ילדים ומתבגרים הסובלים מהתקפי אפילפסיה קשים, נאלצים ליישם דיאטה קטוגנית כמרכיב חשוב בטיפול. דיאטה זו קשה לביצוע והצלחתה מתקשרת למאמצי ההורים והמטפלים לסייע לילד בביצועה. מאמר זה מציג עקרונות פשוטים לשיפור היענות הילד לתזונה ומעלה דוגמאות למתכונים תוך שימוש ביצירתיות ודימיון על מנת להפכם לכמה שיותר אפשריים. המאמר מקושר להסבר נרחב בהיבט סיני מערבי על השפעת הדיאטה הקטוגנית. | |
מאת: המחלקה לתזונה בוולפסון | |
המאמר נכתב בסיוע המחלקה לתזונה ודיאטה, בי"ח וולפסון.
למידע כללי אודות דיאטה קטוגנית יש ללחוץ כאן: הדיאטה הקטוגנית לילד האפילפטיח שוב להדגיש כי המידע המופיע בנספח זה הוא מידע כללי בלבד. התאמת תפריט הדיאטה צריך להתבצע ע´י דיאטנית המתאימה את הדיאטה למטופל בהתאם לנתונים האישיים וההמלצות הרפואיות. המידע מתחייס לדיאטה קטגונית בלבד! למידע אודות דיאטה לטיפול בהפרעות אכילה. הוראות כלליות לדיאטה קטוגנית:א. יש לבחור 3-4 ארוחות שוות בהרכבן מתוך המתכונים מדי יום בהתאם לקביעה האישית. אזהרה: המתכונים המוצעים בהמשך עוברים התאמה אישית המשקללת את נתוני הגיל, המשקל והיחס בין החלבונים לקלוריות. קביעת הכמויות בגרמים מבוצעת על ידי תזונאי קליני שעבר הסמכה מתאימה. מסיבה זו לא מוצע פירוט כמויות המרכיבים (למעט במתכון אחד ולשם הדגמה בלבד!). רעיונות והמלצות א – צבעי מאכל טבעיים. היום קיימים צבעים טבעיים ובלתי מזיקים בשוק כגון בתא קרוטן, לייקופן ואחרים. מזונות צבעוניים מושכים את הילד יותר ונותנים לו הרגשה נעימה של גיוון. ב – מרקם המזון. ניתן להשיג אפקטים של מזון מעוצב על ידי הקצפת חלבון הביצה להקניית אפקט אוורירי (דמוי מוס) באותם מקרים שהביצה נכללת במזון, על ידי הוספת כפית מים לחביתה (המים מתנדפים אך משאירים את המרקם ספוגי יותר), או על ידי הוספת מעט ג´לטין (רגיל או צמחי, והמדובר באבקה הטהורה בלבד) כדי להקנות מרקם שאהוב על ילדים רבים. ג – תה צמחים. ניתן לגוון את השתייה באמצעות חליטות של צמחים אשר אינם מכילים פחממות. עשב לימון, למשל, מקנה טעם המזכיר סוכריה וריחו משביח מתכונים מסוימים. יש לזכור כי לריח השפעה חשובה על חוש הטעם ובעזרת משחקי ריח וצבע ניתן להקנות השליה של שינוי טעם מהותי. ד – קישוט הארוחה. חשוב להגיש את הארוחה בצורה שתשמח את הילד. צלחת המורכבת מצורה של סמיילי או בצורת חפץ אהוב יכול לעודד את הילד לאכול בתאבון מה שבהזדמנויות אחרות היה נשאר מוטל על הצלחת ללא עניין. לא רק מרכיבי המזון אלא האהבה שמוקדשת להגשתו קובעים את ההשפעה על הילד. דוגמאות למתכונים וסוגי ארוחות:לנוחות הקוראים הקדמנו את המתכונים הצמחוניים חלביים לפני המתכונים המכילים רכיבים מן החי. במתכונים המקוריים מופיע לא פעם עירוב של מוצרי חלב ובשר. ניתן להתאים את המתכונים לפי דרישות הכשרות או הצמחונות של כל מטופל ומשפחתו. סלט אבוקדו הוראות הכנה: ספגטי סלרי הוראות הכנה: עוגה אישית הוראות ההכנה: פשטידת קישואים הוראות ההכנה: פשטידת גבינה הוראות ההכנה: חביתה הוראות ההכנה: סלט טונה הוראות ההכנה: חזה עוף הוראות ההכנה: דג סלמון הוראות ההכנה: מידע אודות תמורות והכשרה מתקדמת בנושאי תזונה ניתן לקבל כאן: אודות תמורות במאמר זה השתתפו: ענת לוי וליאה קורנפלד – דיאטניות בחטיבת ילדים בבית חולים וולפסון. נילי גרמנוב – מטפלת בשיאצו ובטווינה. מטפלת בבעיות התפתחות ונוירולוגית ילדים במסגרת המרפאה המשלימה בוולפסון. ד"ר ניר עמיר – מנהל מרפאה משלימה לילדים במסגרת המרפאה הנוירולוגית התפתחותית שבבית חולים וולפסון. להפניות חומר זה אינו מהווה המלצה או הנחייה רפואית והוא נועד לשירות המטפלים והרופאים ולידע כללי בלבד. |