מחלות מעי דלקתיות - Inflammatory Bowel Disease הן מחלות הנגרמות על רקע דלקת ממקור אוטואימוני של המעיים ולעתים של איברים נוספים. שיעור זה מתייחס להיבטים הקליניים של זיהוי המחלה והטיפול בה באמצעים קונבנציונאליים ותזונה משלימה.

לפני שמתחילים
שיעור למידה מרחוק זה דן במחלות ששכיחותן הולכת וגדלה בעולם המערבי:  מחלות מעיים דלקתיות. מומלץ להקצות לשיעור 2-3 שעות לימוד.
אנו מאחלים לך הנאה ותועלת
צוות הקורס

חלק א - מאפייני מחלות מעיים דלקתיות

מחלות מעי דלקתיות - Inflammatory Bowel Disease הן מחלות הנגרמות על רקע דלקת ממקור אוטואימוני של המעיים ולעתים של איברים נוספים. קיימות שתי מחלות עיקריות הנמצאות תחת ההגדרה של IBD   - מחלת הקרוהן ומחלת האולצרטיב קוליטיס.

שאלה א
מה הקיצור של IBD ?
א - פיזור של נוזלים תוך ביטניים
ב - מחלת מעיים דלקתים
ג - מחלות דרכי העיכול התחתונות
ד - דיפרנציאל של אימונוגלובולינים

סעיף ב'
Inflammatory Bowel Diseases היא מחלת מעיים דלקתית. מדובר למעשה בשתי מחלות: קרוהן ואולצראטיב קוליטיס.

שתי המחלות דומות בשכיחותן. 2-14 אנשים לכל 100,000 נפשות. ב 5-10% מהמקרים מדובר במחלה משפחתית. אם לאדם יש מחלת מעיים דלקתית הרי שלקרוב משפחה מדרגה ראשונה יש סיכוי של 10% לחלות במחלה אף הוא.

שאלה ב
פי כמה עולה הסיכון לחלות במחלת קרוהן אם לאדם יש קרוב משפחה חולה?
א - פי 10
ב - פי 100
ג - פי 1000
ד - פי 10,000

סעיף ג'
הסיכוי להיות חולה בקרוהן ללא קרבה משפחתית הוא 2-14 לכל מאה אלף אנשים. נעריך זאת כסדר גודל של 10 לכל מאה אלף שזה 1:10,000 . הסיכוי להיות חולה כשיש קרבה משפחתית מדרגה ראשונה (כלומר אב, אם או אחים) הוא 10% , כלומר 1:10 .
10,000 גדול פי אלף מ 10 ומכאן שרמת הסיכון לחלות, כשיש קרוב משפחה מדרגה ראשונה, היא פי 1000!
מחלות מעי דלקתיות מופיעות בשכיחות גבוהה יותר באנשים עם תסמונות גנטיות כמו תסמונת טרנר, מחלת אגירת גליקוגן ואחרות. יתכן שמדובר באנשים עם מנגנוני בקרה לא תקינים במערכת העיכול שרגישים יותר להפרעה בתפקוד החיסוני.
למחלה אופי של תורשה פוליגנטית, כלומר, מדובר בגנים פגועים המופיעים במספר כרומוזומים ולא באחד בלבד. נמצא שחלק מאותם גורמי סיכון גנטיים אילו משותפים למחלות כמו סוכרת I , לופוס, פסוריאזיס, אסטמה ועוד.

כמו כן, נמצא שבחולים אילו קיימת תגובה לא מספקת של מערכת החיסון כלפי חיידקים אלימים שונים כמו א.קולי ואחרים. חיידקים אילו מפרישים חומרים המגבירים את הדלקת. יתכן גם שקיימת רגישות יתר לאנטיגנים שונים הנמצאים במזון.

שאלה ג
הגיל בו שיא המקרים מתגלים ב IBD הוא:
א - עד גיל 10
ב - בין 15 ל 35
ג - בין 35 - 50
ד - מעל גיל 60

סעיף ב'
אמנם יש ילדים המקבלים מחלה זו בגיל צעיר מאוד, ולפעמים גם מבוגרים לוקים בסימנים ראשונים של המחלה, אך רוב ההיארעות מתקיימת ברצועת הגילים שבין 15 ל 35. ייתכן שקיימת פרדיספוזיציה גנטית (לחלק יש HLA משותף).

המנגנון הדלקתי:
לימפוציטים מסוג T עוזרים  CD4  שמובילים להפרשה מוגברת של ציטוקינים כמו IL6 , IL1 , TNF   מעוררי דלקת. אילו מגבירים את פעילות תאי דלקת נוספים ומובילה לגיוס נויטרופילים שפוגעים במוקוזת המעי.

קיימות תאוריות שונות לגבי היווצרות המחלה, כמו למשל, תוצאה של מעורבות יתר של חיידקים אלימים מזנים שונים. כמו כן נמצא שלחץ או משבר נפשי עלולים להחמיר את המחלה ולהביא להתפרצות מחודשת.

קיימים מספר ממצאים סרולוגים שעשויים לתמוך באבחנה של IBD :
ASCA -  נפוץ יותר בקרוהן.
pANCA -   נפוץ יותר באולצרטיב קוליטיס. זהו נוגדן מסוג IgG אנטי-ציטופלזמי של נויטרופיל המשמש לבדיקת מצבי דלקת, בעיקר בסוגי וסקוליטיס, אך גם בלופוס, אנקילוזיס ספונדליטיס ואחרים.
OmpC -   קשור יותר לנטיה לפרפורציות (נקבים בדופן המעי).
למרות ממצאים אילו, המהלך הקליני חשוב הרבה יותר וגם מטופל שאינו מראה ממצאים סרולוגים חיוביים אך התמונה הקלינית שלו סוערת נחשב לחולה קשה.

אבחנה מבדלת
למחלות IBD מאפיינים ברורים כך שקל לאבחן מחלה זו. עם זאת, בחלק מהמקרים ניתן להתבלבל, לפחות בתחילת הופעת המחלה, עם מחלות אחרות. כך למשל זיהומי מעיים כמו קמפילובקטר, סלמונלה, שיגלה ואחרים יכולים לחקות את סימני המחלה ולהטעות את המאבחן.
לצורך האבחון, מקובל לשלוח צואה למעבדה ולשלול נוכחות חיידקים אילו.
גורמים נוספים שעלולים להוביל לשלשולים כרוניים הם וירוסים כמו הרפס או CMV    או HIV   או הדבקה במיקובקטריה.

קיימות גם מחלות לא זיהומיות שמחקות את ה IBD. למשל דלקת בתוספתן, דיברטיקוליטיס (סעיפים היוצאים לטרלית מהמעי), גרורות סרטניות, שימוש בסמים או בתרופות, כימותרפיה לגרום לשלשול, כאבי בטן, ירידה במשקל, חום ותת ספיגה.

מחלות מעיים דלקתיות מתבטאות, לעתים קרובות, ביציאות דמיות. אך יציאה דמית יכולה להתרחש גם מסיבות רבות נוספות. בחלק מהמקרים הדם יהיה סמוי, כלומר, לא נראה את הצבע האדום האופייני לו בצואה. לעתים הדם יהיה שחור. זהו מצב המכונה Melena והוא מצביע על דם שמופרש בחלקים העליונים של מערכת העיכול. במצבים אילו, הדם עובר עיכול בקיבה ויוצא שחור. ככל שהדימום קרוב יותר לנקודת היציאה (פי הטבעת) כך גדל הסיכוי לראות אותו באופן ברור ואדום.

שאלה ד
מהי מלנה?
א - הקאות דמיות
ב - צואה בצבע קפה
ג - צואה עם דם
ד - שתן דמי

סעיף ג'
הקאות דמיות זה המטמזיס. אין שם מיוחד לצואה בצבע קפה, אבל הקאות עם דם מעוכל מזכירות צבע של קפה ונקראות Coffee ground . צואה עם דם נקראת מלנה ושתן דמי נקרא המטוריה.
שאלה ה
להלן רשימת בעיות היכולות לגרום לדימום רקטלי. מיינו את התיאורים המתאימים לפי שמות הבעיה:
טחורים, כיב פפטי, קרצינומה, דיזנטריה, גסטריטיס, פיסטולה לכלי דם
* יכול להתרחש בקיבה או בתריסריון. במקרים רבים זה בגלל זיהום חיידקי אך התופעה יכולה להתרחש בגלל שימוש בתרופות, גידולים וסיבות נוספות. הדימום יתבטא כדם סמוי או כמלנה.
 *דלקת בדופן הקיבה על רקע חומציות יתר או שימוש בתרופות מסוג NSAID. דימום במקום יתבטא כהקאה חומה בצבע קפה או כמלנה.
* סרטן במערכת העיכול. הדם יכול להיות סמוי על רקע פוליפ ממאיר או דימום מכלי דם לא תקינים באזור הגידול. צבע הדם מותנה במיקום הדימום. אם מדובר במעי הגס היורד, הצבע יהיה אדום.
* יכול להתרחש במחלת הקרוהן. חיבור לכלי דם יצור דלף למערכת העיכול. צבע הדם מותנה במיקום הדימום.
* זיהום על רקע שימוש במקורות מים לא נקיים או ממזון נגוע. הפגיעה ברירית העי מובילה לשלשולים ולכאבי בטן המלווים בצואה דמית.
* בלט או גודש של וורידים באזור הרקטום. לרוב נגרם על רקע עצירות. סימן מאפיין הוא דם טרי על ניר הטואלט.
כיב פפטי - - Peptic Ulcer    אולכוס. יכול להתרחש בקיבה או בתריסריון. במקרים רבים בשל זיהום חיידקי אך התופעה יכולה להתרחש בגלל שימוש בתרופות, גידולים וסיבות נוספות. דימום יתבטא כדם סמוי או כמלנה.
גסטריטיס - - Gastritis   דלקת בדופן הקיבה על רקע חומציות יתר או שימוש בתרופות מסוג NSAID. דימום במקום יתבטא כהקאה חומה בצבע קפה או כמלנה.
קרצינומה - - Carcinoma   סרטן במערכת העיכול. הדם יכול להיות סמוי על רקע פוליפ ממאיר או דימום מכלי דם לא תקינים באזור הגידול. צבע הדם מותנה במיקום הדימום. אם מדובר במעי הגס היורד, הצבע יהיה אדום.
פיסטולה לכלי דם - - Fistula   יכול להתרחש במחלת הקרוהן. חיבור לכלי דם יצור דלף למערכת העיכול. צבע הדם מותנה במיקום הדימום.
דיזנטריה - - Dysentery   זיהום מחיידקים או טפילים על רקע שימוש במקורות מים לא נקיים או ממזון נגוע. הפגיעה ברירית המעי מובילה לשלשולים ולכאבי בטן המלווים בצואה דמית ורירית.
טחורים - - Hemorrhoids בלט או גודש של וורידים באזור הרקטום. לרוב נגרם על רקע עצירות. סימן מאפיין הוא דם טרי על ניר הטואלט.
מחלת קרוהן
Crohn disease היא מחלה כרונית דלקתית, המתבטאת בכל מערכת העיכול ולא רק במעיים. המחלה יכולה להופיע בצורת אפטות בפה ועד לנזק בפי הטבעת. באזורים שונים של מערכת העיכול יכולים להופיע כיבים, אבצסים (כיסי מוגלה) או פיסטולות שהן מעברים בין המעיים לאיברים אחרים (למשל מעבר מהמעי הגס אל שלפוחית השתן ואז מתחילים להפריש צואה דרך דרכי השתן.

הוצאת החלק הנגוע בניתוח אינו מהווה פיתרון מוחלט שכן המחלה נוטה לחזור באזור בחתכים בהם בוצע הניתוח.

שאלה ו
מהן פיסטולות?
א – כיסי מוגלה סביב פי הטבעת
ב – סדק בפי הטבעת
ג – דלקת המופיעה בדילוגים כמו אבני ריצוף ירושלמיות
ד – תעלות המחברות בין עור למעי או בין לולאות מעיים שכנות

סעיף ד'
פיסטולות הן תעלות בין המעיים לאזורים שונים בגוף כמו לעור, לבטן, לצדי פי הטבעת או ללולאות מעיים שכנות.
אבצסים נקראים ב עברית מורסות והן שקי מוגלה הנאגרים, לרוב, סביב פי הטבעת (Anus).
פיסורה היא סדק כואב מאוד בפי הטבעת. לרוב מדובר בתופעה על רקע עצירות אך מחלת קרוהן יכולה לגרום לתופעה דומה.
אבני ריצוף ירושלמיות - Cobblestones . מדובר בתיאור שבא להדגיש את חוסר הרציפות בין נגעי המחלה במערכת העיכול. הדימוי נובע משום שבעיר העתיקה ישנם אבני ריצוף גדולות שהחיבור בניהן לא רציף, עליהן מרכבות הרומאים דהרו.
cobblestones400
שימו לב לחוסר הרציפות של רקמת המעי. ממש כמו אבני ריצוף.
 
fistula400
שימו לב למיקום הפיסטולה: בין נרתיק הרחם לחלל השלפוחית

המחלה נפוצה בעיקר בעולם המערבי ואילו בסין ובמזרח היא כמעט ואינה מוכרת. מספר הגברים והנשים בערך זהה. לרוב היא מתפרצת בעשור השני והשלישי, אך לפעמים היא מופיעה גם בגיל הילדות. אמנם קיימים תסמינים רבים למחלה אך השכיחים שבהם כוללים דם בצואה, פיסורה (סדק של פי הטבעת), כאבי בטן, בחילות וירידה במשקל.

קוליטיס כיבית
Ulcerative colitis היא מחלה כרונית דלקתית המוגבלת למעי הגס. היא מתאפיינת בכיבים שיכולים להופיע ברציפות לאורך כל המעי הגס ועד לפי הטבעת. תסמיני המחלה דומים לאילו של הקרוהן וכוללים שלשול דמי, כאבי בטן, ירידה בתאבון ויציאות ריריות. בנוסף, יתכנו בחילות, חום ואנמיה.

כיוון שהמחלה מוגבלת למעי הגס בלבד, הוצאת המעי הגס בניתוח חד פעמי יפתור את הבעיה אך תוביל לבעיות אחרות ובראשן בעיית ספיגה ולעתים אף הצורך להסתובב עם שקית צואה חיצונית.

שאלה ז
הוסיפו בטבלה את המילים: שכיח / לא שכיח, מתאים / לא מתאים למחלה, על פי הדוגמא שלפניכם.

נתונים
Crohn’s colitis
Ulcerative Colitis
חום, חולשה, כאבי בטן, פיסטולות, אבצסים פריאנאלים
שכיח
לא שכיח
פגיעה ברקטום
כאבי בטן פריאומביליקלים (סביב הטבור)
חסר רציפות, Cobblestones (אבני ריצוף), חסר סימטריות
היצרויות
אפטות
מעורבות כל דופן המעי
טנזמוס
דימומים
נתונים
Crohn’s colitis
Ulcerative Colitis
חום, חולשה, כאבי בטן, פיסטולות, אבצסים פריאנאלים
שכיח
לא שכיח
פגיעה ברקטום
לפעמים
מאוד שכיח
כאבי בטן פריאומביליקלים (סביב הטבור)
מאוד שכיח
לא שכיח
חסר רציפות, Cobblestones (אבני ריצוף), חסר סימטריות
בדרך כלל
לא מתאים למחלה
היצרויות
שכיח
לא שכיח
אפטות
שכיח
לא מתאים למחלה
מעורבות כל דופן המעי
שכיח
לא מתאים למחלה
טנזמוס
פחות שכיח
שכיח
דימומים
פחות שכיח
יותר שכיח
תופעות חוץ מעי
מחלות מעיים דלקתיות יכולות להתבטא גם מחוץ למערכת העיכול. מצב זה מכונה תופעה אקסטרה אינטסטינלית. בעיות כאילו יכולות להופיע במפרקים, בעיניים, בעור ובמקרים פחות שכיחים גם כסרטן בכבד ובמרה. כמו כן, חולי IBD מפתחים עם הזמן גם סימנים של אנמיה וחולשה על רקע בעיות ספיגה.

שאלה ח
סימנים אקסטרה אינטסטינליים ל IBD אינם קשורים ל:
א - פטרות ברגליים
ב - מחלות עור
ג - דלקות בעיניים
ד - ארתריטיס
סעיף א'
ארתריטיס היא תופעה שכיחה לחולי IBD , (25% שכיחות) בד"כ בעלי אופי מיגרטורי (נודד).
לפעמים יתכן גם אנקילוזיס ספונדליטיס משום שמחלות מעיים דלקתיות מתאימות גם לקבוצת  HLA B27 .
גם מחלות עור שונות כמו אפטות, כיבים, דלקות ופריחות אדומות מאפיינות מספר מסוים (15%) של חולים.
5%  מהמקרים לוקים בבעיות של דלקות עיניים ומיעוט נפגע גם בכבד ודרכי המרה.
סיכון שלU.C הוא כולנגיוקרצינומה שזה קרצינומה של דרכי המרה. לכן יש לבצע בדיקות תקופתיות בחולים אילו בעזרת קולונוסקופיה.
שאלה ט
בחולי IBD  קשים יופיע, עם הזמן:
א - אנמיה
ב -  Clubbing
ג - דליות בוושט
ד - א' + ב' נכונים
סעיף ד'
בשל חוסר ספיגה (ולעתים גם בשל דימומים) תהייה אנמיה. לאורך זמן יש פגיעה באספקת החמצן לרקמות הפריפריות (מחסר הדם) ולכן השינוי באצבעות. הציפורניים מתעקלות והמרווח בין שני האגודלים קטן. לתופעה זו קוראים בעברית התאלות - Clubbing .
שבצד ימין  (תקין) קיים מרווח בין שני הפלאנגות הדיסטליים בעוד שבצד שמאל (קלאבינג) המרווח בין האגודלים לא קיים לחלוטין.
 clubbing700

שאלה י
סיכון מסוים של הU.C   הואToxic Megacolon   . היעזרו בתמונה וקבעו מה מאפיין אותו ביותר?
megacolon250
א - שלשולים בלתי פוסקים עד התייבשות
ב - התרחבות המעיים ועצירות קשה
ג - צניחת הרקטום דרך פי הטבעת
ד - צניחת המעי הגס דרך הרקטום
סעיף ב'
סיבוך לא שכיח של U.C . דלקת קשה עלולה לפגוע במערכת העצבית של המעיים ולשתק את השרירים הפועלים לשמירת טונוס סביבם. כתוצאה מכך תחול התרחבות המעי (בשל הלחצים הפנימיים) המובילה לעצירות קשה. סטאזיס של הצואה מוביל לשגשוג חיידקים המפרישים טוקסינים וגורמים להרעלה כללית בגוף (עד שוק ספטי). הטיפול הוא נוזלים, תיקון אלקטרוליטים, אנטיביוטיקה רחבת טווח, סטרואידים דרך הוריד ואם כל זה כשל, אז ניתוח קולקטומיה (הסרת הקולון).
אמצעי הדמיה
האבחנה נעשית באמצעות אנמנזה ובירור ממצאים קליניים, באמצעות בדיקה פיזיקאלית, בדיקה סרולוגית ובסיוע אמצעי הדמיה.
אולטרה-סאונד - ביעילות הבדיקה שנויה במחלוקת. היעילות גבוהה יותר בקרוהן בגלל פיזור המחלה.
CT עם חומר ניגוד - הדמיית המעי הדק לכל אורכו חשובה באבחנת מחלת קרוהן משום שקשה להדגים את המעי הדק בבדיקה אנדוסקופית רגילה. ניתן לגלות התעבות של דופן המעי או סיבוכים כמו פיסטולה או אבצס.
קולונוסקופיה - בדיקה עדיפה על פני חוקן בריום. מאפשרת הדמיה טובה של המעי הגס ויכולת לקיחת ביופסיות.
אנדוסקופיה - בדיקה שמתמקדת בדרכי העיכול העליונות ולפיכך מתאימה לקרוהן. מאפשרת גילוי מוקדם של קרצינומה (סרטן).

קפסולה אנדוסקופית - פיתוח ישראלי בו הנבדק בולע מצלמה זעירה המשדרת את הממצאים למכשיר חיצוני. יכול להדגים את כל המעי הדק אך לא חוסך אנדוסקופיה וקולונוסקופיה במידה וצריך ביופסיות.

שאלה יא
בוצעה בדיקת קולונוסקופיה ונמצאה מעורבות לא רציפה של רירית המעי הגס. ממצא זה מכוון ל?
א - אולצרטיב קוליטיס
ב - מחלת קרוהן
ג - שתי האפשרויות סבירות במידה שווה
ד - שתי האפשרויות נפסלות במידה שווה

סעיף ב'
מחלת קרוהן יכולה לערב כל חלק מדרכי העיכול, לרבות המעי הגס, בעוד שאולצרטיב קוליטיס מתמקדת במעי הגס בלבד. אך ישנם הבדלים שונים הן במראה והן בממצאים פתולוגים (שאותם ניתן לבדוק דרך לקיחת ביופסיה):
א - מחלת הקרוהן אינה רציפה ולכן נמצא במעי גם אזורי ביניים בריאים - Skip areas . ב U.C תופיע רציפות לאורך כל המעי.
ב - מחלת U.C מוגבלת לרירית בעוד שבמחלת קרוהן, דלקת ברירית היא רק קצה הקרחון של הבעיה. עם זאת, כאן נדרשת גם ביופסיה לשם הערכת עומק הבעיה.

חלק ב - הטיפול התרופתי

במצבים קלים נוקטים במונותרפיה - כלומר שימוש בתרופה אחת. במצבים קשים משלבים בין תרופות.

Sulfasalazine  - תרופה ותיקה ויעילה. התרופה מתפרקת במעי הגס לשני חומרים שאחד מהם -    ASA-5 פעיל והשני עלול לגרום לתופעות לוואי. יעילה בעיקר כאשר ישנה מעורבות של דלקת פרקים במחלה.
Mesalazine  - תרופה עם חומר פעיל דומה לסולפסאלאזין אך עם פחות תופעות לוואי. משתמשים בה כאשר אין עדות לדלקת פרקים. ניתנת גם בבליעה וגם בנרות או בצורת חוקן.
סטרואידים - בעלי יעילות גבוהה לדיכוי התגובה הדלקתית אך גובה תופעות לוואי קשות לאורך זמן. לעתים מעדיפים להשתמש ב Budesonide שהוא סטרואיד עם השפעה מקומית ולכן עם פחות תופעות לוואי.
Azathioprine תרופה שמאפשרת הפחתת המינון של סטרואידים אך השפעתה מושגת לאחר 2-6 חודשי טיפול. התרופה מסייעת בשמירת הפוגה אך עלולה לפגוע במוח העצם.
ציטוטוקסיקה - תרופות כמו Tacrolimus   או Cyclosporin או Methotrexate שנחשבות לתרופות כימותרפיות ולכן יעילות למצבים חריפים כמו במקרה של הופעת פיסטולות. לכל תרופה יתכנו תופעות לוואי ובחלקן ניתן להימנע על ידי תוספת חומצה פולית.
אנטיביוטיקה - תרופות כמו Metronidazole או Ciprofloxacin מחסלות חיידקים אלימים שמעודדים פגיעה ברירית המעי. חשוב לשלב עם פרוביוטיקה.

Remicade - תרופה המכילה נוגדנים כנגד TNF-α שהוא אחד הציטוקינים מעוררי הדלקת המשמעותיים ביותר במחלות מעיים דלקתיות. ניתן רק בבית חולים בשל החשש לתגובה אנפילקטית או התעוררות שחפת למי שנושא אותה. התרופה יקרה אך עלותה מתקזזת עם צמצום מספר האשפוזים ואובדן ימי עבודה.

שאלה א
התרופה Sulphasalazine משמשת בעיקר ל:
א - קרוהן
ב - אולצרטיב קוליטיס
ג - שניהם במידה שווה
ד - לטיפול סימפטומטי בכאבים של IBD

סעיף ב'
התרופה משמשת יותר לטיפול ב U.C למרות שרופאים רבים מנסים את יעילותה גם בחולי קרוהן.
שאלה ב
מה המנגנון של התרופה Sulphasalazine  ?
א - הסולפה נוגד חיידקים והסלאזין נוגד דלקות.
ב - הסלאזין נוגד חיידקים והסולפה נוגדת דלקות.
ג - זוהי תרופה המכילה גופרית ומטפלת בעיקר בדלקת.
ד - זוהי תרופה המכילה סטרואידים ומטפלת בעיקר בדלקת.
סעיף א'
התרופה סולפהסאלאזין מכילה שני חומרים: סולפה שזה גופרית המטפל בזיהומים חיידקיים, וסלאזין שזה נגזרת של חומצה סליצילית, כלומר סוג של אספירין. חלק תרופה זה שייך למשפחת התרופות נוגדות הדלקת שאינן סטרואידליות. שילוב שני המרכיבים מונע זיהומים ודלקות ומצמצם את שכיחות ההתלקחויות של המחלה. התרופה אינה מרפאה אלא מכניסה את החולה לרמיסיה.
שאלה ג
מה אינו כלול בתופעות לוואי של  Sulphasalazine   ?
א - תופעות גסטרואינטסטינליות
ב - ירידה בכמות הזרע של הגבר
ג - חום
ד - ירידה בליבידו של הגבר
סעיף ד'
אין כל השפעה של ה Sulphasalazine על הליבידו (החשק המיני) של המטופל, אך התרופה עלולה להפחית את כמות הזרע (התופעה הפיכה). התרופה יכולה לגרום לחמצת, היפוגליקמיה, פגיעה בכבד, אנמיה, צהבת, צבע שתן כהה וצבע צואה יותר כהה. בנוסף - יש להימנע מחשיפה לקרני השמש לזמן ממושך משום שהתרופה מגבירה את רגישות העור לקרינת השמש.
 ה Sulphasalazine מורכב משני חומרים מחממים על פי הרפואה הסינית: סולפה וחמש אמינו סאליציליק אציד. החום פוגע ביין ויכול לגרום לאנמיה (הרס הדם), חמצת, היפוגליקמיה (ההפך מלחות) ושינוי צבע השתן והצואה.  ייתכן כי המנגנון פועל בעזרת הנעה המקלה על סטגנציות מקומיות. בטיפול משולב יש לתת צמחים מקררים ומניעים אשר ישלימו את פעולת התרופה.

שאלה ד
 Prednisone היא תרופה ממשפחת ה:
א - אנטיביוטיקות
ב - נוגדי דלקות לא סטרואידלים
ג - סטרואידים
ד - אימונוסופרסיבים
סעיף ג'
פרדניזון הוא סטרואיד. דוגמא לנוגד דלקות לא סטרואידלי זה וולטרן או אספירין שהוא Non Steroidal Anti Inflammatory = NSAID

חלק ג - הטיפול התזונתי

מחלות מעיים דלקתיות גורמות לבעיות ספיגה ועל כן להתפתחות חסרים תזונתיים קשים ש מחמירים את מצב החולה ובנוסף, פוגעים ביכולת ההחלמה שלו. לכן חשוב להתאים לכל מטופל תפריט שיתאים לצרכי הגוף וגם לטעמו האישי.

כאשר משתמשים בשיטות הטבעיות לטיפול במחלות מעיים דלקתיות, יש לשים לב לתגובה הקלינית של המטופל. חשוב לעבוד בצמוד לגסטרואנטרולוג או למשתתפים אחרים בצוות המטפל ולווסת את כמות התרופות וההשלמות ככל שמצב המטופל הולך ומשתפר או, לחילופין, מתדרדר. חשוב לסייע למטופל להגדיר את יעדי הטיפול ( לדוגמא: הרגשה טובה יותר, הקלה בסימפטומים, או בלי תרופות בכלל ). מטופלים שונים יכולים להסכים למטרות שונות.

שאלה א
מהי המטרה בהדרכה תזונתית למטופל עם  IBD?
א – צמצום משך ועוצמת ההתקף החריף
ב – שיפור ספיגת רכיבי מזון חיוניים לגוף
ג – מניעה או דחייה של ההתקף הבא
ד – כל התשובות לעיל נכונות

סעיף ד'
רופאים שונים מתייחסים לטיפול תזונתי בגישות שונות. יש הסוברים שעל המטופל להמשיך לאכול כפי שאכל בעבר משום ששינוי תזונה לא מוביל בהכרח לשיפור משמעותי. יש הסוברים ששינוי תזונתי צריך לחול רק כאשר האדם נמצא בשלב התלקחות המחלה. גישות אחרות מתייחסות לתזונה כאל טיפול משלים שנועד להחזיר רכיבי מזון כמו ויטמינים ומינרלים שלא נספגו בגלל השלשולים. כיום, ישנם רופאים המאמצים גם את הגישה ששינוי תזונה עשוי לדחות או להקל על ההתקף הבא ולכן חשוב לנקוט בו מוקדם ככל שניתן.
שאלה ב
למה חשוב לעבוד עם גסטרואנטרולוג ותזונאי קליני כאשר אנו נותנים ייעוץ בתזונה?
א – כדי שלא תהיה סתירה בין ההמלצות שלנו לשל הצוות הגסטרואנטרולוגי
ב – כדי שנוכל לשלול חסרים ברכיבי מזון חשובים
ג – כדי שיתקיים מעקב מסודר שמעיד על התקדמות הטיפול
ד – כל התשובות לעיל נכונות
סעיף ד'
לפחות מנקודת ראות של מטפל ברפואה סינית, קיימות סיבות רבות לשיתוף פעולה עם אחד מאנשי צוות המטפלים. שימו לב שמדובר באחד מאנשי הצוות ולא בהכרח בגסטרואנטרולוג. אילו יכולים להיות רופא המשפחה או התזונאית הקלינית. שיתוף הפעולה חשוב לא רק להשלמת טיפול, מעקב והתאמה תרופתית, אלא גם לכיסוי מדיקו-לגלי למקרה שחלה התלקחות לא צפויה במחלתו של המטופל (בין אם זה קרה בשל טיפול שאנו נתנו ובין אם זה קרה ללא קשר).
דיאטה דלת שארית
דיאטה דלת שאריות היא שיטת תזונה שאינה משאירה פסולת מזון בצואה.
מטופלים רבים מרגישים יותר בנוח כאשר התזונה שלהם דלת סיבים. כך, נפח היציאה ותנועות המעיים מצטמצמות. הנחיה מקובלת היא להימנע ממזונות מעודדים פריסטלטיקה (כמו למשל שזיפים או קפה) ולהמנע מתזונה שומנית כדי לשפר את הספיגה ולמנוע סטאטוריאה (צואה צהובה שומנית).
מזונות עתירי סיבים כוללים פרות וירקות, אשר חיוניים לצריכת ויטמינים ואנטי אוקסידנטים. על כן, במידה והמטופל נמנע מצריכת מזונות אילו, יש להשלים את התזונה באמצעות תוספי תזונה כמו ויטמין B12 , ויטמין C, חומצה פולית, ויטמין D ומינרלים שונים כמו סידן, מגנזיום, סלניום, אבץ וברזל.

כאשר חלה הטבה במצבו של החולה (ועוד טרם ההתקף הבא) יש לעודד את המטופל לאכול מזון מגוון ככל שניתן. כאן נגדיל את תכולת השומן ונאפשר כמות סיבים מדודה והדרגתית בתזונה.

שאלה ג
באילו מקרים, יגדל נפח הצואה?
א – בתזונה המבוססת על אורז לבן וחלה
ב – בתזונה המבוססת על מנגו ותירס
ג – בתזונה המבוססת על מלפפון עם שמן זית
ד – בתזונה המבוססת על דבש, חמאה ודייסת קורנפלור

סעיף ב'
ככל שבתזונה ישנם יותר סיבים שאינם מסיסי מים, כך נפח הצואה גדל. תזונה המבוססת על רכיבים שיכולים להתפרק במלואם במערכת העיכול מקטינה את נפח הצואה משום שכל הרכיבים הללו נספגים אל מחזור הדם. מנגו ותירס מכילים סיבים רבים, חלק מהם אינם מסיסי מים, ולפיכך הם אוגרים מים ומגדילים את נפח הצואה. כמו כן, הם מזרזים את פעילות המעיים ולכן אינם מועדפים על ידי חולי IBD בשלבי השלשול האקוטי.
שימו לב: סיבים מסיסי מים יכולים להתעכל על ידי חיידקי מעיים ידידותיים ולהפוך לחומצות שומן קצרות שרשרת. מכאן חשיבות הפלורה של המעיים לחולי מעי דלקתי.
במחלת קרוהן, בנוסף להסרת הסיבים, מומלץ להימנע בשלב הפעיל של המחלה (התלקחות) מלקטוז ומשומן.
תזונה דלת לקטוז - כאשר רירית המעי פגועה תתכן פגיעה בתפקוד הלקטאז, האנזים שמפרק את סוכר החלב. עודף לקטוז עלול להוביל לשלשול אוסמוטי.

תזונה דלת שומן - במצבי דלקת חלה פגיעה בספיגת שומנים ארוכי שרשרת (חומצות שומן ארוכות). צמצום השומנים בתזונה מונע צואה שומנית (סטאטוריאה). מחקרים שונים מעידים שסוגי חומצות שומן (בעיקר שומנים רוויים ומסוג אומגה 6) עלולים להחמיר את מצבי הדלקתי.

דיאטת אלימינציה
זוהי דיאטה בה מפחיתים בשלב הראשון כל מזון היכול להיחשב לאלרגני או מרגש כדוגמת: מוצרי חיטה, פחמימות מזוקקות, סוגי בשר שונים, פירות וירקות ומוצרי חלב. בין המזונות הנשארים מוכרים כאילו המבוססים על מוצרים טבעיים ואורגאניים כמו מרק עוף, תפוחי אדמה, אורז וסוכר (מעט). מוצרים אילו נחשבים כהיפואלרגניים. מדי מספר ימים מוסיפים סוג מזון נוסף ובוחנים את תגובת הגוף. בכל מקרה של החמרה בתסמיני המחלה יש להפסיק למספר ימים את המזון הזה לפני שמנסים משהו חדש.

שאלה ד
באילו מקרים נוספים נבחר בדיאטת אלימינציה?
א – באלרגיות מאובחנות
ב – באלרגיות לא מאובחנות
ג – במחלות אוטואימוניות
ד – בצרבות וכיב פפטי

סעיף ב'
אם האלרגיה מאובחנת הרי שצריך להימנע רק מהמזון האלרגני. כאשר האלרגן לא ברור, ניתן לבצע נסיון בו שוללים מהאדם כל דבר שחשוד או עלול להיות חשוד כאלרגן או כגורם רגישות. במידה וחלה הטבה במצב, מקובל להחזיר בהדרגה כל פעם מזון אחר ולעקוב אחר מצבו של המטופל. אם חלה נסיגה במצבו, אנו יכולים להעריך בסבירות מסוימת שאותו מזון הוא הגורם לרגישות או לאלרגיה.
שיטה זו מסובכת ותובעת זמן וסבלנות מרובים. למרבית הצער, לא תמיד מצליחים להוכיח את האלרגיה או הרגישות (אולי כי לפעמים אין לבעיה קשר לאלרגיה או רגישות למזון). לכן רק מעטים יסכימו להקפיד עליה.
דיאטה אלמנטלית Elemental diet -
תזונה חסרת סיבים שמכילה מזון מפורק לחלקיו, מה שמאפשר למעי לספוג ללא מאמץ "ולנוח" בזמן המחלה. הוכח שתזונה כזו יעילה כמו טיפול בסטרואידים לחולי קרוהן (אך יעילות זו לא נמצאה בחולי אולצרטיב קוליטיס).
בתזונה זו ניתנים חומצות אמינו חופשיות, דבר הפוגע בטעם המזון. לעתים מוסיפים חומרי טעם כדי שניתן יהיה לקחת את התזונה דרך הפה. ישנן עבודות המוכיחות שגם שימוש בתזונה סמי-אלמנטלית, כלומר כזו שמכילה גם חלבונים קטנים, יכולה להועיל במידה דומה.

קיימות פורמולות מוכנות המכילות גם חומרים אנטי דלקתיים. ניתן לתת אותן דרך הפה, בזונדה לקיבה או בהזנה תוך ורידית. לעתים משלבים אותה עם תזונה רגילה במהלך היום. התזונה הזו גם משפרת קצב גדילה בילדים ואף שומרת על הפוגות ארוכות יותר בין התפרצויות המחלה.

שאלה ה
מה אינו  נחשב ליתרון של הדיאטה האלמנטלית?
א - משפרת ספיגה
ב – מפחיתה דלקתיות
ג – מספקת חומרים חיוניים לבניית דופן המעי
ד – תומכת בפלורה הידידותית של המעיים

סעיף ד'
חיידקים ידידותיים זקוקים לסיבים מסיסי מים לשם הפקת אנרגיה. דיאטה אלמנטלית חסרת סיבים לחלוטין.
לדיאטה אלמנטלית כמה יתרונות:
* מאפשרת מנוחה למעי, מכיוון שהיא נספגת בשלמותה בחלקו הראשון של המעי הדק.
* מפחיתה דלקתיות. יש מחקרים המייחסים את השיפור במצב הדלקתי להיעדר חלבונים שלמים, שעלולים לחדור לדופן המעי ולעורר תגובה חיסונית (כמו אלרגית). בנוסף, ייתכן שהפחתה בשומנים מסוימים מצמצמת יצור חומרים מעודדי דלקת.
* מאפשרת בנייה מחדש של רירית הפגועה של המעי באמצעות אספקה של חומצות האמינו גלוטמין וארגינין.
* דיאטה אלמנטלית מתאימה לטיפול בקרוהן ואינה מקובלת כטיפול בדלקת כיבית של המעי הגס.
שאלה ו
מתי תהיה עדיפות לתזונה תוך ורידית?
א - בכל מצב
ב - כאשר דופן המעי נכשל בספיגת המזון
ג - כאשר הטיפול התרופתי נכשל
ד - אף פעם
סעיף ב'
בדרך כלל נוקטים בטיפול תרופתי על מנת להפיג את הדלקת. טיפול תזונתי אלמנטלי יכול להינתן דרך הפה או בזונדה כדי לאפשר למערכת העיכול לנוח לתקופה מוגבלת. כאשר המעי מודלק ואינו מצליח לספוג מזון למרות הטיפול התרופתי, מאשפזים את המטופל מפרק זמן שמאפשר הזנהTotal Parental Nutrition - TPN . טיפול זה יעיל במיוחד לחולי קרוהן.

תוספי תזונה מקובלים

אומגה 3
מדובר בשומנים רב בלתי רוויים המצויים בעיקר בדגי הים הצפוני העמוק. מניחים כי הגדלת הכמות היחסית של אומגה 3 בתפריט לעומת חומצות השומן מסוג אומגה 6 מקטינה את ייצור הלויקוטריאן   LTB4 המשתתף בתהליכי הדלקת של המעי הגס. סוג האומגה 3 המתאים ביותר הוא DHA אך מקובל לשלב אותו ביחס של 2:1 או 3:1 עם EPA . לצמחונים ניתן לתת חומצה לנולנית שמקורה באגוזי מלך, פשתן טחון או זרעי צ'יה, אך אין עדיין מספיק מחקרים שתומכים ביכולת המטופל לייצר משמן זה מספיק אומגה 3 מסוג DHA .

סמנו את הסעיפים הנכונים ותקנו את אילו שאינם נכונים:

*אומגה 3 חשובה לשיפור פלורת המעיים.
לא נכון. סיבים תזונתיים טובים לפלורת המעיים. אומגה 3 מפחיתה דלקתיות ויעילותה משתפרת בנוכחות פרוביוטיקה ותוספים נוספים.
* אומגה 6 מקטינה את יצור הלויקוטריאנים המשתתפים בתהליכי דלקת של המעי.
לא נכון. מי שמקטין את ייצור הלויקוטריאן LTB4 , המשתתף בתהליכי הדלקת של המעי הגס, הוא אומגה 3. אומגה 6 דווקא מגדילה את יצור החומצה הארכידונית שהיא מקור לפרוסטגלנדינים בעלי תגובה דלקתית בגוף.
* חומצה לינולאית ממקור צמחי מתאימה לחולי קרוהן כיוון שביכולתה להפוך ל  DHA .
לא נכון. חומצה לינולנית ולא לינולאית היא סוג של אומגה 3, אלא שגם חומצה לינולנית לא מתאימה משום שלא בטוח שיש לגוף אנזימים בכמות מספקת שיהפכו את החומצה הלינולנית ל DHA . סיבה נוספת לשקול את הנושא היא שבשביל כמות אומגה 3 צריך לצרוך כמות גדולה של מזון. רוב המזונות הצמחיים מכילים כמות גדולה של סיבים לא מסיסי מים שעלולים להפריע לחולי IBD .
פרוביוטיקה +  FOS
חיידקים ידידותיים הוכחו כאימונו-מודולטורים, כלומר כמווסתים ומבקרים את מערכת החיסון. יעילותם הוכחה גם במצבים של מחלות מעיים דלקתיות. מכאן שמומלץ להשתמש בהם גם כשלא צורכים אנטיביוטיקה. חיידקים אילו פועלים, באופן אופטימלי, כאשר יש בנוכחותם סיבים מסיסי מים מסוגFOS  . אמנם סיבים אינם מומלצים לרוב חולי IBD אך כאן מדובר בסיבים מסיסי מים בנוכחות חיידקים שמפרקים אותם לחומצות שומן קצרות שרשרת. חומצות שומן אילו חשובות להפקת אנרגיה בתאי המעי ומסייעות בשיקומם. בנוסף, החיידקים "הטובים" מצמצמים את נוכחות החיידקים "הרעים" ובכך מונעים החמרת מצב החולים.

מומלץ להשתמש בקומבינציית חיידקים מגוונת ובמינונים גבוהים. קיים מוצר ייעודי לחולי קרוהן אשר מוכר בסל הבריאות, אך ניתן להשתמש במוצרים מסחריים שונים ובתנאי שמספר החיידקים שם יהיה מגוון. כמו כן, לאנשים שרגישים באופן יוצא דופן לחלב, ישנן קפסולות פרוביוטיות שהחיידקים הוזנו על מצע לא חלבי.

סמנו את הסעיפים הנכונים ותקנו את אילו שאינם נכונים:

* פרוביוטיקה תורמת לאימונו-מודולציה.
נכון. אימונו-מודולציה - Immunomodulation פירושה עיכוב התקדמות התגובה החיסונית או עיכוב המצב הדלקתי ללא גרימת דיכוי חיסוני משמעותי.
* כל סוגי הפרוביוטיקה דומים ונבדלים באריזה, במחיר ובמהירות הספיגה.
לא נכון. בכל מוצר יש הרכב שונה של חיידקים ומינון שונה הנע בין 2 מיליארד ל 20 מיליארד. בחירת המוצר צריכה להיות על פי מגוון החיידקים והתאמתם לבעיית המטופל.
* פרהביוטיקה כוללת סיבים מסיסי מים שחשיבותה העיקרית במניעת עצירות.
לא נכון. פרהביוטיקה אמנם כוללת סיבים מסיסי מים כדוגמת FOS , אינולין וסיבים נוספים שמקורם במזונות שונים כמו שיבולת שועל, ארטישוק ירושלמי, בננה, בצל, שום, אספרגוס ומזונות נוספים. כמו כן, סיבים אילו מוספים למזונות שונים כמו יוגורט, דגני בוקר ואחרים. הסיבים שמסייעים בעיקר למניעת עצירות הם סיבים שאינם מסיסי מים.
כורכומין
תמצית תבלין הכורכום נמצאה נוגדת דלקת בזכות יכולתה לדכא יצירת פרוסטגלנדינים באמצעות עיכוב האנזימים שמייצרים אותם וכן בזכות יכולתה לעכב גורם דלקת  TNFα.כמו כן, לכורכומין השפעה אנטי אוקסידנטית חזקה ויתרונות נוספים. 
כיום מקובל להשתמש בכורכומין בבעיות דלקתיות שונות ובראשן במצבי קרוהן ואולצרטיב קוליטיס. המינונים משתנים בין ההמלצות אך נעים בין 1-2 גרם ליום (בפיזור שונה).
עם זאת, נמצא כי הכורכומין לבדו נספג בפחות מ 25% מהכמות והשאר מופרש בצואה. הוספת פיפרין, חומר פעיל המצוי בפילפל, משפרת את הספיגה במאות אחוזים!

הכורכומין עלול לעשות אינטראקציה עם קומדין. במהלך הטיפול מומלץ לא להיחשף יותר מידי לשמש בגלל השפעה פוטוסנסיטיבית.

סמנו את הסעיפים הנכונים ותקנו את אילו שאינם נכונים:

* כורכומין יכול לעכב אנזימים שמייצרים פרוסטגנדינים.
נכון. תמצית תבלין הכורכום נמצאה נוגדת דלקת בזכות יכולתה לדכא יצירת פרוסטגלנדינים באמצעות עיכוב האנזימים שמייצרים אותם וכן בזכות יכולתה לעכב גורם דלקת TNFα .
* מינון של כפית כורכום ביום מספקת את התצרוכת היומית המומלצת לחולי קרוהן.
לא נכון. המינון המומלץ אמנם נע בין גרם לשני גרם אך רוב הכורכומין, שהוא החומר הפעיל בתבלין, אינו נספג אלא מופרש ממערכת העיכול. הוספת פיפרין לכורכומין משפרת את ספיגתו בצורה משמעותית.
* ניתן לבלוע כורכומין בקפסולות משום שרמת הסיכון שלו לחולי קרוהן נמוכה.
נכון. קודם כל, בליעת קפסולה נוחה ויעילה בהרבה מצריכת הכורכום כתבלין. אך כמובן שזו לא הסיבה לכך שרמת הסיכון תהיה נמוכה. הכורכומין יכול להגביר את השפעת הקומדין אך רוב חולי הקרוהן אינם נוטלים קומדין (מה גם שהם מדממים ממילה). לכורכומין יש השפעה פוטוסנסיטיבית, כלומר הוא מגביר את הרגישות לקרינת שמש, אך הקפדה על הכללים המומלצים לכל אדם מספקת ואין צורך להחמיר מעבר לכך.
ויטמין  D
מחקרים שונים תומכים ביעילות הויטמין במקרים של מחלות דלקתיות. נמצא כי אצל חולי קרוהן, רמות הויטמין D נמוכות. עם זאת, יש לזכור שרמות נמוכות נמצאות באוכלוסיות רחבות מאוד והן אינן חולות בקרוהן. כמו כן, לא בטוח שיש קשר בין רמה נמוכה של ויטמיןלדלקתיות שגורמת לקרוהן. יתכן שהמצב הפוך: בשל המחלה יש הפחתה בספיגה ולכן רמות הויטמינים נמוכות.

כך או כך, מחקרים תומכים בשיפור המצב הקליני של חולי קרוהן במדדים כמו עייפות, כוח שרירי הידיים ומצב הרוח. בשל העובדה שמדובר בויטמין מסיס שומן שעלול להצטבר בגוף, קיימים חילוקי דעות באשר למינון הרצוי. מוסכם, כי לפרק זמן מוגבל, ניתן לתת מינונים גבוהים של עד 2000 יחידות אך מרגע שרמת הויטמין מגיעה למדד תקין בגוף, אפשר להמשיך במינוני תחזוקה נמוכים של 400-800 יחידות ליום.

סמנו את הסעיפים הנכונים ותקנו את אילו שאינם נכונים:

* מחסור בויטמין D התגלה בעיקר אצל חולי IBD בגלל בעיות ספיגה.

 

לא נכון. מחסור בויטמין D התגלה אצל אוכלוסיות רחבות שאינן סובלות מבעיות ספיגה כלשהן. מחסור בויטמין D יכול לנבוע ממחסור בתזונה המכילה ויטמין זה או מאי חשיפה לשמש או ממטבוליזם לקוי של הכבד ו/או הכליות הקשורות להפיכת הויטמין לפעיל.
* כדאי להוסיף ויטמין D לתזונה של חולי IBD כדי למנוע אוסטאופורוזיס.
נכון. ישנן סיבות שונות להמלצה להוסיף ויטמין D לתזונה של חולי IBD ואחת מהן היא צמצום הסיכון לאוסטאופורוזיס שעלול לנבוע הן על רקע שימוש יתר בסטרואידים והן על רקע ספיגת סידן לקויה דרך דפנות מערכת העיכול. מובן שישנן סיבות נוספות להמלצה על הויטמין והעיקרית שבהן היא שנמצא כי הויטמין מצמצם דלקתיות.
* הדרך הטובה ביותר להגדיל את רמת הויטמין D של חולי IBD היא חשיפה ממושכת לשמש.
לא נכון. אין טעם להחליף בעיה אחת בבעיה אחרת. שמש חשובה לגוף אך חשיפה ממושכת עלולה להיות מסוכנת, קל וחומר כאשר לוקחים כורכומין שהוא חומר פוטוסנסיטיבי. הפיתרון הוא דרך תזונה או תוספי תזונה.
* ניתן לצרוך כמויות גבוהות של ויטמיןלאורך זמן משום שהוא מופרש בשתן.
לא נכון. הויטמין מסיס בשמן ונאגר ברקמות השומן. עודף עלול להיות רעיל ומסוכן לגוף. ניתן לצרוך, באופן זמני, מינונים גבוהים של הויטמין אך לאורך זמן חשוב להקפיד על הרמה המומלצת על ידי רופאים ולוודא שרמה זו אינה חורגת בבדיקות דם.
* דרך טובה ובטוחה לצריכת ויטמין D היא באמצעות מזונות כמו שמן דגים ופטריות.
נכון. ויטמין D נפוץ במזונות כמו שמן דגים ודגים, ביצים, מוצרי סויה מועשרים, מוצרי חלב מועשרים ופטריות. עם זאת, יש לזכור שויטמין זה נספג בסביבה שומנית ולא תמיד ספיגה זו מתאפשרת כאשר המעי מודלק. תוספי תזונה באופן זמני עשויים לשפר את הרמה הנדרשת בדם עד שהמצב יאפשר ספיגה רגילה דרך המזון.
אבץ
ירידה ברמות האבץ, על רקע ספיגה לקויה, קשורה בהאטת תהליכי ריפוי של פצעים, ירידה בחיסוניות ואנורקסיה. חוקרים מציעים שעלינו לתת השלמות בצורה פרנטרלית (תוך ורידית), בכדי להגיע לרמות מספיקות.
מינרלים חיוניים נוספים שיכולים להיות חסרים במחלות מעיים דלקתיות הם מגנזיום, סידן ואשלגן. כל אילו, מגנים בין היתר גם מפני אוסטיאופורוזיס, מחלה ששכיחותה עולה אצל חולים המטופלים בסטרואידים.

סמנו את הסעיפים הנכונים ותקנו את אילו שאינם נכונים:

*אבץ חשוב לחולי IBD משום שהוא מסייע בהאצת תהליכי ריפוי של פצעים.

נכון. האבץ הוא קופקטור לאנזימים המסייעים בשיקום רקמות פגועות ולכן מתאים לחולי מעי דלקתי. בנוסף, הוא חשוב לחיזוק מערכת החיסון (למעשה הוא נמצא יותר יעיל מויטמין C לצורך מניעת הצטננות).
* אבץ נפוץ בדגנים מלאים ובקטניות אך ניתן לצרוך אותו כאשר המעיים לא מודלקים.
נכון. אבץ שכיח בכוסמת, חיטה מלאה, עדשים, קינואה, בורגול, חומוס ואורז מלא. כמו כן הוא נפוץ בסוגי קטניות שונים ונמצא גם בכמות קטנה יותר בפטריות, גרעיני דלעת, בוטנים וקשיו. עם זאת, יש לזכור שכאשר המעי מודלק , צריך להיזהר ממזונות עתירי סיבים.

חלק ד - סיכום

אז מה למדנו בשיעור זה?
  כיצד מאבחנים מחלת מעיים דלקתית
  מהם ההבדלים בין מחלת הקרוהן למחלת מעי כיבית
  מהן שיטות הטיפול התרופתי
  מהן שיטות הטיפול התזונתי

סיום שיעור למידה מרחוק על מחלות מעיים דלקתיות

חטיבת רפואה מערבית - תמורות

חומר זה מוגש כשירות עי צוות ההדרכה של תמורות    © Tmurot
חומר זה אינו מהווה המלצה או הנחייה רפואית והוא נועד לשירות המטפלים והרופאים ולידע כללי בלבד.