ילדים ומתבגרים הסובלים מהתקפי אפילפסיה קשים, נאלצים ליישם דיאטה קטוגנית כמרכיב חשוב בטיפול. דיאטה זו קשה לביצוע והצלחתה מתקשרת למאמצי ההורים והמטפלים לסייע לילד בביצועה. מאמר זה מציג עקרונות פשוטים לשיפור היענות הילד לתזונה ומעלה דוגמאות למתכונים תוך שימוש ביצירתיות ודימיון על מנת להפכם לכמה שיותר אפשריים. המאמר מקושר להסבר נרחב בהיבט סיני מערבי על השפעת הדיאטה הקטוגנית.
מאת: המחלקה לתזונה בוולפסון
המאמר נכתב בסיוע המחלקה לתזונה ודיאטה, בי"ח וולפסון.
למידע כללי אודות דיאטה קטוגנית יש ללחוץ כאן: הדיאטה הקטוגנית לילד האפילפטי

חשוב להדגיש כי המידע המופיע בנספח זה הוא מידע כללי בלבד. התאמת תפריט הדיאטה צריך להתבצע ע´י דיאטנית המתאימה את הדיאטה למטופל בהתאם לנתונים האישיים וההמלצות הרפואיות. המידע מתחייס לדיאטה קטגונית בלבד! למידע אודות דיאטה לטיפול בהפרעות אכילה.

הוראות כלליות לדיאטה קטוגנית:

א. יש לבחור 3-4 ארוחות שוות בהרכבן מתוך המתכונים מדי יום בהתאם לקביעה האישית.
אפשר לחזור על אותה ארוחה מספר פעמים ביום, אך רצוי לגוון.
ב. יש לשמור על מרווח זמן אחיד בין הארוחות. לדוגמה: כל 6 שעות (ארוחת בוקר ב 8:00, ארוחת צהרים ב 14:00, ארוחת ערב ב 20:00).
ג. יש לבדוק קטונים בשתן לפחות פעם אחת בתחילת היום.
ד. כמות הנוזלים המותרת לשתיה ביום ככמות הקלוריות , לדוגמא: תפריט המכיל 1500 קק´ל מאפשר שתיה של 1500 מ´ל. מותר לשתות כל פעם כמות של כ 120 מ´ל כגון: מים, סודה, שתייה דיאטטית ללא קפאין. אסור לשתות מיצי דאייט. אפשר להשתמש בתרכיז דאייט של חברת ´מַרְמוֹלַיְיט´.
ה. מותר להוסיף תבלינים לאוכל כגון: מלח, פלפל, אבקת שום, פפריקה, כמון ועוד. כמו כן מותר להשתמש בחומץ וחרדל.
ו. חשוב להקפיד לסיים את כל הארוחה, כולל את השומן שנשאר בצלחת.
ז. אסור להעביר מזון שלא נאכל לארוחה אחרת.
ח. אסור לאכול בין הארוחות.
ט. ניתן להשתמש בממתיק מלאכותי על בסיס סַכַרִין / צִיקְלַמַטְ / אָסְפִרַטִיים לדוגמה: דאייטְיפ – שהוא ממתיק נוזלי, או סוכרזית. אבל לא ממתיק על בסיס סוֹרְבִּיטוֹל.
י. תוספי מזון: יש לקחת יום יום תוספת מוּלטִיוִיטַמִין וסידן , המינון וסוג התכשיר יקבעו בהתאם לגיל הילד ולצרכיו.

אזהרה: המתכונים המוצעים בהמשך עוברים התאמה אישית המשקללת את נתוני הגיל, המשקל והיחס בין החלבונים לקלוריות. קביעת הכמויות בגרמים מבוצעת על ידי תזונאי קליני שעבר הסמכה מתאימה. מסיבה זו לא מוצע פירוט כמויות המרכיבים (למעט במתכון אחד ולשם הדגמה בלבד!).

רעיונות והמלצות
אין ספק שתזונה כזו לאורך זמן קשה ומגבילה ביותר. נדרשת משמעת עצמית ושיתוף פעולה מלא ומסור של ההורים, זאת לצד יכולת אלתור ויצירתיות. מאוד קשה להכניס את המטופל לקטוזיס ומאוד קל שהוא יחזור למסלול המטבולי הרגיל שלו. לכן כל חריגה בכמויות ברמה של גרמים בודדים (כפית) עלולה לבטל את התוצאות המקוות של הדיאטה. עם זאת, ניתן להפעיל דמיון ויצירתיות על מנת לשמח את הילד ולעורר את תאבונו:

א – צבעי מאכל טבעיים. היום קיימים צבעים טבעיים ובלתי מזיקים בשוק כגון בתא קרוטן, לייקופן ואחרים. מזונות צבעוניים מושכים את הילד יותר ונותנים לו הרגשה נעימה של גיוון.

ב – מרקם המזון. ניתן להשיג אפקטים של מזון מעוצב על ידי הקצפת חלבון הביצה להקניית אפקט אוורירי (דמוי מוס) באותם מקרים שהביצה נכללת במזון, על ידי הוספת כפית מים לחביתה (המים מתנדפים אך משאירים את המרקם ספוגי יותר), או על ידי הוספת מעט ג´לטין (רגיל או צמחי, והמדובר באבקה הטהורה בלבד) כדי להקנות מרקם שאהוב על ילדים רבים.

ג – תה צמחים. ניתן לגוון את השתייה באמצעות חליטות של צמחים אשר אינם מכילים פחממות. עשב לימון, למשל, מקנה טעם המזכיר סוכריה וריחו משביח מתכונים מסוימים. יש לזכור כי לריח השפעה חשובה על חוש הטעם ובעזרת משחקי ריח וצבע ניתן להקנות השליה של שינוי טעם מהותי.

ד – קישוט הארוחה. חשוב להגיש את הארוחה בצורה שתשמח את הילד. צלחת המורכבת מצורה של סמיילי או בצורת חפץ אהוב יכול לעודד את הילד לאכול בתאבון מה שבהזדמנויות אחרות היה נשאר מוטל על הצלחת ללא עניין. לא רק מרכיבי המזון אלא האהבה שמוקדשת להגשתו קובעים את ההשפעה על הילד.

דוגמאות למתכונים וסוגי ארוחות:

לנוחות הקוראים הקדמנו את המתכונים הצמחוניים חלביים לפני המתכונים המכילים רכיבים מן החי. במתכונים המקוריים מופיע לא פעם עירוב של מוצרי חלב ובשר. ניתן להתאים את המתכונים לפי דרישות הכשרות או הצמחונות של כל מטופל ומשפחתו.

סלט אבוקדו
מרכיבים נדרשים:
ביצה , אבוקדו, מיונז, גבינת ´צ´דר´ קולאז´, זיתים ירוקים, שמנת עמידה

הוראות הכנה:
להכין סלט מהביצה, המיונז והאבוקדו. אפשר לאכול את הזיתים והגבינה בנפרד.
את השמנת מקציפים בתוספת דאייטיפ ואוכלים לקינוח.

ספגטי סלרי
מרכיבים נדרשים:
כרפס גבעולים חיים, רסק עגבניות, שמן זית, שמנת ´קרם פרש´, גבינה צהובה – מסוג ´גוש חלב´, שמנת עמידה 38% , תבלינים – מלח, אבקת שום בזיליקום

הוראות הכנה:
חותכים את הסלרי לרצועות דקות, מאדים במעט מים.
מכינים רוטב מרסק העגבניות, מים, שמנת ´קרם פרש´ ותבלינים (מלח, אבקת שום בזיליקום).
מקרימים מעל את הגבינה הצהובה.
את השמנת מקציפים בתוספת דאייטיפ ואוכלים לקינוח.

עוגה אישית
מרכיבים נדרשים:
ביצה , גבינת נפולאון 30%, אבקת קקאו, חמאה, שמנת עמידה

הוראות ההכנה:
ממיסים את החמאה, מוסיפים הגבינה. טורפים את הביצים ומקפלים את כל הרכיבים יחד (כולל הקקאו).
יוצקים לתבנית שקעים ואופים בתנור עד השחמה.

פשטידת קישואים
מרכיבים נדרשים:
קישואים ללא קליפה – 30 גרם
ביצים – 65 גרם
גבינת פטה 24% (פיראוס) – 35 גרם
חמאה – 22 גרם
שמנת ´קרם פרש´ – 60 גרם
הערה: הכמויות המפורטות בגרמים מוצגים להדגמה בלבד. יש להתייעץ עם תזונאי מוסמך לפני קביעת כל מתכון!

הוראות ההכנה:
מגרדים את הקישואים וסוחטים היטב. מאדים בחמאה בתוספת תבלינים.
מערבבים את הביצים עם הגבינה ושמנת ´קרם פרש´, מוסיפים לקישואים ואופים.

פשטידת גבינה
מרכיבים נדרשים:
שמנת של פעם 27%, ביצה, חמאה, גבינת נפולאון, שמנת עמידה 38%

הוראות ההכנה:
אפשר להכין מכל הרכיבים פשטידה (כולל השמנת 38%).
או:
לערבב את ´השמנת של פעם´ עם גבינת הנפולאון´, לטגן חביתה על החמאה.
את השמנת מקציפים בתוספת דאייטיפ ואוכלים לקינוח.

חביתה
מרכיבים נדרשים:
ביצים, שמן, נקניק סלאמי ´רויאל´, חסה, עגבנייה, זיתים ירוקים, שמנת עמידה

הוראות ההכנה:
להכין חביתה עם נקניק והשמן.
להכין סלט מהחסה, עגבניות וזיתים.
את השמנת מקציפים בתוספת דאייטיפ ואוכלים לקינוח.

סלט טונה
מרכיבים נדרשים:
גבינת נפולאון, דג טונה בשמן, עגבניות, זיתים ירוקים, שמן זית, שמנת עמידה 38%

הוראות ההכנה:
להכין סלט מכל המרכיבים.
את השמנת מקציפים בתוספת דאייטיפ ואוכלים לקינוח.

חזה עוף
מרכיבים נדרשים:
חזה עוף מטוגן, שמן, כרובית מבושלת, שמנת ´קרם פרש´, שמנת עמידה 38%

הוראות ההכנה:
לטגן את החזה עוף בחצי מכמות השמן (10 גר´).
להקרים עם שמנת ´הקרם פרש´ ותבלינים.
לבשל את הכרובית במים, ולטגנה בחצי השני של השמן (10 גר´).
את השמנת מקציפים בתוספת דאייטיפ ואוכלים לקינוח.

דג סלמון
מרכיבים נדרשים:
דג סלמון אפוי, שמן זית, מיונז, שעועית ירוקה מבושלת, שמנת עמידה 38%

הוראות ההכנה:
לבלול שמן, מיונז, 30 גרם מהשמנת ותבלינים. למרוח את הבלילה על הדג, לעטוף אותו בנייר כסף ולאפות.
לבשל השעועית ולהגישה ליד הדג.
את השמנת מקציפים בתוספת דאייטיפ ואוכלים לקינוח.

מידע אודות תמורות והכשרה מתקדמת בנושאי תזונה ניתן לקבל כאן: אודות תמורות

במאמר זה השתתפו:

ענת לוי וליאה קורנפלד – דיאטניות בחטיבת ילדים בבית חולים וולפסון.

נילי גרמנוב – מטפלת בשיאצו ובטווינה. מטפלת בבעיות התפתחות ונוירולוגית ילדים במסגרת המרפאה המשלימה בוולפסון.

ד"ר ניר עמיר – מנהל מרפאה משלימה לילדים במסגרת המרפאה הנוירולוגית התפתחותית שבבית חולים וולפסון.

להפניות
לקבלת מידע אודות תזונה קטוגנית, ודרכי הגשה לילד יש ללחוץ כאן: הדיאטה הקטוגנית לטפול באפילפסיה בילדים
למאמר אודות תמורות ומייסדיה ניתן ללחוץ כאן: אודות תמורות
להסבר אודות תכניות לימודים בתמורות (רפואה סינית, שיאצו, טווינה, נטורופתיה סינית, תזונה, עיסוי רפואי) ניתן ללחוץ כאן: לימודים בתמורות

חומר זה מוגש כשירות ע"י צוות הקליניקה של תמורות. © Tmurot
חומר זה אינו מהווה המלצה או הנחייה רפואית והוא נועד לשירות המטפלים והרופאים ולידע כללי בלבד.