לשירות המטפלים והרופאים ולידע כללי בלבד. |