נדודי שינה או אינסומניה אינם מחלה אלא תסמין בעל גורמים רבים אשר משתנים מאדם לאדם. עבודת מחקר זו מסכמת את תופעות האינסומניה בראיה משולבת ועוקבת אחר שלושה אנשים, בין הגילאים 24-31 הסובלים מאינסומניה, הטיפול בהם בשיאצו ותוצאותיו.
מאת: יוסף פרנקל, סמי בן יעקב, אייל חכם, מטפלי שיאצו
הסיבות לאינסומניה רבות ומגוונות: לחץ מתח וריבוי דאגות יכולים לדרדר אינסומניה זמנית למצב כרוני מתמשך, מחלות רקע, וכמו כן תנאים סביבתיים (זמני שינה לא הולמים ולא מסודרים, עבודה במשמרות, שנת יום מוגזמת, שינויים תכופים במקום השינה, צריכת ניקוטין וקפאין וכדומה), וכישלון בשמירה על סביבת שינה נוחה.(1)
מבחינה סינית אינסומניה קשורה לחוסר איזון בתפקוד הלב, הטחול, הכבד והכליות. מתח, חרדות, דיכאון, ועבודה מתישה פוגעים באיברים ובדם וגורמים לאינסומניה.
הטיפולים הראו שינוי מסוים לטובה, גם אם קטן וזמני, אצל כל המטופלים. אצל כולם נראה שלפן הנפשי-רגשי חלק גדול בבעיות השינה. אצל כולם המשפחה האורגנית לא שלמה וההיסטוריה לא נורמטיבית, ורוויה במתחים ולחצים. כמו כן לכולם בעיות במערכת העיכול.
למרות שלא פתרנו להם את בעיית האינסומניה, המטופלים נהנו מהטיפול במגע, דיווחו על הרגשה נינוחה ומשוחררת יותר לאחר הטיפולים, וחלק מבעיות המשנה שלהם נפתרו. כמו כן, השיתוף של בעיותיהם והקשר הרציף עם המטפלים עודדו אותם ברצון והחיפוש אחר דרכים שונות לעזור לעצמם בבעייתם.
ברפואה הסינית הנושא הופיע לראשונה ב Nei Jing ואופיין ע"י אי יכולת לישון, אי יכולת להישאר במיטה, שינה קצרה, עיניים נכשלות להסגר, אובססיה עם שינה, אהבה לשינה, עיניים ישנות, ושכיבת יתר במיטה.
בעבודה זו נבחן את תהליך השינה והפרעותיו אצל מטופלים בוגרים, ואת השפעת הטיפול בשיאצו עליהם.
3. טיפול מעשי בשיאצו: מודל טיפול, תשאולים וניתוחם, תקציר טיפולים וסיכום.
שינה תקינה: שינה איכותית ובכמות מספקת חיונית למניעת מחלות ולתפקוד תקין. אדם מבוגר זקוק ל 6-8 שעות שינה ביממה, מתבגרים זקוקים ל-9 שעות שינה ותינוקות זקוקים לכ- 14 שעות שינה ביממה.
מחזור אחד של שינה אורך בין 70-120 דקות ובמהלך 7 שעות בהן אדם אמור לישון בלילה- ישנם 4-5 מחזורי שינה. אם אדם ישן במהלך היום מחזורי השינה שלו קצרים יותר.
מספר שעות השינה יורד עם הגיל כך שקשישים ישנים 4 שעות בלילה וגם שנת החלום שלהם קצרה יותר.
נדודי שינה/ חסך שינה אינם מחלה אלא תסמין בעל גורמים רבים אשר משתנים מאדם לאדם. בכלל זה הפרעות רגשיות, נפשיות ונטילת תרופות מסוימות. גם מרכיבי תזונה שונים כגון מזון חריף, מלוח ועוד עלולים להשפיע על שנתם של אנשים מסוימים.
* שינה שטחית שאינה מאפשרת מנוחה- שינה בה לא מתקיימים שלבים 3-5 של השינה.
המוח נח בשנת גלים איטיים וכל פגיעה בשינה זו יפגע ביכולת הקוגניטיבית ביום שלאחריה.(2)
הקשר בין תמותה לשינה עולה אף הוא ממחקרים רבים. נמצא כי שינוי וירידה במספר שעות השינה מגדיל את סיכויי התמותה. כך עולה ממחקר שנערך בבריטניה וכלל 10,000 עובדי מדינה. המחקר עקב אחר נתוני התמותה בקרב הנבדקים במשך 12-17 שנה, והראה כי ירידה במספר שעות השינה מ 6-8 שעות שינה בלילה ל- 5 שעות שינה בסיומו, היתה מלווה בעלייה בשיעור התמותה.(3)
* אינסומניה אידיופטית- בכ-50% מהמקרים הסיבה אינה ידועה.(1)
משני - חסך שינה שנגרם כתוצאה מבעיה אחרת.
אינסומניה משוערת להיות הפרעה של ערנות-יתר (hyper arousal) בכל שעות היממה. בשעות היום היא תתבטא בדריכות יתר ובלילה בקושי להירדם ולשמור על שינה רציפה. מצב זה מוסבר ע"י סיבות קוגניטיביות, פיזיולוגיות, וסביבתיות.(4)
המודל הקוגניטיבי מסביר שריבוי דאגות ולחצים נפשיים בחיי האדם גורמים להפרעה בשינה ולאפיזודות אקוטיות של אינסומניה, בעיקר קושי להירדם ולחזור להירדם אחרי יקיצה מוקדמת. כאשר האדם מרגיש שהוא חווה בעיות בשינה, הוא מתחיל לדאוג לגבי השינה עצמה ותוצאותיו האפשריות של חסך שינה. פעילות קוגניטיבית שלילית זו מוגברת כאשר האדם מאובחן כבעל הפרעת שינה או כשהוא חווה חסך שינה, וכך נוצר כדור שלג המחמיר את מצבו.(4)
נמצא גם שהפעילות המטבולית של המוח מוגברת בשעות הערות ושנת REM . כמו כן נמצא שאצל אנשים עם אינסומניה יש הפחתה קטנה יחסית של מטבוליזם כללי בין מצב של ערות לשנת REM. (5).
במאמר שפורסם בשנת 2004, נבדק זמן התגובה בקרב צעירים (בני 20-25) ובקרב מבוגרים (52-63), לאחר שינה רגילה ומספקת ולאחר חסך שינה של 24 שעות. נמצא כי לאחר חסך השינה זמן התגובה של הצעירים עלה בעוד זמן התגובה של המבוגרים נותר כשהיה. (3)
תהליכים רבים בניהם פעילות המערכת האנדוקרינית- הפרשת הורמונים, וויסות רמות סוכר, פעילות המערכת הקרדיו-וסקולרית (יתר לחץ דם, מחלות לב, שבץ מוחי), עיבוד זיכרון מתרחשים בעת השינה. פגיעה בשעות השינה תביא לפגיעה בתהליכים שונים. לדוגמה CRP (C-Reactive Protein) ברמה גבוה בדם מעיד על סיכון מוגבר ללקות במחלות קרדיו-וסקולריות. נמצא כי בחסך שינה רמת ה-CRP בדם עלתה. (3)
מספר מחקרים מראים את הקשר בין חסך שינה לעלייה ברמות של סימני דלקת, וכן שינוי בתגובות של מערכת החיסון. אחד המחקרים הראה כי במצב של חסך שינה חלקי הייתה ירידה של כ- 50% בייצור נוגדנים עשרה ימים לאחר מתן חיסון לשפעת, לעומת מצב של שינה מספקת. (3)
ברמות הגרלין ולכן עלייה בתחושת הרעב והתיאבון. אותן תוצאות נתקבלו לגבי חסך שינה מוחלט. (3)
משני- כתוצאה מגורמים חיצוניים עליהם תושאל המטופל- תרופות, חרדה, מתח קיצוני ועוד.
מחלה גנטית הנגרמת מאחת משתי מוטציות. לעתים עשויה להיגרם מנזק מוחי. נמצא שאצל נרקולפטים נוירונים הקשורים לשליטה בשנת REM רבים יותר ורגישים יותר. זהו מצב מוחי לא תקין בו מתחילים המנגנונים העצביים השולטים על היבטים שונים של שנת REM לפעול בזמנים לא הולמים. נרקולפטים נוטים לדלג על שנת גלים קצרים וליפול לשנת REM. כלומר, המנגנונים המייצרים שנת REM לא נשלטים כהלכה.
5. שנת REM נטולת רפיון - הפרעה תורשתית.יכולה להיגרם מנזק מוחי - הסימפטומים הם היפוכם של הסימפטומים בנרקולפסיה, כלומר, הישן נמצא בשנת REM אך לא מגיע לרפיון שרירים.(6)
הפסקת נשימה במהלך השינה המתרחשת שוב ושוב, ולאורך זמן המספיק בכדי להשפיע על רמות החמצן והפחמן הדו חמצני. דום נשימה יכול להיות מרכזי (ליקויים בתפקוד המוח באספקט הנשימתי) או חסימתי חסימה בגרון או בנתיב אויר עליון הנפוץ בעיקר בשמנים הישנים על הגב. סימנים לדום נשימה הם עייפות, נחירות, כאבי ראש בבוקר, קושי להתרכז, הפרעות לבביות. (6)
3. הליכה בשינה (סומנאמבוליזם)- הליכה באורח הכרתי למחצה מבלי שהאדם מודע לכך. תופעה שכיחה בשנות הילדות המאוחרות ובשנות ההתבגרות. (6)
הטיפול הוכח כיעיל לטיפול בנדודי שינה לטווח הקצר, אולם עלול לגרום להתמכרות וסבילות לחומר לאחר כ-10 ימי שימוש ולכן, צריכת תרופות משרות שינה היא לטווח קצר או לשימוש לסירוגין, לא יותר מפעמיים- שלוש בשבוע.
Tai Yang, Yin Tang, Anmian.
חסר יין בכבד
הנפש ומקדם שינה. נקודות St-44 ו SP-1 מתאימים באופן ספציפי גם לחלומות לא נעימים .
ומתפתחת Heat - Empty בלב, זה קורה במיוחד כאשר אדם דואג הרבה. אותו דפוס עשוי להיות תוצאה של תהליך הפוך. מתח רגשי חמור למשך תקופה ארוכה עלול להוביל להיווצרות של אש בלב. במצב זה האש עולה למעלה וגורמת לחסר הרמוניה עם הכליות שנמצאות למטה. בנוסף אש לאורך זמן יכולה לפגוע ביין, ועלולה להוביל לחסר יין בכליות. התוצאה הסופית היא מצב דומה- הלב והכליות אינם בהרמוניה. זהו גורם שכיח לנדודי שינה בקרב קשישים.
יתר על כן, דם הלב נחלש ישירות על ידי דאגה וזה גורם לכך שלשן אין איפה להתאכסן לכן בלילה השן משוטט וגורם לאינסומניה.עומס יתר על הנפש או על הגוף שעובד שעות רבות ללא מנוחה מספקת, ועבודה בתנאים קשים.
Anmian: מרגיעה את ההון והשן הכללי ומעודדת שינה. (11)
* הירגעות מוחלטת (רצוי ללמוד שיטות הרפיה), לתת ליאנג צ'י לרדת, להרגיע את העיניים והראש. עיסוי בכפות רגליים וראש יכול מאוד לעזור. (9)
תקצירי תשאולים ועבודה מעשית
שימוש בטכניקות ההרגעות שנלמדו במהלך הטיפול
בדיקה של השפעת טיפולים משלימים אחרים כמו דיקור וצמחים.
לנהל יומן שינה
לסיכום היו תוצאות טובות וסביר להניח שאילו היו עוד טיפולים היה שיפור משמעותי עוד יותר.
2. אתר Hamaagar, מאגר סיכומים, האוניברסיטה הפתוחה, מדעי החברה- פסיכולוגיה, פסיכולוגיה פיזיולוגית (10615), פסיכולוגיה פיזיולוגית: פרק 9 – שינה. 2008
6. מרק – המדריך הרפואי השלם לבית ולמשפחה 2002, עמ' 300-303. הפרעות שינה.
11. Giovanni, Maciocia. The Foundations of Chinese Medicine. Churchill Livingstone 1989. P. 71- 82, 201-227, 241-258
מגישים: יוסף פרנקל, סמי בן יעקב, אייל חכם בוגרי מסלול תלת שנתי לשיאצו וטווינה
למידע אודות מסלול לימודי טווינא בתמורות
חומר זה אינו מהווה המלצה או הנחייה רפואית והוא נועד לשירות המטפלים והרופאים ולידע כללי בלבד.