מה משמעות החלבון בגוף. כיצד הבנת האנרגטיקה של מזון עשיר חלבון יכולה לסייע למטפל המשלב תזונה? מאמר זה מפרט צעד אחר צעד את הרעיון האנרגטי העומד מאחורי מזונות עשירי חלבון ואת הקשר שלהם לצ´י וליאנג. המאמר מתייחס למחלות עודף וחסר תזונתי וכיצד הם באים לידי ביטוי במישור הסיני ובוחן את הדרכים הנכונות להעשיר את תזונתנו בחלבון. | |
מאת: ניר עמיר | |
הדרך להעריך אנרגטיקה של מזון או חומר מסוים היא הערכה קלינית במצבי עודף וחסר:
את כמות החלבון בדם נוהגים להעריך לפי כמות החנקן בגוף. חנקן מצוי בחומצות גרעין, בקריאטין וכן במספר ויטמינים, אולם כל אילו כמותן קטנה ולכן ניתן לזהות את כמות החנקן במזון או בחומר החי עם החנקן החלבוני.החלבון מתפרק במערכת העיכול, ובעיקר במעי הדק, לפפטידים ומשם לחומצות אמינו. רוב חומצות האמינו מועברות בעזרת נשא חלבוני, באופן פעיל, בתהליך המצריך אנרגיה. חומצות אמינו שונות (כמו מתיונין) נספגות מהר בעוד שהחומצות המסועפות (ואלין, לויצין ואיזולויצין) יותר לאט. חומצות אמינו אחדות עלולות לעכב ספיגה של אחרות. לאחר קליטת החומצות הן מועברות לכבד דרך וריד השער. חלק קטן אינו נקלט ונספג ולכן מופרש בצואה. בתנאים רגילים מפריש האדם בצואתו גרם חנקן אחד. חלבונים מן החי נקלטים כמעט במלואם שכן הם מאוזנים מבחינת חומצות האמינו החיוניות (לכן ההפסד בצואה קטן) בעוד שחלבונים מן הצומח, המכילים לעתים חומצת אמינו מגבילה (חומצה אמינית חיונית שרמתה נמוכה יחסית לאחרות ולכן מגבילה את ספיגת החלבון), נקלטים פחות. אדם הניזון מתפריט עשיר בחלבון מפריש יותר שתנן וחומצת שתן. מצב זה נקרא היפראוריצמיה והוא מיוחס למחלות שונות בגוף: חסר בחלבון עלול להיגרם על רקע חסר תזונתי או חסר באנרגיה. מצב חסר ייתכן גם כאשר יש מספיק חלבון בתפריט אך חסרות פחמימות ושומנים האמורים לספק אנרגיה. במקרה זה חלק מהמסלול המטבולי של החלבון יוטה ליצירת סוכר (דבר שגורם להצטברות רעלי לוואי) ויוביל לחסר בחלבונים בגוף.חסר בחלבון מוביל לדלדול שרירים, אובדן חלבון בכבד ומכאן הפחתת כמות האלבומין בדם הנוצר בכבד. כמו כן פוחתת כמות האנזימים הרבים שהכבד מייצר לרבות אנזימים האחראיים להריסה תקינה (קטאבוליזם) של מספר הורמונים כמו אינסולין או ההורמון האנטי דיורטי (נוגד שיתון). חסר האלבומין ועודף ADH מובילים להצטברות בצקות ונוזלים מתחת לעור, ובעיקר הגדלת הנוזל הבין תאי. מאפיינים אנרגטיים של חלבון לסיכום: אף שאנו מכירים מזונות עתירי חלבון שמחזקים דם, ג´ינג או אפילו יין. הרי שהמרכיב החלבוני שלהם, בעיקרו, מחמם, שומר על פעולות כמו Holding , טרנספורמציה והגנה מפני פתוגנים חיצוניים ולכן הוא נחשב למחזק צ´י ויאנג צ´י. להפניות חומר זה אינו מהווה המלצה או הנחייה רפואית והוא נועד לשירות המטפלים והרופאים ולידע כללי בלבד. |