פתגם הוא אמרה קצרה המביעה חוכמת חיים או מוסר השכל. בסדרה של שלושה חיבורים אספתי מספר פתגמים מפורסמים בסינית, ביידיש ובלדינו. לא נופתע לגלות שחלקם קיים גם בשפות ותרבויות אחרות לרבות בעברית. דרך האמרות בסינית נעקוב אחר התפתחותו של תלמיד למטפל. דרך האמרות ביידיש נכיר את מסעו של מטפל צעיר בדרכו לרכישת נסיון קליני והאמרות בלדינו יסייעו לנו להבדיל בין מצבי בריאות שתלויים במזל או בגורל לבין אילו שביכולתנו להשפיע עליהם.
מאת: ניר עמיר
מסעו של מטפל ברפואה סינית
מכירים את אילו שסיימו לימודים אך מרגישים "לא בשלים" ולכן דוחים את עניין פתיחת הקליניקה? הם ישתתפו באין ספור סדנאות וימשיכו לרכוש ידע רב, אך הידע שלהם ישאר תיאורטי ולעולם יסתפקו ב 2-3 מטופלים בשבוע. במשך הזמן הם יסכינו עם המצב ואולי גם יחשבו שזה מה שמתאים להם. האם ניתן לשנות מצב כזה? האם ניתן למנוע אותו מראש?
המשפט מוכר עוד משחר הדורות ויוחס למאו טצה טונג אף שהיה מוכר מאות ואולי אלפי שנים קודם לכן. המשמעות ברורה. כל תהליך ארוך של למידה מתחיל מהצעד הראשון. אלא שהמשפט מציין תנועה ולא כיוון. אנו יודעים שהצעד הראשון חשוב מכל הצעדים משום שהוא עובר ממצב סטטי למצב תנועה. לפי חוקי הפיזיקה (של ניוטון), כדי שגוף ישנה את מהירותו הוא צריך כוח שיפעל עליו. מכאן שכדי לנוע צריך כוח התחלתי. אלא שהפתגם לא מציין מהו כיוון הכוח, כך שבהחלט הצעד הראשון עלול להיות מוטעה.
אם מדובר בשגיאה אחת לאלף הרי שמדובר בנתון מאוד מעודד. אני מניח שהסטטיסטיקה גדולה בהרבה. לפעמים טעות קטנה עלולה להתגלות כתקלה גדולה, למשל סטיה מהדרך בעת נהיגה. לפעמים טעות גדולה עלולה להתגלות כברכה לא צפויה. למשל בחירה מוטעית או הססנית של מקצוע עשויה להתגלות כדבר הנכון ביותר שנעשה. גילוי נאות: כשבחרתי רפואה סינית לא הייתי בטוח בבחירתי ועם השנים היא התגלתה כאחד הצעדים המוצלחים ביותר שלי בחיים...
אתה יכול להביא את הסוס אל השוקת אך אתה לא יכול להכריח אותו לשתות
אז הצעד הראשון היה לבחור ללמוד ונראה שהבחירה היתה נכונה, לפחות בתחילת הדרך. כסטודנט, עליך לא רק לבחור בלימודים אלא גם בלמידה. להגיע אל שוקת הידע אין פירושו ללגום ממנו במידה. לא מספיק להתכוון לשתות, צריך גם להיות צמא לידע.
ועל פתגם זה אוסיף גם: "וכשאני מלמד אז אני באמת מבין..."
פרקטיקה שווה יותר מדיבורים ותיאוריה...
צריך לקפוץ למים ולהתחיל לשחות. מובן שמסלול לימודים שהכשיר אותך לשחות כבר מההתחלה יאפשר לך להיות מטפל כבר בעת סיום לימודיך בעוד שמסלולי לימוד שעשו לך כמה שיעורי שחיה מדגמיים ורובם לקראת סיום הלימודים, ישאירו אותך יבש על גדת הבריכה (בלי מטופלים).
ורק כדי לממש את מה שנאמר קודם:
Jīnrì shì, jīnrì bì
אל תדחה למחר מה שאתה יכול לעשות היום
למדת לטפל? תתחיל מוקדם ככל שההכשרה שלך מאפשרת
האם זהו פתגם נכון או שזה סוג של נחמה לטיפשים?
עם זאת, מי שלא מטפל לא יכשל בטיפולים ומי שמטפל, יודע מנסיונו שאין 100% הצלחה. החכמה היא בהסקת מסקנות ולמידה מהן. ביקורת עצמית משביחה את הטיפולים לאורך זמן (אגב, טוענים שאנו הישראלים, אלופים בביקורת עצמית ולכן אנו מצליחים בהמון תחומים).
תרופה טובה טעמה מר
良藥苦口
Liángyào kǔkǒu
לפעמים צריך לכאוב כדי לראות תוצאות
והכוונה היא לא בדיקור הסיני (שעבור אנשים מסוימים עלול להסב כאב). הכוונה לכל תהליך, בין אם לימודי (לא תמיד הכל מעניין אך לעתים צריך ללמוד הכל) ובין אם ריפויי (למשל להתאמץ בשינוי אורח חיים גם אם זה לא ממש כיף).
הסינים אלופים בתרופות מרות...
כאשר נגיע אל ההר, תהיה שם דרך לחצות אותו
车到山前必有路
Chē dào shān qián bì yǒu lù
זה משפט מאוד אופטימי שגם נותן כוח לחפש פיתרונות גם אם לא נראים באופק הקרוב. ישנם מצבי חולי שנראים, לכאורה, ללא פיתרון. גם אז אנו צריכים להתאמץ משום שלפעמים מופיעה דרך לא צפויה. אם לא נראה את הפיתרון הקרוב ונכנע, הרי שבוודאות לא נצליח לעזור.
זהו לפעם זאת. נפגש בפעם הבאה על משפטים ביידיש ובלדינו...