מאת: אילת מן וניר עמיר

אינדקס המלצות בתזונה לפתולוגיות של הכבד והמרה

Liver – Gall bladder disharmonies

תוכן המאמר:
פתולוגיות בכבד
סטגנציה של צ´י הכבד
עליית אש הכבד
עליית יאנג של הכבד
חסר יין בכבד
חסר דם בכבד
סטגנציה של קור במרידיאן הכבד
רוח פנימית של הכבד

פתולוגיות בכיס המרה
חום ולחות בכבד ובכיס המרה
ליחה חוסמת את כיס המרה
חום מרעיל את הדם

סטגנציה של צ´י הכבד

אסטרטגיית טיפול: מזון פותח סטגנציות של צ´י – שלב ראשון, מזון חמים, נטרלי של הכבד, תבלינים עוקצנים חריפים מקררים

להימנע: חיטה, מזון ומשקה קר וקפוא, מזון טרי, גבינות שמנות, מרגרינה, פרי טרופי, כבש, בקר, ביצה, שימוש מוגזם בשמן, מזון מתועש, מזון מעושן, חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, חומר מייצב, סוכר לבן ומשקה קל ודייאט, מונוסודיום גלוטמט, ממתיקים מלאכותיים, אלכוהול, קפאין, תבלינים חריפים, אכילה בשעות מאוחרות

מומלץ:
ירקות: כרוב עם קימל, קולרבי, בצל יבש וירוק, ארטישוק, סלק אדום, עלי צנונית, נבטי (אספסת מונג, ) כרובית ברוקולי, לפת, פטריות, חסה, אספרגוס, כרישה, סלרי, תרד, שעועית ירוקה, כרוב ניצנים, אצות ים, חלב קוקוס
פחמימות: שיבולת שועל, שעורה תפוחי אדמה, בטטה, דוחן, שיפון, ערמונים
סוגי לחם: שיפון, שאור, תירס, בירה, פריכיות אורז
פירות: אפרסק ליצ´י, תפוח, שזיף, אגס, דובדבן, ענבים ירוקים, לונגאן
בשר ודגים: כבד עוף, עוף, הודו, כבד הודו, טחול, דגי ים
מ. חלב, ביצים וסויה: מוצרי חלב מותססים וביו
שומנים: בכמויות קטנות שומשום שחור, אגוזים ושקדים, שמן זית
תבלינים: חזרת, לימון, פלפל אנגלי, עלי דפנה, קליפת תפוז, בזיליקום, זרעי חרדל ירוק, ג´ינג´ר, זרעי שמיר, רוזמרין, קינמון, מוסקט, מנטה, נענע, פלפל לבן, זעפרן, כוסברה, מיורם, שומר, כמון, הל
מתיקה: דבש, סוכר קנה, שורש ליקוריץ, מאלט, סיליאן, מולסה, סירופ אורז
שתייה: תה כריזנטמה, תה מעלי בן אזוב, מיץ כרוב, מיץ תפוחים עם חומץ, תה וורבנה, לואיזה, לימונית, בנג´ה

שיטות בישול:
החמצה, הקצפה, שימוש ברוטב תמרי, שימוש במיסו, מוצרי חלב מותססים, בישול בבירה, בישול ביין, בישול בחומץ, בישול הגשה בכלי עץ, מזון ירוק, קריר, בטעם חמוץ ( לימון, חומץ), מותר להשתמש: בצמחים חריפים מקררים כמו מנטה, נענע, סוכריות אקליפטוס.
בשבועיים הראשונים מומלצת דיאטה המבוססת על ירקות, פירות, קטניות, דגניים ונבטי דגן וקטנית.
אין התווית נגד למוצרי חלב במיוחד חמוצים. במקרה של חום אפשר להוסיף ירקות טריים ירוקים אך להימנע משימוש בחומץ. במצבי קור ניתן להשתמש בחומץ, סיידר תפוחים, ויין אורז.


חזרה לתוכן המאמר
עליית אש הכבד

אסטרטגיה טיפולית: מזון מוריד, מזון קר, קריר, ניטרלי, מזון מרגיע כבד, תבלינים קרים, קרירים, מזון שאינו מעלה, מחזק יאנג, חם וחמים

להימנע: מזון מתועש חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, חומר מייצב, מונוסודיום, וממתיקים מלאכותיים שימוש מוגזם בשמן, מרגרינה, סוכר לבן ומשקה קל ודיאט המכיל צבע מאכל, חומר טעם וריח וחומצות מאכל אלכוהול, קפאין (קפה, נס קפה, קולה, שוקולד, תה שחור), מונוסודיום גלוטמאט, תבלינים חריפים ומחממים בקר, כבש, חלמון ביצה, אכילת יתר. לצמצם אכילת אגוזים וזרעים, לצמצם צריכת תרופות ככל שניתן.

מומלץ:
ירקות: מלפפון, חסה, כל הנבטים , סלרי, עגבנייה, גזר, כרוב, נבטי מאש, ברוקולי, ריבס (שורש וגבעול), קישוא, פטריות שמפיניון, נבטי מונג, כרישה, חציל, כל סוגי הבצל, צנון, אצות ים
פחמימות: דוחן, אורז חום, אורז מתוק, שעורה, שיבולת שועל, גריסי פנינה, בטטה, דורה, תירס, כוסמת, ערמונים, סויה, שעועית ירוקה, שעועית אפויה, אפונה ירוקה
סוגי לחם: שיפון, שיאור, תירס, בירה, פריכיות אורז
פירות: תפוח עץ, מילון, אפרסק, אבטיח, אגס, שזיפים, מנגו, ליצ´י, תאנים, אפרסמון, תות שדה
בשר ודגים: טחול, יוגורט, דגי ים
מ. חלב, ביצים וסויה: טופו
שומנים: זרעי חמניות, טחינה, אבוקדו, שקדייה
תבלינים: מנטה, נענע, אקליפטוס, מלח, זעפרן
שתייה: מיץ תפוחים (סיידר), מיץ נבט חיטה, מיץ נבט שעורה מיץ אשכוליות, לימונדה, משקה אלוורה, שן הארי, מים, מיץ ענבים, מיץ מנגו, מיץ פפאיה, מיץ אוכמניות, מיץ חמוציות, תה מליסה, לואיזה, לימונית, בנג´ה, וורבנה, יין אורז

שיטות בישול: החמצה (בעיקר במלח ולימון), הקצפה, שימוש ברוטב תמרי, שימוש במיסו, מוצרי חלב מותססים, בישול בבירה, בישול ביין, בישול בחומץ, הגשה בכלי עץ


חזרה לתוכן המאמר
עליית יאנג של הכבד

אסטרטגיית טיפול: מזון מוריד, מזון קר, קריר ונטרלי, תבלינים מקררים, מזון מרגיע

להימנע: שימוש מוגזם בשמן, מזון מתועש, מזון המכיל חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, חומר מייצב, מונוסודיום גלוטמאט, ממתיקים מלאכותיים, סוכר לבן ומשקה קל ודיאט, מרגרינה, אלכוהול, קפאין, תבלינים חריפים ומחממים, בקר, כבש, דגים, ביצה, אכילת יתר

מומלץ:
ירקות: מלפפון סלרי, פטריות שמפיניון, אספרגוס, ברוקולי עגבנייה, גזר, חסה, פטרייה לבנה, נבטי סויה, קישוא, נבטי אספסת, כרוב, לפת, פטרייה שחורה, ערמוני מים, נבטי מונג, סלק, כרישה, ריבס (שורש וגבעול), בצל, צנון, אצות ים, אגר
פחמימות: דוחן, חיטה אורז מתוק, תפוח-אדמה מתוק, אורז חום, שעורה, שיבולת שועל, גריסי פנינה, בטטה, דורה, תירס, סויה, שעועית ירוקה, שעועית אפויה, אפונה ירוקה, שעועית שחורה, שעועית מונג
סוגי לחם: שיפון, שיאור, תירס, בירה, פריכיות אורז, סובין חיטה
פירות: תפוח עץ, אבטיח, בננה, מילון, מנדרינה, תפוח עץ, אננס, ענבים, אפרסק, אגס, אפרסמון, ליצ´י, תות שדה
בשר ודגים: טחול
מ. חלב, ביצים וסויה: יוגורט, מוצרי חלב חמוצים, טופו
שומנים: זרעי חמניות, שומשום שחור, זיתים
תבלינים: מנטה, לימון, מלח, נענע, זעפרן
מתיקה: דבש, סוכריות אקליפטוס
שתייה: מים, מיץ תפוחים, מיץ ענבים, מיץ מנגו, מיץ פפאיה, מיץ אוכמניות, מיץ חמוציות, מיץ, משקה אלוורה, מיץ נבט חיטה, מיץ נבט שעורה, גרין מגמה, תה כריזנטמות, לואיזה, לימונית, בנג´ה, מיץ כרוב

שיטות בישול:
החמצה, הקצפה, שימוש ברוטב תמרי, שימוש במיסו, מוצרי חלב מותססים, בישול בבירה, בישול ביין, בישול בחומץ, בישול והגשה בכלי עץ


חזרה לתוכן המאמר
חסר יין בכבד

אסטרטגיית טיפול: חום מדומה – מזון קר, קריר, ניטרלי, תבלינים מקררים, מזון מחזק יין של הכבד, מזון מייצר נוזלים, מזון שאינו מחזק יאנג, מחמם, מייבש

להימנע: חיטה, שימוש מוגזם בשמן, חלב ומוצריו ביצים, מרגרינה, מזון מתועש, מזון מעושן, מזון המכיל חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, חומר מייצב, מונוסודיום גלוטמאט, וממתיקים מלאכותיים, סוכר לבן ומשקה קל ודיאט, אלכוהול, קפאין, תבלינים חריפים

מומלץ:
ירקות: קישוא, פלפל ירוק, פטריות שמפיניון, לפת, סלרי, קולרבי, כרוב, שעועית ירוקה, דלעת מרירה, חסה, פטריות לבנות, תרד, גזר (ומיץ גזר) מלפפון, פטריות שיטאקי, חציל, סלק, לפת, צנון, צנונית, נבטי מונג, ירקות ירוקים: גרגר נחלים, פטרוזיליה, אספסת, כרוב עלים
פחמימות: תפו´א, בטטה, ערמוני מים, אורז, שעורה, דוחן, חיטה, כוסמת, גריסים, שעועית שחורה, פולי סויה, שעועית ירוקה, שעועית מונג, אצות ים – ספירולינה, טמפה
סוגי לחם: שאור, שיפון, תירס, בירה, פריכיות אורז
פירות: קרמבולה, דובדבן, תות שדה, תפוח עץ, קרמבולה, ליצ´י, תאנה, בננה, מלון, שזיף מר, ענבים, צימוקים, דובדבנים, אוכמניות, מיץ פירות טרי
בשר ודגים: כבד בקר, עוף, כליות, מח עצם, דג לבנון, סרדין
מ. חלב, ביצים וסויה: יוגורט, לאבנה, ´ביו´ – עדיף מחלב עיזים, טופו, ביצה,
שומנים: צנוברים, שומשום מלא, שומשום שחור, זרעי חמנייה
תבלינים: פלפל לבן, זעפרן, פלפל לבן, נענע, מנטה, שורש לוטוס, שמן אתרי של אקליפטוס (לא בהיריון או בהנקה!)
מתיקה: סוכריות אקליפטוס, סירופ אורז חום, סירופ מייפל
שתייה: תה כריזנטמה, תה כובע הנזיר, לואיזה, לימונית, וורבנה, מיץ תפוחים, מיץ ענבים, מיץ מנגו, מיץ פפאיה, מיץ אוכמניות, מיץ חמוציות, מיץ נבט חיטה, מיץ נבט שעורה

שיטות בישול:
החמצה, הקצפה, שימוש ברוטב תמרי, שימוש במיסו, מוצרי חלב מותססים, בישול בבירה, בישול ביין, בישול בחומץ, הגשה בכלי עץ, שתייה מרובה


חזרה לתוכן המאמר
חסר דם בכבד

אסטרטגיית טיפול: מזון מחזק ומזין דם ויין, מזון מחזק כבד, מזון חמים וניטרלי, תבלינים חמים ומחממים, מזון שאינו קר, מקרר

להימנע: מזון ומשקה קר וקפוא, מזון טרי, חיטה, דוחן,שימוש מוגזם בשמן, חלב ומוצריו, מזון מתועש, חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, חומר מייצב, מונוסודיום, וממתיקים מלאכותיים, סוכר לבן ומשקה קל ודיאט, אלכוהול, קפאין,

מומלץ:
ירקות: קישוא, פלפל ירוק, פטריות שמפיניון, לפת, סלרי, כרוב, שעועית ירוקה, קולרבי, גזר, קישוא, סלק, חציל, מלפפון, אצות ים Hijiki
פחמימות: אורז אדום, אורז בר אורז מתוק, אורז חום, תפו´א, בטטה, שיבולת שועל, שעורה, כוסמת שעועית ירוקה, פולי סויה ומוצריה, קונג´י-אורז מבושל עד דבק, עדשים ירוקות, קטניות אדומות ושחורות
סוגי לחם: שיפון, תירס, פריכיות אורז
פירות: דובדבן, תות שדה, תפוח עץ, קרמבולה, ליצ´י, פפאיה, ענבים שחורים, צימוקים שחורים, פולי יקינטון, תאנים, מנגו, אננס
בשר ודגים: בקר- כבד, כבד עוף, בקר, כבש וכבד כבש, עוף, קורקבן עוף, טחול, כליות, קרפיון, דג לבנון, סרדין, ג´לטין
מ. חלב, ביצים וסויה: טופו, ביצים
שומנים: צנוברים, שומשום מלא, חמאה, טחינה, אבוקדו, שקדיה
תבלינים: זעפרן, פלפל לבן, נענע, מנטה, כמון, פפריקה, צ´ילי, כורכום, פלפל שחור, חזרת, זרעי חרדל, צנונית, שום, שומר, קינמון, ציפורן, הל, אגוז מוסקט, בזיליקום, ג´ינג´ר טרי ומיובש, חוואיג´, עלה-דפנה, מיורם, עוזרד, זרעי שמיר, זרעי שומשום שחור, גלעין משמש מיובש
מתיקה: סוכר חום, מולסה, דבש מלכות
שתייה: תה סיני ירוק, תה בנג´ה, תה יסמין, תה בבונג, תה עם חלב וזנגביל, תה זרעי שומר, מיץ עשב חיטה, תה סרפד

שיטות בישול:
החמצה, הקצפה, שימוש ברוטב תמרי, שימוש במיסו, מוצרי חלב מותססים, בישול בבירה, בישול ביין, בישול בחומץ, בישול והגשה בכלי עץ


חזרה לתוכן המאמר
סטגנציה של קור במרידיאן הכבד

אסטרטגיית טיפול: מזון פותח סטגנציות – שלב ראשון, מזון מזין ומחזק דם של הכבד, מזון המניע צ´י של הכבד, מזון חמים, נטרלי של הכבד, תבלינים עוקצניים מחממים, מזון שאינו קר ומקרר

להימנע: מזון ושתייה קפוא וקר, מזון טרי , חיטה, שימוש מוגזם בשמן, חלב ומוצריו, מנגו, בננה, אפרסמון מזון מתועש, מזון המכיל חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, חומר מייצב, מונוסודיום גלוטמאט, וממתיקים מלאכותיים, סוכר לבן ומשקה קל ודיאט.

מומלץ:
ירקות: שומר, פטריית שיטאקי, פטרייה שחורה, אספרגוס, בצלצול, שום בצל ירוק, חרדל ירוק, לפת
פחמימות: שיבולת שועל, דורה, אורז מתוק, תפוח אדמה מתוק, אורז חום, שעורה, גריסי פנינה, בטטה, דוחן, ערמונים, תירס, סויה, שעועית ירוקה, שעועית אפויה, אפונה ירוקה
סוגי לחם: שיפון, פריכיות אורז
פירות: דובדבן, תות שדה, תאנה, ליצ´י, לונגאן, דובדבן
בשר ודגים: כבד עוף, כבש, אווז, בקר וכבד בקר, אייל, עוף, טחול, דגי ים, דגי בריכה, טרוטה
מ. חלב, ביצים וסויה: ביצה
שומנים: אבוקדו, טחינה, שקדיה, שמן סויה, חמאה
תבלינים: זרעי אניס, קינמון, רוזמרין, ציפורן, פלפל שחור ולבן, זנגביל יבש וטרי, קליפת לימון ותפוז, בזיליקום, ליקוריץ, פלפל לבן, זעפרן, עלי דפנה, צ´ילי, שום, חוואיג´, מוסקט, הל, כמון, פפריקה, כורכום, חזרת, זרעי חרדל, צנונית, שום
מתיקה: מולסה, סוכר חום, דבש
שתייה: תה סיני ירוק, תה בנג´ה, תה יסמין, תה בבונג, תה עם חלב וזנגביל (ג´ינג´ר), תה זרעי שומר, בן אזוב ( 6-7 כוסות ביום), מיץ כרוב, תה כריזנטמה

שיטות בישול:
החמצה, הקצפה, שימוש ברוטב תמרי, שימוש במיסו, מוצרי חלב מותססים, בישול בבירה, בישול ביין, בישול בחומץ, הגשה בכלי עץ, מזון מבושל חם כולל פרי וירק. את הפירות מומלץ לאפות או לבשל כלפתן


חזרה לתוכן המאמר
רוח פנימית של הכבד

אסטרטגיית טיפול: מזון מוריד, מזון קר, קריר, נטרלי, תבלינים מקררים, מזון מסלק רוח, מזון שאינו מעלה, חם, מחמם

להימנע: שימוש מוגזם בשמן, מזון ושתייה קרה או קפואה, מזון טרי, חלב ומוצריו, ביצה, בקר כבש, עוף, טחול, הודו, מזון מתועש, מזון מעושן, חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, חומר מייצב, מונוסודיום גלוטמאט, ממתיקים מלאכותיים, סוכר לבן ומשקה קל ודיאט, אלכוהול, קפאין, תבלינים חריפים

מומלץ:
ירקות: עגבניה, ברוקולי, סלרי, חסה, כרישה, אפונה ירוקה, תרד, שעועית ירוקה, בצל ירוק, קישוא, עלי מנגולד, מלפפון, גזר, כרוב, קישוא, מאש, ריבס, כל הנבטים, מלפפון, פטריות שמפיניון, נבטי מונג, חציל, שום, פטרוזיליה, אספרגוס, פלפל ירוק, אצות אגר, כשות, עלים של עץ תות, נבט חמניות
פחמימות: אורז חום, שיבולת שועל, אורז מתוק, שעורה, גריסי פנינה, בטטה, דורה, דוחן, תירס, סויה, שעועית ירוקה, שעועית אפויה, אפונה ירוקה, עדשים, שעועית מונג
סוגי לחם: שיפון, שיאור, תירס, בירה, פריכיות אורז
פירות: תפוח עץ חמוץ, לימון, אגס, שזיף ירוק, ענבים ירוקים, תאנים ירוקות, ליצ´י, מילון, אפרסמון, מנגו, תות עץ, בננה
בשר ודגים: טחול (במצבי חוסר דם), סרדינים, סלמון, מקרל, דגי מים קרים ועמוקים
מ. חלב, ביצים וסויה: מוצרי חלב חמוצים ומותססים, טופו
שומנים: אבוקדו, טחינה, שקדיה, שקדים, אגוזי אילסר
תבלינים: פלפל לבן, מנטה, נענע, כריזנטמות, זרעי לוטוס, מלח
מתיקה: סוכריות אקליפטוס, מולסה, סוכר חום, דבש
שתייה: תה כובע הנזיר, וורבנה, לואיזה, לימונית, בנג´ה, משקה אלוורה, משקה דנדליון, מיץ עשב חיטה, מיץ עשב שעורה, מים, מיץ (תפוחים, ענבים, מנגו, פפאיה, אוכמניות, חמוציות)

שיטות בישול:
החמצה, הקצפה, שימוש ברוטב תמרי, שימוש במיסו, מוצרי חלב מותססים, בישול בבירה, בישול ביין, בישול בחומץ, הגשה בכלי עץ


חזרה לתוכן המאמר
חום ולחות בכבד ובכיס המרה

אסטרטגיית טיפול: פיזור חום – תבלינים מקררים, מזון קר, קריר, ניטרלי, מזון מייבש, מזון שאינו מצייר נוזלים ומזון שאינו מלחלח

להימנע: חיטה, שימוש מוגזם בשמן, בוטנים, מזון ומשקה קפוא וקר, מזון טרי, חלב ומוצריו בשלב הראשון, ביצים, בטטה, חלקי פנים של בעלי חיים, שומן של בעלי חיים, טופו, עגבניה, מזון מתועש, חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, חומר מייצב, מונוסודיום גלוטמאט, ממתיקים מלאכותיים, סוכר לבן ומשקה קל ודיאט אלכוהול, קפאין תבלינים חריפים

מומלץ:
ירקות: סלרי, גזר, אספרגוס, גזר לבן, צנון, פטריות שמפיניון, חציל, דלעת, קישוא, ברוקולי, אפונה, ירוקה סינית, כרוב, חסה, נבטי סויה, סלק ירוק, מלפפון, נבטי אספסת, בצל ירוק, קולרבי, לפת, צנון (לפחות פעמים ביום בין הארוחות), אצות ים אגר
פחמימות: תירס, דוחן, גריסי פנינה, אורז, תפוחי אדמה עם קליפה, שעועית אזוקי אדומה, מונג, שעועית לימה
סוגי לחם: שיפון, תירס, פריכיות אורז
פירות: לימון, אגס, אוכמניות, תפוח עץ ירוק וחמוץ, חמוציות, אבטיח, שזיף ירוק, ענבים ירוקים, תאנים ירוקות, ליצ´י, מילון, אפרסמון, מנגו, תות עץ, דובדבן
בשר ודגים: עוף, בקר, הודו, כבש, טחול, דגי ים
מ. חלב, ביצים וסויה: שלב ראשון להימנע, שלב שני מוצרי חלב מותססים
שומנים: שמן זית זיתים, טחינה, אבוקדו, שקדיה, שמן פשתן (5 כפיות מדי יום לחודשיים)
תבלינים: כורכום, שורש הלוטוס, ציקוריה, מנטה,אגוז מוסקט, אניס, בזיליקום, ג´ינג´ר טרי ומיובש, כוסברה, רוזמרין
מתיקה: סוכריות אקליפטוס
שתייה: תה שן הארי, תה שערות תירס, מיץ נבט חיטה, מיץ נבט שעורה (או גרין מגמה), מים, מיץ תפוחים, ענבים, פפאיה, אוכמניות, חמוציות (ללא סוכר), תה וורבנה, לואיזה, לימונית, בנג´ה, משקה אלוורה, תה קמומיל (5 כוסות ביום)

שיטות בישול:
החמצה, הקצפה, שימוש ברוטב תמרי, שימוש במיסו, הגשה בכלי עץ
לסילוק אבני מרה באופן חד פעמי: לפני השינה בלילה 2/3 כוס שמן זית כתית בחום הגוף, לערבב עם 1/3 כוס מיץ לימון סחוט טבעי, לשתות מיד, להיכנס למיטה ולשכב לישון על צד ימין כל הלילה.


חזרה לתוכן המאמר
ליחה חוסמת את כיס המרה

אסטרטגיית טיפול: תבלינים עוקצניים ומקררים, מזון קר, קריר, נטרלי, מזון מייבש, מזון שאינו יוצר לחות ואינו מייצר נוזלים

להימנע: שימוש מוגזם בשמן, מזון מתועש, מזון מעושן, חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, חומר מייצב, מונוסודיום גלוטמאט, ממתיקים מלאכותיים, סוכר לבן ומשקה קל ודיאט, אלכוהול, קפאין, תבלינים חריפים, חיטה, מנגו, בננה, אפרסמון, חלב ומוצריו

מומלץ:
ירקות: פיטריות כפתור, פטריות שיטאקי, צנון, סלק, סלק ירוק, נבטי אספסת, קולרבי, לפת, בצל, בצל ירוק, סלרי, אצות ים
פחמימות: אורז מתוק, אורז חום, שעורה, שיבולת שועל, גריסי פנינה, בטטה, דורה, דוחן, תירס,
סויה, שעועית ירוקה, שעועית אפויה, אפונה ירוקה
סוגי לחם: שיפון פריכיות אורז
פירות: אגס, תפוח עץ, מילון, ענבים ירוקים, שזיף ירוק, תאנה ירוקה, ליצ´י, לימון
בשר ודגים: עוף, בקר, הודו, טחול, דגי ים, דג לבנון
מ. חלב, ביצים וסויה: טופו, ביצה
שומנים: זיתים
תבלינים: מיורן, קליפת תפוז, כוסברה, לימון, מנטה, זעפרן, מוסקט, נענע, אגוז מוסקט, אניס, בזיליקום, ג´ינג´ר טרי ומיובש, רוזמרין, קינמון
שתייה: תה כריזנטמות, כובע הנזיר, לואיזה, וורבנה, לימונית, בנג´ה, מים, מיץ (תפוחים, ענבים, פפאיה, אוכמניות, חמוציות)

שיטות בישול:
החמצה, הקצפה, שימוש ברוטב תמרי, שימוש במיסו, מוצרי חלב מותססים, בישול בבירה, בישול ביין, בישול בחומץ, הגשה בכלי עץ


חזרה לתוכן המאמר
חום מרעיל את הדם

אסטרטגיית טיפול: מזון קר, קריר, ניטרלי, מזון מוריד, מזון שאינו מעלה מחמם וחמים

להימנע: סמים, עישון, מתח, יתר מאמץ מיני, יתר מאמץ פיזי, כל סוגי הבשר, תבלינים חריפים, מזון מתועש,מזון המכיל חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, חומר מייצב, מונוסודיום, וממתיקים מלאכותיים, שימוש מוגזם בשמן, מנגו, בננה, אפרסמון, אלכוהול, קפאין, סוכר לבן ומשקה קל ודיאט,

מומלץ:
ירקות: פטריות שמפיניון, אספרגוס, ברוקולי, דלעת, זוקיני, פטריות שיטאקי, פטריה שחורה, ערמוני מים, גזר, סלרי, כרוב, מלפפון, עגבניה, סלק, חסה אדומה, קולרבי, לפת, צנון, צנונית, נבטי שעועית מונג, אצות ים
פחמימות: דוחן, חיטה, גריסי פנינה, תירס, שעועית בצורת כליה, שעועית מונג
סוגי לחם: שיפון, שיאור, תירס, בירה, פריכיות אורז
פירות: אבטיח, בננה, מילון, מנדרינה, תפוח עץ, אננס, תאנה, אגס, דובדבן, לונגאן, ליצ´י תות שדה, רימון אדום כהה, תאנים כהות, שזיף אדום, פטל אדום, אפרסמון
בשר ודגים: דג לבנון
מ. חלב, ביצים וסויה: טופו
שומנים:
תבלינים: מלח, מנטה, שן ארי, גרגר הנחלים, זעפרן, בצל, נענע, אגוז מוסקט, גלעין אפרסק, גרגרי עוזרד
מתיקה: מלטוז, סוכריות אקליפטוס
שתייה: מיץ נבט חיטה, מיץ נבט שעורה (או גרין מגמה), מים, מיץ (תפוחים, ענבים, מנגו, פפאיה, אוכמניות, חמוציות), תה שערות תירס

שיטות בישול: בישול במים, שליקה, חליטה, אידוי, אפיה, מזון בטמפרטורת החדר


חזרה לתוכן המאמר
לחזרה לאינדקס מזונות לפי סינדרומים ניתן ללחוץ כאן: אינדקס המלצות בתזונה לפי סינדרומים
למאמר אודות שילוב תזונה ופורמולות צמחים ניתן ללחוץ כאן: שילוב פורמולות ותזונה על פי 18 הקטגוריות
למאמר אודות תמורות ומייסדיה ניתן ללחוץ כאן: אודות תמורות
להסבר אודות התכנית המשולבת ברפואה סינית ניתן ללחוץ כאן: המסלול המשולב

חומר זה מוגש כשירות ע"י הקליניקה של תמורות. © Tmurot
חומר זה אינו מהווה המלצה או הנחייה רפואית והוא נועד לשירות המטפלים והרופאים  ולידע כללי בלבד.