מאת: הילה טהור

את הסלק אנו מכירים בתור סוכר (לבן, חום, לא משנה) או בתור ירק מאכל בעל צבע אדום עשיר המוסיף צבע, טעם ומתיקות למאכלים שונים. במקורות שלנו נחשב הסלק לצמח המסלק כל מיני דברים: אויבים, צרות ואפילו סתם צינון. ביוון, לעומת זאת, היה מקובל להעלות את הסלק כמנחה לאפולו. את הבורשט הוא דווקא לא הצליח לסלק ומאז, יש השותים אותו כמשקה מסורתי מידי פסח.

אנרגטיקה:
שורש הסלק האדום מכיל פיטוכימיקלים כדוגמת קרטנואידים ואנתוציאנידים. אילו נחשבים לנוגדי חמצון חזקים ולכן שומרים על הג'ינג. סיבים תזונתיים משמשים את החיידקים הידידותיים ובכך תומכים בטחול. מתיקותו מחזקת אך בשל הערך הגליקמי הגבוה שלו הוא יכול לגרום לליחה ולכן יש לשלב אותו עם רכיבי מזון אחרים. צבעו האדום מכוון לחיזוק דם ואכן, הוא עשיר בברזל ובחומרי הזנה חיוניים אחרים לדם. צבעו מכוון את האנרגיה מחזקת הצ'י והדם שלו אל הלב כך שגם הטחול וגם הלב יוצאים נשכרים.

חומרים ללחם או לעוגה:
1 סלק מבושל במים (לקלף רק אחרי הבישול)
3 גזרים מגוררים
אחד ורבע כוסות חלב סויה/ עיזים / אורגאני
חצי כוס סוכר חום/ דבש/ סילאן
2 כוסות קמח קוסמין מלא/ קמח מלא
חצי כוס נבט חיטה/ סובין/ סובין שיבולת שועל (אפשר אחד ואפשר לשלב בניהם)
חצי כפית מלח
2 כפיות סודה לשתיה
4 כפות קוקוס
1 כפית תמצית וניל (לא חובה)
2 כפיות מיץ לימון
2 כפות טחינה גולמית (לא חובה)

כלים:
סיר לבישול הסלק
פומפייה או מעבד מזון לריסוק הירקות
קערה לערבוב החומרים
תבנית אינגלישקייק

אופן הכנה:
מרסקים את הסלק במעבד מזון ומוסיפים את החלב. מוסיפים לתערובת את הגזר המגורר, סוכר, תמצית וניל ,לימון וטחינה.
מערבבים את כל החומרים היבשים ומוסיפים לתערובת של הסלק.
משמנים תבנית אינגלישקייק ומעבירים אליה את התערובת.
אופים 55 דקות בתנור שחומם מראש ל- 175 מעלות

הערה: במידה ורוצים לעשות עוגה מכפילים את כמות הסוכר/ סילאן/ דבש

לעזאזל עם האנרגטיקה:
אפשר גם חלב רגיל ואפשר גם קמח (מלא) תופח מאליו ואז חוסכים את הסודה. אפשר גם לשחק בכמויות המתיקות (מה שהופך את התוצר למשהו בין לחם לעוגה). אבל גם ככה יוצא מצוין.

המתכון נתרם באדיבותה של הילה טהור, מטפלת בשיאצו ובשיאצו ילדים.