מאת: אילת מן וניר עמיר

אינדקס המלצות בתזונה לפתולוגיות של הטחול והקיבה

Spleen-Pancreas - Stomach disharmonies

תוכן המאמר:
פתולוגיות בטחול
חסר צ´י בטחול
חסר יאנג בטחול
תמט צ´י הטחול
הטחול אינו שולט בדם
לחות קרה פוגעת בטחול
חום ולחות מצטברים בקיבה ובטחול

פתולוגיות בקיבה
קור בקיבה
אש בקיבה
חסר יין בקיבה
רטנציה של מזון בקיבה

חסר צ´י בטחול

להימנע: מזון ומשקה נא קר וקפוא, חיטה, חלב ותוצרתו, פרי טרופי, שימוש מוגזם בשמן, מזון מתועש, משקאות קלים, סוכר, חומרים משמרים, צבעי מאכל מלאכותיים, חומרי טעם וריח מלאכותיים, חומר מייצב, מונוסודיום, ממתיקים מלאכותיים, אלכוהול, קפאין, אגוזים, בוטנים

מומלץ:
ירקות: אפונה ירוקה, חציל, מלפפון, פטריות שמפיניון, קישוא, דלעת, שעועית ירוקה, בצל, סקוואש, גזר, בצל אפוי, נבטי סויה, כרישה, לפת, אספסת, פלפל ירוק, כרוב
פחמימות: תפוחי אדמה, בטטה, אורז, דוחן, דורה, שעורה, כוסמת, פולי סויה, שעועית Kid אורז מתוק, תפוח-אדמה מתוק, אורז חום, שיבולת שועל, תירס, אטריות אורז, סויה, שעועית ירוקה, שעועית אפויה, אפונה ירוקה
סוגי לחם: שיפון, תירס, פריכיות אורז
פירות: אננס, ענבים, קרמבולה, לונגאן, ליצ´י, פפאיה, תפוח עץ, תאנים, משמש, תאנה, מילון, תפוח עץ אפוי, אגס אפוי, אגס ביין
מ. חלב, ביצים וסויה: רק במקרה של שלשול – ´ביו´, טופו, ביצים
בשר ודגים: אווז, בקר, כבש, כליות כבש, עוף, טחול, סרדין, דג טרוטה, טונה
שומנים: מעט שמן סויה, חמאה, חמניות, בוטנים, ערמונים, שקדים, אגוז קוקוס, חלב קוקוס, אבוקדו, טחינה, ממרח שקדים , זרעי פשתן, (יש לטחון או להשרות במים רותחים לפני השימוש)
תבלינים: כוסברה, צ´ילי, אגוז מוסקט, פולי יקינטון, ציפורן, שום, אניס, שומר, קינמון, הל, ג´ינג´ר טרי ומיובש, חוויאג´, עלה דפנה, עוזרד, זרעי שמיר, בזיליקום
מתיקה: דבש סוכר חום, מולסה, לתת, שעורה
שתייה: תה סיני ירוק, תה בנג´ה, תה יסמין, תה בבונג, תה עם חלב וזנגביל (ג´ינג´ר), תה זרעי שומר, תה ליקוריץ (שוש קרח)

שיטות בישול: השרייה ממושכת במים (קטניות), התפחה (שמרים), הנבטה (נבטוטים) בישול בכלי חרס, יבוש בשמש, חליטה, אפיה, אידוי, בישול במים

חזרה לתוכן המאמר
חסר יאנג בטחול

להימנע: מזון ומשקה קר וקפוא, מזון נא (לא מבושל), חיטה, חלב ותוצרתו, פרי טרופי שימוש מוגזם בשמן, מזון מתועש, משקאות קלים, סוכר, חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, חומר מייצב, מונוסודיום, ממתיקים מלאכותיים, אלכוהול, קפאין , פירות וירקות (ענבים, בננה, אבטיח, אפרסמון, קרמבולה, מילון, מנגו, כרוב, מלפפון, סלרי), חיטה ומוצרי חיטה (קמח, בורגול, סולת, קוסקוס, פסטה)

מומלץ:
ירקות: קישוא, אפונה ירוקה, אספסת, פטרוזיליה, פלפל אדום, דלעת, בצל, גזר, פלפל ירוק, בעיקר מבושל או מוקפץ
פחמימות: בטטה, דורה, דוחן, אורז מתוק, אורז חום, שיבולת שועל, גריסי פנינה, שעורה, תפוחי-אדמה, אטריות אורז, אטריות מקמח שיפון מלא, שעועית שחורה סויה, שעועית Kid לסוגיה
סוגי לחם: שיפון, תירס, פריכיות אורז, פתית משיפון מלא.
פירות: פפאיה, אננס, לונגאן, ליצ´י, פרי מבושל, תפוח-עץ מבושל ביין עם קינמון
בשר ודגים: כליית כבש, כבד תרנגולת בקר, טלה, עוף, כליות, כבש, ברווז, אווז, פורל, טונה, סרדין, לבנון
מ. חלב, ביצים וסויה: ביצים
שומנים: אגוזי-מלך, צנוברים, שקדים, שמן קנולה, שמן זית
תבלינים: בזיליקום, ג´ינג´ר טרי ויבש, עלי דפנה שום, זרעי אניס, קינמון, הל, ציפורן, זרעי שמיר, עוזרד, מיורם, מוסקט, צ´ילי
מתיקה: דבש, לתת שעורה, לתת תירס, מולסה, מאלטוז
שתייה: תה סיני ירוק, תה בנג´ה, תה יסמין, תה בבונג, תה עם חלב וזנגביל (ג´ינג´ר), תה זרעי שומר

שיטות בישול:
השרייה ממושכת במים (קטניות), התפחה (שמרים), הנבטה (נבטוטים) בישול בכלי חרס, צלייה, אפיה, טיגון קל בשמן, הקפצה, בישול ביין. להגיש בטמפרטורה ניטרלית או חמה עם תיבול מחמם

חזרה לתוכן המאמר
תמט צ´י הטחול

אסטרטגיית טיפול: מזון מחזק צ´י בטחול ובקיבה, מזון מעלה, מזון נטרלי, חמים וחם, תבלינים מניעים חמימים
אסטרטגית טיפול: מזון מחזק יאנג של הטחול, מזון נטרלי חמים וחם , תבלינים מחממים
אסטרטגיה טיפולית: מזון מחזק טחול, מזון חם ומבושל, תבלינים מחממים, מזון מעלה, מזון שאינו מוריד קר, קריר טרי,ובלתי מבושל

להימנע: מזון ומשקה קר וקפוא, חיטה, שעורה, חלב ותוצרתו, פרות טרופים כמו מנגו, בננה, אפרסמון, תפוזון סיני, ערמונים, שימוש מוגזם בשמן, מזון מתועש, משקאות קלים, סוכר, חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, חומר מייצב, מונוסודיום, ממתיקים מלאכותיים, אלכוהול, קפאין, פירות וירקות: (נבטי מונג, פטריות שמפיניון, מלפפון, סלרי, חצילים, ברוקולי, חסה, עגבנייה, נצרי במבוק, תרד, קומקוואט, ערמונים), בטנים, דגנים (שעורה, חיטה, סובין חיטה, קמח לבן ומוצריו, קוסקוס),

מומלץ:
ירקות: אפונה ירוקה גזר, פטריות שיטאקי, קולרבי קישוא, דלעת בצל (מבושל), לפת, כרוב, נבטי אספסת, חציל, מלפפון, פטריות שמפיניון, קישוא
פחמימות: אורז מתוק, בטטה, שיבולת שועל, תפוחי אדמה, דורה, דוחן, כוסמת, שעועית ירוקה, פולי סויה, פולי סויה שחורה, שעועית לבנה, פולי אזוקי אדומה, אפונה, שעועית Kid
סוגי לחם: שיפון, שיאור, תירס, בירה
פירות: משמש, פטריה שחורה, תאנה, קליפת תפוז מיובשת, ענבים, פפאיה, אגס אפוי, תפוח-עץ אפוי ביין עם קינמון, אפרסק, לונגאן, ליצ´י, תפוח עץ, אננס
בשר ודגים: בקר, ברווז, כבש, כליות, כבש, עוף, קרפיון, סרדין, טרוטה, טונה
מ. חלב, ביצים וסויה: חלב עיזים, יוגורט עיזים, מוצרי חלב - ´ביו´, ביצה
שומנים: חמאה זרעי שומשום שחור, בטנים, שקדים, אגוז קוקוס, חלב קוקוס
תבלינים: כוסברה, שורש וזרעי לוטוס, פולי יקינטון, יין, זרעי שמיר, שום, ג´ינג´ר, אניס, זעפרן, ציפורן, פלפל שחור
מתיקה: דבש, לתת שעורה, מאלטוז
שתייה: תה סיני ירוק, תה בנג´ה, תה יסמין, תה בבונג, תה עם חלב וזנגביל, תה זרעי שומר, תה ליקוריץ´ (שוש קרח)

שיטות בישול:
השרייה ממושכת במים (קטניות), התפחה (שמרים), הנבטה (נבטוטים) בישול בכלי חרס, יבוש בשמש, חליטה, אפיה, אידוי, בישול במים, טיגון בהקפצה. להגיש מחומם, עם תבלינים מחממים

חזרה לתוכן המאמר
הטחול אינו שולט בדם

אסטרטגיה טיפולית: מזון מחזק טחול, מזון נטרלי וחמים, מזון מזין דם, מחזק דם, מזון מוריד, מזון שאינו מעלה, חם ומחמם

להימנע: מזון ומשקה נא קר וקפוא, חיטה, חלב ותוצרתו, פרי טרופי ואפרסק שימוש מוגזם בשמן, מזון מתועש, משקאות קלים, סוכר, חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, חומר מייצב, מונוסודיום, ממתיקים מלאכותיים, אלכוהול, קפאין , סויה שחורה, פלפל אדום או ירוק, צנון, שמפיניון, שיטאקי, אספרגוס, קארי, קינמון, בזיליקום, נענע, מנטה

מומלץ:
ירקות: תרד, אפונה, פטריות שחורות, שעועית ירוקה, קישוא, סקוואש, גזר, דלעת, בצל אפוי, נבטי סויה, כרישה, נבטי אספסת, כרוב מבושל, פלפל ירוק מאודה
פחמימות: אורז מתוק, תפוח-אדמה מתוק, אורז חום, שעורה, שיבולת שועל, גריסי פנינה, בטטה, דורה, כוסמת, חיטה מלאה, דוחן, סויה, שעועית ירוקה, שעועית אפויה, אפונה ירוקה
סוגי לחם: שיפון, שאור, פריכיות אורז
פירות: גויאבה, תמרים, משמש, תאנה, תפוח עץ אפוי, אגס אפוי, אגס ביין
בשר ודגים: בקר, עוף, הודי, כבש, טחול, כבד (של עוף אורגאני), סלומון, קרפיון, סרדין דג-טרוטה
מ. חלב, ביצים וסויה: חלב עיזים, מוצרי ´ביו´, ביצים
שומנים: זרעי חמנייה, קוקוס, זרעי כותנה, מעט אבוקדו, טחינה, שקדיה, חמאה
תבלינים: שורש לוטוס, חומץ, זרע הלוטוס שומר, קינמון, ציפורן, הל, אגוז מוסקט, ג´ינג´ר טרי ומיובש, חוואיג´, עלה-דפנה, מיורם, עוזרד, זרעי שמיר, בזיליקום
מתיקה: סוכר חום, מולסה, לתת סוכר
שתייה: תה (סיני ירוק, בנג´ה, יסמין, בבונג, תה עם חלב וזנגביל (ג´ינג´ר), זרעי שומר

שיטות בישול:
יבוש בשמש, חליטה, אפיה, אידוי, בישול במים

חזרה לתוכן המאמר
לחות קרה פוגעת בטחול

אסטרטגיה טיפולית: שלב ראשון - פיזור לחות, הנעה: תבלינים עוקצניים מחממים, מזון מייבש טחול. שלב שני – חיזוק טחול: מזון נטרלי, חמים וחם

להימנע: ממזון שאינו מייצר נוזלים, לחות ומזון שאינו מלחלח, מזון ומשקה נא קר וקפוא, חיטה, חלב ותוצרתו, פרי טרופי שימוש מוגזם בשמן, מזון מתועש, משקאות קלים, סוכר, חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, חומר מייצב, מונוסודיום, ממתיקים מלאכותיים, אלכוהול, קפאין , אספרגוס, כרוב

מומלץ:
ירקות: נבטי אספסת, פטריות שמפיניון, פטריות שחורות, דלעת, כרוב, אפונה ירוקה, חרדל ירוק, פטרוזיליה, סקוואש, זוקיני, קולרבי, צנון, בצל יבש וירוק, ערמוני מים, סלרי, גזר, כרישה, פלפל ירוק, לפת, שעועית ירוקה
פחמימות: תפוח-אדמה תירס אורז מתוק, תפוח אדמה מתוק, אורז חום, שעורה שיבולת שועל, גריסי פנינה, בטטה, דורה, דוחן, , אטריות אורז, אטריות מקמח שיפון מלא, אצות, סובין אורז
סויה, שעועית ירוקה, שעועית אפויה, שעועית אזוקי, שעועית Kid
סוגי לחם: לחם: שיפון, פריכיות אורז, פת שיפון מלא
פירות: ענבים, פפאיה, אננס, תאנים, אפרסק, דובדבן, לונגאן, ליצ´י תות-שדה
בשר ודגים: עוף, בקר, הודי, כבש טחול, דגים
שומנים: מעט – אבוקדו, טחינה, שקדיה, חמאה, חמניות שמן זית זיתים אגוז פקאן, אגוז מלך
תבלינים: בזיליקום, שום, ציפורן, ג´ינג´ר טרי ויבש, עלי דפנה, זרעי אניס, מיורן, הל, גרעינים יבשים של תפוז, ליקוריץ´, חזרת, חרדל, צ´ילי, פלפל לבן ושחור, כמון, פפריקה, כורכום, קינמון, רוזמרין, כוסברה
מתיקה: לתת, שעורה
שתייה: תה סיני ירוק, תה בנג´ה, תה יסמין, תה בבונג, תה עם חלב וזנגביל (ג´ינג´ר), תה זרעי שומר

שיטות בישול:
יבוש בשמש, חליטה, אפיה, אידוי, בישול במים, בישול עם תבלינים מחממים, השרייה ממושכת במים (קטניות), התפחה (שמרים), הנבטה (נבטוטים) בישול בכלי חרס

חזרה לתוכן המאמר
חום ולחות מצטברים בקיבה ובטחול

אסטרטגיה טיפולית: מזון מפזר לחות בקיבה ובטחול, תבלינים עוקצניים מקררים, מזון קר, קריר נטרלי, מזון מייבש, מזון שאינו מייצר נוזלים ואינו מלחלח בקיבה ובטחול

להימנע: מזון ומשקה נא קר וקפוא, חלב ותוצרתו, פרי טרופי, שימוש מוגזם בשמן, מזון מתועש, משקאות קלים, סוכר, חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, חומר מייצב, מונוסודיום, ממתיקים מלאכותיים, ביטר לימון, אלכוהול, קפאין , חומץ, זרעי לוטוס, לימון, בשר בקר וכבש

מומלץ:
ירקות: אפונה ירוקה, אלפלפה, סלרי, פטריות שמפיניון, מלפפון, חסה, בצל, בצלצול ירוק, חציל, סקוואש, מלפפון, סלק, קישוא, ברוקולי, כרוב, במבו-שוט, פלפל, לפת, אצות ים
פחמימות: חיטה, תירס, גריסי פנינה, שיבולת שועל, דוחן, שעורה, כוסמת, קטניות Kid, פולי מונג, שעועית ירוקה, פולי סויה
סוגי לחם: שיפון, שאור, תירס, בירה, פריכיות אורז, פת שיפון מלא
פירות: אבטיח, מילון, דובדבן, אפרסק, תפוח, ענבים, אננס, קרמבולה, ליצ´י
בשר ודגים: עוף, דגי ים, דג לבנון
מ. חלב, ביצים וסויה: יוגורט, מוצרי טופו, חלב סויה, סובין שיבולת שועל, סובין חיטה
שומנים: זרעים של מילון, טחינה, שקדייה, אבוקדו
תבלינים: מנתה, מלח, מיורן, אלוורה, אגוז מוסקט, אניס, בזיליקום, ג´ינג´ר טרי ומיובש, כוסברה, רוזמרין, קינמון
מתיקה: מולסה, סוכר חום – בכמויות קטנות
שתייה: אקליפטוס (לא בהריון והנקה), לואיזה, מנטה, וורבנה, לימונית, בנג´ה, תה סיני ירוק, תה משערות תירס, שן הארי או סרפד

שיטות בישול:
השרייה ממושכת במים (קטניות), התפחה (שמרים), הנבטה (נבטוטים) בישול בכלי חרס, להגיש בטמפרטורת החדר

חזרה לתוכן המאמר
קור בקיבה

אסטרטגיה טיפולית: תבלינים חמים וחמימים, מזון חם חמים ונטרלי, מזון מבושל , חם, חימום – גם פיזי – בקבוק חם, קומפרסים חמים, מזון שאינו קר, קריר, טרי ובלתי מבושל

להימנע: מזון ומשקה נא קר וקפוא, חלב ותוצרתו, פרי טרופי שימוש מוגזם בשמן, מזון מתועש, משקאות קלים, סוכר, חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, חומר מייצב, מונוסודיום, ממתיקים מלאכותיים, ביטר לימון, אלכוהול, קפאין

מומלץ:
ירקות: אפונה ירוקה, חציל, מלפפון, פטריות שמפיניון, קישוא, דלעת, שעועית ירוקה, בצל, סקוואש, גזר, בצל אפוי, נבטי סויה, כרישה, לפת, אספסת, פלפל ירוק, כרוב
פחמימות: תפוחי אדמה, בטטה, אורז, דוחן, דורה, שעורה, כוסמת, פולי סויה, שעועית Kid אורז מתוק, תפוח-אדמה מתוק, אורז חום, שיבולת שועל, תירס, אטריות אורז, סויה, שעועית ירוקה, שעועית אפויה, אפונה ירוקה
סוגי לחם: שיפון, תירס, פריכיות אורז
פירות: אננס, ענבים, קרמבולה, לונגאן, ליצ´י, פפאיה, תפוח עץ, תאנים, משמש, תאנה, מילון, תפוח עץ אפוי, אגס אפוי, אגס ביין
מ. חלב, ביצים וסויה: רק במקרה של שלשול – ´ביו´, טופו, ביצים
בשר ודגים: אווז, בקר, כבש, כליות כבש, עוף, טחול, סרדין, דג טרוטה, טונה
שומנים: מעט – אבוקדו, טחינה, שקדיה, חמאה, חמניות שמן זית זיתים אגוז פקאן, אגוז מלך תבלינים: כוסברה, צ´ילי, אגוז מוסקט, פולי יקינטון, ציפורן, שום, אניס, שומר, קינמון, הל, ג´ינג´ר טרי ומיובש, חוויאג´, עלה דפנה, עוזרד, זרעי שמיר, בזיליקום
מתיקה: לתת, שעורה
שתייה: תה סיני ירוק, תה בנג´ה, תה יסמין, תה בבונג, תה עם חלב וזנגביל (ג´ינג´ר), תה זרעי שומר, תה ליקוריץ (שוש קרח)

שיטות בישול: השרייה ממושכת במים (קטניות), התפחה (שמרים), הנבטה (נבטוטים) בישול בכלי חרס, יבוש בשמש, חליטה, אפיה, אידוי, בישול במים

חזרה לתוכן המאמר
אש בקיבה

אסטרטגיה טיפולית: מזון מייצר נוזלים, מזון קר, קריר, ניטרלי, משקה מקרר, תבלינים מקררים, מזון מוריד, מזון שאינו חם, מעלה, מייבש

להימנע: שימוש מוגזם בשמן, מזון חריף, מעושן או מתובל מאוד, ירקות מוחמצים בחומץ או במלח, שזיפים, בשר אדום, הודו, כבש ובקר, מזון מתועש, משקאות קלים, סוכר, חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, חומר מייצב, מונוסודיום, ממתיקים מלאכותיים, קפאין, אלכוהול, פפריקה, פלפל שחור, חרדל, אגוזים

מומלץ:
ירקות: חסה, חציל, מלפפון, סלרי, פטריות שמפיניון כרוב, מלפפון, קישוא, גזר, ברוקולי, עגבניות, ערמוני מים, נבטי סויה, כרישה, סלק, תרד, עשב החיטה, עשב שעורה, אצות ים ירוקות kelp
פחמימות: דוחן, שעורה, תירס, חיטה, שיבולת שועל, תפוחי אדמה, פולי סויה, סובין חיטה ושיבולת שועל
סוגי לחם: שיפון, פריכיות אורז
פירות: אבטיח, אגס, בננה, מילון, מנדרינה, אפרסק, ביטר-לימון, ענבים, אפרסמון, תפוז, תות שדה, מנגו
בשר ודגים: דגי ים, סרטן
מ. חלב, ביצים וסויה: חלב עיזים, יוגורט, רוויון, לבנה, ´ביו´, חלב סויה, טופו,
שומנים: זיתים, שמן שומשום
תבלינים: מלח, שורש לוטוס, מנטה, זעפרן, בצל, מנטה, נענע, מוסקט
מתיקה: מים+דבש, סוכריות אקליפטוס
שתייה: מים, מיץ תפוחים, מיץ ענבים, מיץ מנגו, מיץ פפאיה, מיץ אוכמניות, מיץ חמוציות, מיץ אלוורה, תה וורבנה, לואיזה, לימונית, בנג´ה, תה סיני ירוק, תה ליקוריץ, מיץ כרוב טרי

שיטות בישול: בישול במים, אידוי, אפיה,לאכול מזון בטמפרטורת החדר, פרי מבושל או מרוסק, השריית 1 כוס אורז מלא ב-6 כוסות מים למשך 4 שעות ושתיית המים.

חזרה לתוכן המאמר
חסר יין בקיבה

אסטרטגיה טיפולית: חיזוק יין של הקיבה, מזון קר, קריר נטרלי, תבלינים מקררים, מזון מייצר נוזלים, מזון שאינו מחזק יאנג, מחמם, מייבש

להימנע: שימוש מוגזם בשמן, מזון חריף, מעושן או מתובל מאוד, חלב ותוצריו, שזיפים, בשר אדום, הודו, כבש ובקר, מזון מתועש, משקאות קלים, סוכר, חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, חומר מייצב, מונוסודיום, ממתיקים מלאכותיים, קפאין, אלכוהול, פפריקה, פלפל שחור, חרדל, אגוזים, חיטה ומוצריה, מזון ומשקה נא, קר וקפוא

מומלץ:
ירקות: עגבניה, פטריות לבנות, כרוב, סלרי, גזר, מלפפון, קישוא, ערמוני מים, סלק, אצות ים
פחמימות: דוחן, שעורה, אורז חום, תירס, ערמונים, בטטה, אורז, שעורה, פולי סויה, פולי מונג, כל סוגי השעועית
סוגי לחם: שיפון, שיאור, תירס, בירה, פריכיות אורז
פירות: אבטיח, בננה, מילון, אננס, אפרסמון אפרסק, תפוח, תפוז, דובדבן, שזיף, אגס, מנדרינה
בשר ודגים: סרדין, דגי ים
מ. חלב, ביצים וסויה: גבינה, חלב כבשה, יוגורט, לבנה, רוויון, גבינות רכות רזות, ביצה, טופו
שומנים: בוטנים, שומשום
תבלינים: מלח, שורש לוטוס
מתיקה: דבש, מייפל סירופ, סירופ של אורז חום
שתייה: מים, מיץ (תפוחים, ענבים, מנגו, פפאיה, אוכמניות, חמוציות) תה סיני ירוק, תה בנג´ה, תה וורבנה, לואיזה, לימונית

שיטות בישול: בישול במים, אידוי, אפיה, חליטה, שליקה, הקפצה

חזרה לתוכן המאמר
רטנציה של מזון בקיבה

אסטרטגיית טיפול: מזון פותח סטגנציות – שלב ראשון, מזון מוריד , מזון מווסת צ´י

להימנע: חיטה ומוצריה, מזון ומשקה נא קר וקפוא, חלב ותוצרתו, פרי טרופי, בשר כבש ובקר, מזון מתועש, שימוש מוגזם בשמן, משקאות קלים, סוכר, חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, חומר מייצב, מונוסודיום, ממתיקים מלאכותיים, קפאין, אלכוהול, תבלינים חריפים

מומלץ:
ירקות: לפת, צנונית וזרעי צנונית, כרובית, פלפל ירוק, כרוב, שורש ריבס, שומר, נבטי אספסת, חסה, מלפפון, סלרי, פטריות שמפיניון, סלק, אצות ים
פחמימות: בטטה, אורז, כוסמת, תפוח אדמה, שיבולת שועל, דוחן, שעורה, פולי מונג, סובין של חיטה ושיבולת שועל
סוגי לחם: שיפון, פריכיות אורז
פירות: אשכולית וקליפתה, אננס, פפאיה, שזיף, לימון, ליצ´י, קליפת תפוז, בננה, תפוח-עץ, אבטיח, מנדרינה, מילון, קרמבולה
בשר ודגים: גרונות של עוף
מ. חלב, ביצים וסויה:
שומנים: שקד טחינה, אבוקדו, שקדיה
תבלינים: אגוז מוסקט, פלפל לבן, ציפורן, מנתה, מלח, שום, פטרוזיליה, אניס, פלפל אדום, פלפל ירוק
מתיקה: לתת שעורה
שתייה: תה וורבנה, לואיזה, לימונית, בנג´ה, תה סיני ירוק, קמומיל

שיטות בישול: בישול במים, אידוי, אפיה, חליטה, שליקה

חזרה לתוכן המאמר
לחזרה לאינדקס מזונות לפי סינדרומים ניתן ללחוץ כאן: אינדקס המלצות בתזונה לפי סינדרומים
למאמר אודות שילוב תזונה ופורמולות צמחים ניתן ללחוץ כאן: שילוב פורמולות ותזונה על פי 18 הקטגוריות
למאמר אודות תמורות ומייסדיה ניתן ללחוץ כאן: אודות תמורות
להסבר אודות התכנית המשולבת ברפואה סינית ניתן ללחוץ כאן: המסלול המשולב

חומר זה מוגש כשירות ע"י הקליניקה של תמורות. © Tmurot
חומר זה אינו מהווה המלצה או הנחייה רפואית והוא נועד לשירות המטפלים והרופאים  ולידע כללי בלבד.