כאבי גב בהריון הם תופעה שכיחה. במחקרים שונים דווח על 41% - 48% מהנשים ההרות כסובלות מכאבי גב. התופעה מוסברת במנגנונים שונים. עבודה זו מתייחסת להיבטים המערביים והסיניים של תופעת ההריון ככלל ובעיית כאבי הגב בפרט ומציגה דרכי התמודדות יעילים עם הבעיה. לעבודה מצורף פרק המתעד בפירוט מהלך טיפול שיאצו בנשים עם בעיה זו.
מאת: יאהד הרעוז, כנרת גל, זידנברג בת ציון - בוגרי שיאצו
תקציר
למרות השכיחות הגבוהה, חסר עדיין ידע רב בנוגע לסיבות ולטיפול בכאבי הגב.
הטיפול הקונוונציונאלי מתייחס להדרכת האישה ההרה כיצד לשמור על יציבה נכונה וכיצד לבצע עבודות שונות הכרוכות בכיפוף. התעמלות או חגורת גב לתמיכה יכולים לעזור. חיזוק שרירי הגב יעזור לייצוב עמוד השדרה, בעוד חיזוק שרירי הבטן יפחית את הלורדוזיס. אצל נשים הרות שהשתתפו בשיעורי התעמלות טרום לידתיים נצפו פחות כאבי גב מאשר אצל נשים שלא התעמלו. (12)
ע"פ הרפואה הסינית, איבר מרכזי הקשור לתפקוד הרחם הוא ה Kid. ע"י מרידיאן ה Bao Luo הכליות מזינות את הרחם בKid Jing ו.Yin הכליות מאחסנות את הג'ינג (האנרגיה הטרום לידתית של העובר) ושולטות על הגב התחתון.
הטיפול בחסימה מקומית של צ'י ודם כולל הנעות ורוטציות המבוצעות בעדינות (ככל שההריון מתקדם יותר, ניתן להניע יותר). כמו כן, מומלץ שימוש בנקודות Ashiבגב. כמו כן, מומלץ טיפול בטווינא לכאב מקומי. טיפול בשיאצו על רקע חולשת כליות אנרגטית מתמקד בטכניקות מחזקות וממריצות, כמו קיו ועבודה מחזקת על מרידיאן שלפוחית השתן. לעיתים מלווה חולשת הכליות בחולשת הטחול, ואז ניתן גם לחזק אותו בעבודת פאלמינג. בשני הסוגים ניתן לעבוד על מרידיאן הלב, משום חשיבותו הרבה לרחם.
בעבודה זו סקרנו 3 מערכי טיפול שבוצעו על ידינו, על 3 נשים בהריון.
בעבודה זו ראינו שיפור אצל 3 המטופלות. השיפור התבטא בהקלה כמעט מיידית בכאב בגב התחתון ביחס ישר לעבודה מקומית באזור הכאב אולם שיפור זה היה בהרבה מהמקרים קצר מועד. כמו כן התבטא השיפור במצבה הכללי של המטופלת מבחינת עומס רגשי וסימפטומים אחרים כגון עייפות וחולשה. השיאצו והתרגילים שהן עשו באופן עצמאי עזרו להן לתפקד בעבודה ובבית, להיות רגועות יותר ולהבין שיש התיחסות לבעייתן ברמה האופרטיבית.
מבוא
כאב גב תחתון הוא הסיבה המובילה לביקור אצל רופא בארה"ב, כמו בארצות מערביות אחרות. מחקרים שונים מעריכים שכ 80% מהאוכלוסייה תתנסה בכאב גב כלשהוא במהלך חייה. תופעה זו קיימת אצל גברים ונשים כאחד. רוב הנשים מדווחות שהארוע הראשון של כאבי גב בחייהן היה בזמן הריון. למרות השכיחות הגבוהה של תופעה זו, אין מספיק מחקרים שעוסקים בתופעה ובטיפולים בה.
בחלק העבודה המעשית נציג שלושה סיפורי מקרה של נשים הרות שהתלוננו על כאבי גב תחתון ונסקור את שלושת סדרות הטיפולים שקיבלו. ננסה לזהות קווים המשותפים לשלושתן הן בהבנת המאפיינים השונים ואתיולוגיות והן בדרכי הטיפול והן באפקטיביות שלו.
רקע מערבי
כאבי גב הם תופעה שכיחה בהריון (1). ב1977 דיווחו Mantle וחב' (2), ש48% מתוך 180 נשים שהם סקרו, מסרו על כאבי גב בזמן הריון, כאשר שליש מהן הגדירו את הכאב כעז. כאב זה גרם להן להפרעה בפעילות יומיומית, לפחות פעם ביום.
ברוב המקרים קשה להצביע על הסיבה הפיזיולוגית הברורה לכאבי הגב. בדיקות מעבדה לא נותנות תשובה לסיבה, ובדיקות הדמיה לא נעשות בדרך כלל. MRI נעשה רק לפני התערבות פולשנית, כגון הזרקת סטרואידים מקומית, במקרים קיצוניים.
הגורמים הפתופיזיולוגיים לכאבי הגב:
הרבה שינויים פיזיולוגיים קורים בהריון (6). על האישה ההרה לאחסן את העובר ולהסתגל למצב הורמונלי שונה. שינויים אלו משפיעים גם על המערכת השילדית, דבר שעלול לגרום מגוון בעיות כגון כאבי גב, הפרדות של עצמות הפוביס ודלקות גידים.
במהלך ההריון, האשה מעלה בממוצע כ 12 ק"ג וחווה שינויים הורמונליים וביומכניים שמפעילים לחץ על עמוד השדרה והאגן.
שינויים אלו גורמים ל:
1. הכוח המופעל על מפרקים שונים מוגבר, עד לכפול מהכוח שהופעל ללא הריון.
2. לורדוזיס מוגזם של גב תחתון, פלקסיה קדמית של הצוואר ותנועה כלפי מטה של הכתפיים הם דברים אופייניים להריון, בכדי לווסת את משקל הרחם שגדל במהירות ואת השוני במרכז שיווי המשקל של הגוף. שינויים אלו ביציבה מגבירים את העומס על שרירי הגב. בנוסף, שרירי הדופן הקדמית של הבטן רפויים, והשרירים בעמוד השדרה הפועלים נגד כח הכבידה מצויים במתח ממושך הגורם לכאב.
3. גמישות המפרקים בליגמנטים הקדמיים והאחוריים של עמוד השדרה הלומברי יוצרים אי יציבות גדולה יותר של עמוד שדרה לומברי, דבר שיכול לגרום למתח שרירי.
4. יש תנועה גדולה יותר של המפרק הסקרואיליאקי ושל הפוביק במטרה לפנות מקום לעובר העתיד להיוולד.
5. יש עלייה ניכרת בזווית הקדמית של הפלוויס.
6. אצירת נוזלים עלולה לגרום לחץ על עצבים ועל כלי דם גדולים, דבר שמתבטא בכאב גב המוקרן לגפיים תחתונות.
שינויים הורמונליים:
Relaxin הוא הורמון המיוצר ע"י הגופיף הצהוב, רירית הרחם והשליה. ריכוזו בדם עולה בשליש הראשון להריון, מאחר ומייחסים לו עזרה בהשתרשות. מאוחר יותר בהריון, ה Relaxin תורם להרפיית שריר הרחם, הרפיית הרצועות התומכות בו וריכוך צוואר הרחם (8). רפיון הרצועות הנוצר, יחד עם העומס, תורמים גם הם להופעת כאב הגב. גמישות מפרקים קשורה לדברים נוספים, שאינם ידועים עדיין. במחקר שבו עקבו אחר גמישות מפרקים אצל נשים בהריון, הודגמה עלייה בגמישות של יותר מ10% בין השליש הראשון לשלישי, ללא קשר לרמותRelaxin (9).
יש הטוענים אף שבהשפעת הRelaxinהמפרקים הבין חוליתיים הופכים פגיעים יותר למאמץ (10).
טיפול:
מאוד חשוב להדריך את האשה ההרה כיצד לשמור על יציבה נכונה וכיצד לבצע עבודות שונות הכרוכות בכיפוף (1). יש להסביר שיש לכרוע ולא להתכופף קדימה בכדי להרים חפצים, לתמוך בגב בזמן ישיבה על כסא ולהמנע מנעילת נעליים בעלות עקב גבוה. דרך נוספת להפחתת הכאב היא הליכה זקופה להפחתת הלורדוזיס המותני, ולהקטנת העומס והתנועתיות במפרק הסקרואיליאקי.
טיפול במים הראה שיפור קל (11). אקופונקטורה עזרה יותר מפיזיוטרפיה (13).
מניעת כאבי גב בהריון:
המלצות של:College Of Obstetricians And Genicologists
אבחנה מבדלת
הטיפול
ניתן להוסיף נקודות כמו Liv3 או GB34, או לפתוח את מרידיאן הדו-מאי (SI3+Bl62). אם כאב הגב הוא חד צדדי ניתן לפתוח את מרידיאן הין צ'יאו מאי המאזן בין ימין ושמאל וטוב לפיזור חסימות צ'י ודם מקומיות. נקודות נוספות הן Bl 17,18. ניתן להשתמש גם במוקסה אם האבחנה מובילה לתמונה של קור.טיפול השיאצו בכאב גב על רקע של חולשת כליות אנרגטית יתמקד בטכניקות מחזקות וממריצות, כמו כניסה לנקודות קיו בגב התחתון ועבודה מחזקת במורד מרידיאן שלפוחית השתן. עבודה על מרידיאן הכליות אינה מומלצת. רוטציות עדינות של מפרק האגן עשויות להזרים את הצ'י. אם מדובר בחולשת יאנג הכליות, יהיה הגב התחתון קר למגע. וניתן להשתמש במוקסה ולחמם את הנקודות Bl23, Bl25, GV3, GV4. לא פעם מלווה חולשת הכליות בחולשת טחול. במקרה זה יהיה הגב רפוי ורופס וניתן לבחור נקודות כמו Bl23, Bl43, Bl20, SP3. (16)
תזונה בהריון
מודל הטיפול
תקציר התשאולים ותיאור הטיפולים
טיפולים:
סיכום מטופלת א
בת 30, נשואה + 2, 158/70, בריאה בד"כ,אחות, הריון מספר 3.
תלונה עיקרית: כאבי גב תחתון מתחילת ההריון. מוכר לה גם מהריונות קודמים - לא נעשה כלום מוחמר במעבר משכיבה לישיבה. מוחמר במנוחה. מוקל עם חום. מוקל בפעילות.
כאבי צוואר ועורף אחרי משמרת קשה. מוחמר בהריון.
נוקטוריה לפחות פעם בלילה. גם לפני ההריון.
חולמת הרבה. חלומות טובים. בד"כ ישנה טוב.
לשון: וורודה. חיפוי מועט לבן. ללא סמנ"שים. מעט עבה. חריץ במחמם אמצעי.
אבחנה סינית: סטגנציה מקומית.
נעשתה סידרה של 10 טיפולים משבוע 26 עד שבוע 39 להריון, בתדירות ממוצעת של אחת לשבוע.
הטיפולים היו בעלי אופי מרגיע מצד אחד, עם רוטציות ומתיחות מצד שני. מרידיאנים שנעשתה עליהם עבודה - פלמינג בעיקר - Ht, GB, Bl.
רוב הטיפולים הסתיימו בישיבה. הדרכתי אותה לישיבה על כדור פיזיו ונענועי גב, שהיא הקפידה לעשות.
הדקות הראשונות בכל טיפול הוקדשו לשיחה על תחושות, רגשות השבוע החולף. בסיום הטיפול גם היתה לרוב שיחה קצרה. בשיחת המשוב בסיום הטיפולים היא אמרה שהשיאצו הוריד את רמת הכאב מ 12 בסולם Vas (סולם למדידת רמת כאב מ 1 עד 10 ) לרמה 2.
טיפולים:
סיכום מטופלת ב
מטופלת ג
טיפולים
סיכום מטופלת ג
סיכום העבודה
ביבליוגרפיה
17- תמיכה בחיים, תזונה בהריון, אסף פאיט אורז- העיתון הישראלי לרפואה סינית, גיליון סתיו 2011 :21-20
מגישים: יאהד הרעוז, כנרת גל, זידנברג בת ציון מטפלים בכירים בשיאצו.
מנחה: גלעד פסל, מטפל בשיאצו, טווינה ורפואה סינית.
למידע נוסף
חומר זה אינו מהווה המלצה או הנחייה רפואית והוא נועד לשירות המטפלים והרופאים ולידע כללי בלבד.