מאת: אילת מן וניר עמיר

אינדקס המלצות בתזונה לפתולוגיות של הלב והמעי הדק

Heart – Small Intestine disharmonies

תוכן המאמר:
פתולוגיות בלב
חסר צ´י בלב
חסר יאנג בלב
חסר דם בלב
חסר יין בלב
סטגנציה של דם
ליחה מערפלת את הלב
ליחה חמה מתקיפה את הלב

פתולוגיות במעי הדק
אש בלב ובמעי הדק

חסר צ´י בלב

אסטרטגיית טיפול: מזון מחזק צ´י בלב, תבלינים מניעים וחמימים, מזון חמים וניטרלי, מזון שאינו מייצר נוזלים ומלחלח

להימנע: מתיקה, משקה קל ודיאט, שימוש מוגזם בשמן, מזון ומשקה קר וקפוא, מזון טרי, חלב ומוצריו שאינם מותרים, מנגו, בננה, מזון מתועש, מזון המכיל חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, חומר מייצב, מונוסודיום, ממתיקים מלאכותיים, אלכוהול, קפאין

מומלץ:
ירקות: נבטי מונג, סלק, עגבניה שעועית ירוקה, בצל מתוק, פלפל אדום וירוק, תרד, חסה אדומה כרובית ברוקולי, גזר לבן, כרישה, דלעת גזר, לפת, בצל, בצלצול ירוק, לפת, אצות ים
פחמימות: חיטה תפוחי אדמה, בטטה, שיבולת שועל, אורז מתוק, אורז חום, גריסי פנינה, נבט חיטה, ערמוני מים, שעועית אזוקי אדומה, חומוס, שעועית שחורה, אפונה
סוגי לחם: שאור, שיפון, תירס, בירה, פריכיות אורז
פירות: אפרסמון, אבטיח, דובדבן, לונגאן, מילון, תמרים שחורים, תפוח, תות שדה, רימון אדום כהה, תאנים כהות, שזיף אדום, פטל אדום, לימון, אשכולית, אפרסק, פפאיה, אגס, אוכמניות, משמש, אשכולית, ליצ´י
בשר ודגים: בקר, אווז, כבש, לבבות (עוף, בקר), לבנון, הרניג
מ. חלב, ביצים וסויה: חלב פרה, חלב עיזים, ביצה, טופו
שומנים: למעט, טחינה, אבוקדו, שקדיה, אגוזי מלך
תבלינים: ג´ינג´ר טרי ומיובש, שום, פלפל שחור, שומר, קינמון, ציפורן, הל, אגוז מוסקט, חוואיג´, עלה-דפנה, מיורם, עוזרד, זרעי שמיר, בזיליקום, כמון, פפריקה, צ´ילי, כורכום, חזרת, זרעי חרדל, צנונית, בצל, אגוז מוסקט אניס, כוסברה, רוזמרין, פלפל אדום, פלפל לבן, פלפל שחור
מתיקה: סירופ של אורז חום, מולסה
שתייה: תה סיני ירוק, תה בנג´ה, תה יסמין, תה בבונג, תה עם חלב וזנגביל (ג´ינג´ר), תה זרעי שומר

שיטות בישול: בישול על אש גלויה, יבוש בשמש, טיגון מהיר בשמן רותח, תפריט פשוט, מעט גיוון טעם מריר-מר

חזרה לתוכן המאמר
חסר יאנג בלב

אסטרטגיית טיפול: מזון מחזק יאנג בלב, מזון מחזק לב, מזון חם חמים ניטרלי, תבלינים מחממים, מזון שאינו קר, קריר, טרי ובלתי מבושל

להימנע: מזון ומשקה קר וקפוא, מזון טרי, חיטה , מתיקה, שימוש מוגזם בשמן, חלב ותוצרתו, מנגו, בננה, אפרסמון, מזון מתועש, מזון המכיל חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, חומר מייצב, מונוסודיום

מומלץ:
ירקות: בצלצול , בצל ירוק, בצל מתוק, שעועית ירוקה, פלפל ירוק ואדום, סלק, תרד, עגבניה, חסה אדומה, קישוא, פטריות, מלפפון סלרי, עירית
פחמימות: שיבולת שועל ערמונים, בטטה, תפוח אדמה, אורז מתוק, אורז חום, גריסי פנינה, ערמונים, שעועית אזוקי אדומה
סוגי לחם: שיפון, תירס, פריכיות אורז
פירות: תמרים אדומים ושחורים, תפוח עץ, אבטיח, דובדבן, לונגאן, תות שדה, רימון אדום כהה, תאנים כהות, שזיף אדום, פטל אדום, אפרסק, ליצ´י, גואיבה, תפוזון סיני
בשר ודגים: כבש, בקר, עוף, כליה של כבש, דג טרוטה
מ. חלב, ביצים וסויה:
שומנים: שמן סויה, אגוזים, גרעיני חמנייה, קוקוס
תבלינים: בזיליקום שום, זנגביל יבש וטרי, קינמון (קליפה וענפיף), כמון, פפריקה, צ´ילי, כורכום, חזרת, זרעי חרדל, צנונית, עלי דפנה, מוסקט, הל, ציפורן, שבת, זרעי כותנה, ג´ינג´ר מיובש, פלפל ירוק, פלפל (שחור, אדום, לבן)
מתיקה: מולסה, סירופ של אורז חום
שתייה: תה סיני ירוק, תה בנג´ה, תה יסמין, תה בבונג, תה עם חלב וזנגביל (ג´ינג´ר), תה זרעי שומר, תה קמומיל, מיץ סלרי, יין

שיטות בישול: בישול על אש גלויה, יבוש בשמש, טיגון מהיר בשמן רותח

חזרה לתוכן המאמר
חסר דם בלב

אסטרטגיית טיפול: מזון מחזק ומזין דם בלב, מזון מחזק לב, מזון מחמם – חם חמים ניטרלי, תבלינים מחממים, מזון שאינו קר ומקרר

להימנע: מזון ומשקה קר וקפוא, מזון טרי, חלב ותוצרתו, מתיקה, שימוש מוגזם בשמן, מזון מתועש, מזון המכיל חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, חומר מייצב, מונוסודיום, ממתיקים מלאכותיים, סוכר לבן, משקה קל ודיאט , אלכוהול, קפאין

מומלץ:
ירקות: עגבניה, סלק, נבטי מונג בצלצול ירוק, גזר, שעועית ירוקה, בצל ירוק, גמבה, חסה אדומה, ירקות עליים ירוקים, צנונית, לפת, אצות ים ספירולינה
פחמימות: חיטה מלאה אורז (מתוק, חום), קונג´י-אורז מבושל עד דבק, תפוח אדמה, בטטה, שיבולת שועל, כוסמת, גריסי פנינה, שעועית ירוקה, פולי סויה ומוצריו, עדשים ירוקים, שעועית Kid
סוגי לחם: שיפון, שאור, תירס, בירה, פריכיות אורז
פירות: מילון, לונגאן, דובדבן, אבטיח, אפרסמון, פאפיה, ענבים, תותים, תות שדה, רימון אדום כהה, תאנים כהות, שזיף אדום, פטל אדום, ליצ´י
בשר ודגים: עוף, כבד עוף, בקר, כבד בקר, כבש, טחול, קרפיון, דג לבנון, סרדין
מ. חלב, ביצים וסויה: חלב פרה, ביצה, טופו
שומנים: טחינה, אבוקדו, שקדיה
תבלינים: ענפיף קינמון, כמון, צ´ילי, כורכום, חזרת, זרעי חרדל, שום, שומר, קינמון, ציפורן, הל, אגוז מוסקט, ג´ינג´ר טרי ומיובש, חוואיג´, עלה-דפנה, מיורם, עוזרד, זרעי שמיר, בזיליקום, אגוז מוסקט, אניס, כוסברה, רוזמרין, פלפל (אדום, לבן, שחור), סחוג
מתיקה: סוכר חום, מולסה
שתייה: תה סיני ירוק, תה בנג´ה, תה יסמין, תה בבונג, תה עם חלב וזנגביל (ג´ינג´ר), תה זרעי שומר

שיטות בישול: בישול על אש גלויה, יבוש בשמש, טיגון מהיר בשמן רותח

חזרה לתוכן המאמר
חסר יין בלב

אסטרטגיית טיפול: חיזוק יין של הלב, מזון מקרר – קר קריר ניטרלי, תבלינים מקררים, מזון מייצר נוזלים, מזון שאינו מחזק יאנג, מחמם, מייבש

להימנע: שימוש מוגזם בשמן, מזון מתועש, מזון המכיל חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, חומר מייצב, מונוסודיום, ממתיקים מלאכותיים, סוכר לבן, משקה קל ודיאט, שוקולד, אלכוהול, קפאין, תבלינים חריפים

מומלץ:
ירקות: נבטי מונג, עגבניה, סלק, פטריה לבנה, תרד, מלפפון, פטריות שיטאקי, חסה אדומה, אספרגוס, ערמוני מים, שעועית ירוקה, קולרבי, לפת, צנון, צנונית, נבט חיטה, אצות ים - ספירולינה
פחמימות: גרגרי חיטה, דוחן, בטטה, תירס, תפוחי אדמה צלויים באש, אורז אדום, אורז בר שחור, שעועית שחורה, פולי סויה
סוגי לחם: שאור, שיפון, תירס, בירה, פריכיות אורז
פירות: אפרסמון, אבטיח, מילון, תאנה, בננה, שזיף חמוץ, פרי השיזף (דומים), דובדבן, לונגאן, תות שדה, רימון אדום כהה, תאנים כהות, שזיף אדום, פטל אדום, אוכמניות
בשר ודגים: כליות, לב, מח עצם, מח, דג
מ. חלב, ביצים וסויה: גבינה, מוצרי חלב חמוצים, לבנה, גבינות רכות לבנות, טופו, ביצה
שומנים: שומשום שחור, זיתים
תבלינים: שורש לוטוס, זרעי לוטוס, חומץ, מנטה, נענע, רוזמרין, מלח
זעפרן, מוסקט
מתיקה: דבש, מייפל סירופ, מולסה, סוכריות אקליפטוס
שתייה: תה וורבנה, לואיזה, לימונית, בנג´ה, מים, מיץ (תפוחים, ענבים, מנגו, פפאיה, אוכמניות, חמוציות), משקה אלוורה, מיץ עשב חיטה

שיטות בישול: בישול על אש גלויה, יבוש בשמש, טיגון מהיר בשמן רותח

חזרה לתוכן המאמר
סטגנציה של דם בלב

אסטרטגיית טיפול: שלב ראשון: מזון פותח סטגנציות של דם בלב, מזון מניע – תבלינים עוקצניים חמימים. שלב שני: מזון מפזר, מזון מזין ומחזק דם, מזון חמים ונטרלי בלב, שום וג´ינג´ר למצבי קור, פלפל לבן למצבי חום

להימנע: חיטה מזון ומשקה קר וקפוא, מזון טרי, חלב ותוצרתו, שימוש מוגזם בשמן, מזון מתועש, מזון המכיל חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, חומר מייצב, מונוסודיום, ממתיקים מלאכותיים, קפאין, סוכר לבן, משקה קל ודייאט

מומלץ:
ירקות: פלפל אדום, בצל ירוק, שום, עגבניה, סלק, נבטי מונג, אספרגוס, פטריות שטאקי, פטריות שחורות, חציל, כרוב עם קימל, קולרבי, ארטישוק, פטריות, חסה, אספרגוס, כרישה, סלרי, לפת, נבט חיטה, אצות ים
פחמימות: שיבולת שועל, שעורה, ערמונים, אורז מתוק, שעועית אזוקי
סוגי לחם: שיפון, שאור, תירס, בירה, פריכיות אורז
פירות:דובדבן, לונגאן, מילון, אבטיח, אפרסמון, תות שדה, רימון אדום כהה, תאנים כהות, שזיף אדום, פטל אדום
בשר ודגים: כבד עוף, עוף, הודו, כבד הודו, טחול
מ. חלב, ביצים וסויה:
שומנים: שומשום שחור, חלב קוקוס
תבלינים: צ´ילי, בזיליקום, גרעין של אפרסק, פלפל לבן, רוזמרין, מוסקט, נענע, זעפרן, ענפיף של קינמון, פלפל שחור, לימון, פלפל אנגלי, עלי דפנה, קליפת תפוז, בזיליקום, זרעי חרדל ירוק, ג´ינג´ר, זרעי שמיר, קינמון, מנטה, פלפל לבן, זעפרן, כוסברה, חומץ
מתיקה: משקה אורז מתוק
שתייה: בן אזוב – 6-7 כוסות תה ליום, סטיביה 2 טיפות לכוס מים, מיץ כרוב כשתייה, תה כריזנטמה, כובע הנזיר, וורבנה, לואיזה, לימונית, בנג´ה

שיטות בישול: בישול על אש גלויה, יבוש בשמש, טיגון מהיר בשמן רותח

חזרה לתוכן המאמר
אש בלב ובמעי הדק

אסטרטגיית טיפול: מזון מפזר – תבלינים עוקצניים מקררים, מזון קר קריר וניטרלי, מזון מחזק לב, מזון שאינו חם חמים ומחמם

ב>להימנע: כל התבלינים פרט לאלה המותרים, סוכר לבן, ממתקים, משקה קל, שימוש מוגזם בשמן, חלב ותוצרתו, מזון המכיל חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, חומר מייצב, מונוסודיום, ממתיקים מלאכותיים, מזון מתועש, אלכוהול, קפאין, להגביל מלח

מומלץ:
ירקות: חסה, לפת, צנונית, נבטי מונג, תרד, פטריות שמפיניון, עגבניה, סלק, חסה אדומה, גמבה, תרד, קולרבי, צנון, סלרי, נבטי אלפלפה, אספרגוס, אצות ים מיקרו אלגה, ספירולינה, כלורלה
פחמימות: אורז, חיטה מלאה, נבט חיטה, קינואה, שיבולת שועל, שעועית מונג, סויה
סוגי לחם: שאור, שיפון, תירס, בירה, פריכיות אורז
פירות: פפאיה, קליפת לימון, אבטיח, אפרסמון, מילון, דובדבן, לונגאן, תות שדה, רימון אדום כהה, תאנים כהות, שזיף אדום, פטל אדום, אפרסק
בשר ודגים: דג לבנון, מקרל, סרדינים, הרינג, טונה, טרוטה
מ. חלב, ביצים וסויה: גבינה, טופו
שומנים: שמן דגים, אומגה 3, שמן פשתן
תבלינים: מלח, מנטה, זעפרן, בצל, נענע, מוסקט, חומץ, פלפל לבן
מתיקה: מלטוז, סוכריות אקליפטוס
שתייה: מיץ נבט חיטה, מיץ נבט שעורה (או גרין מגמה), תה קמומיל, מים, מיץ (תפוחים, ענבים, מנגו, פפאיה, אוכמניות, חמוציות), שורש או עלי דנדליון, דקורית, אכיניצאה, ולריאן

שיטות בישול: בישול מים, אידוי, אפיה, מזון בטמפרטורת החדר

חזרה לתוכן המאמר
ליחה מערפלת את לב

אסטרטגיית טיפול: פיזור ליחה – תבלינים עוקצניים מחממים, מזון מחזק לב, מזון שאינו מייצר נוזלים לחות ושאינו מלחלח

להימנע: מזון ומשקה קר וקפוא, פרי שאינו מורשה, חלב ותוצרתו, מזון טרי, חיטה, מזון מתועש, שימוש מוגזם בשמן, סוכר לבן, משקה קל ודיאט, קמח לבן ומוצריו, מזון המכיל חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, חומר מייצב, מונוסודיום, ממתיקים מלאכותיים, אלכוהול

מומלץ:
ירקות: בצלצול ירוק, חרדל ירוק, צנון, פלפל ירוק, גמבה, סלק, עגבניה, חסה אדומה, , אלפלפה, פטריות שמפיניון, אצות ים – Kelp, פולי סויה
פחמימות: שיפון, בטטה, כוסמת, גריסי פנינה, תפוחי אדמה, אורז קונג´י
סוגי לחם: שיפון, פריכיות אורז
פירות: אבטיח, מילון, תפוח עץ, דובדבן, לונגאן, תות שדה, רימון אדום כהה, תאנים כהות, שזיף אדום, פטל אדום
שומנים: טחינה, אבוקדו, שקדיה
תבלינים: פלפל שחור, קינמון, זנגביל טרי ומיובש, שומר, קינמון, ציפורן, הל, אגוז מוסקט, חוואיג´, עלה-דפנה, מיורם, עוזרד, זרעי שמיר, בזיליקום, זרעי שמיר, צ´ילי
מתיקה: מולסה, סוכר חום, סיליאן
שתייה: תה סיני ירוק, תה בנג´ה, תה יסמין, תה בבונג, תה עם חלב וזנגביל (ג´ינג´ר), תה זרעי שומר, קפה, תה שחור

שיטות בישול: בישול על אש גלויה, יבוש בשמש, טיגון מהיר בשמן רותח

חזרה לתוכן המאמר
ליחה חמה מתקיפה את הלב

אסטרטגיית טיפול: תבלינים עוקצניים ומקררים, מזון קר, קריר, ניטרלי, מזון מייבש, מזון שאינו יוצר לחות ואינו מייצר נוזלים

להימנע: מזון המכיל חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, חומר מייצב, מונוסודיום, ממתיקים מלאכותיים, תבלינים חריפים, אלכוהול, קפאין, סוכר לבן, משקה קל ודיאט , מנגו, בננה, אפרסמון, מזון מתועש, חלב ותוצרתו, שימוש מוגזם בשמן, חיטה

מומלץ:
ירקות: בצלצול ירוק פטריות כפתור, צנון, במבו-שוט, סלק, חסה אדומה, עגבניה, קישוא, סקוואש, גזר, דלעת, בצל אפוי, נבטי סויה, כרישה, לפת, אלפלפה, פלפל ירוק, כרוב קולרבי, ברוקולי, אספרגוס, אפונה ירוקה, שעועית ירוקה, אצות ים
פחמימות: שיפון, אורז מתוק, תפוח-אדמה מתוק, אורז חום, שעורה שיבולת שועל, גריסי פנינה, בטטה, דוחן, תירס, סויה, שעועית אפויה
סוגי לחם: שיפון פריכיות אורז
פירות: אבטיח, מילון, אגס, תפוח עץ, ליצ´י, דובדבן, לונגאן, תות שדה, רימון אדום כהה, תאנים כהות, שזיף אדום, פטל אדום, אפרסק, מנדרינה, אננס
בשר ודגים: עוף, דגי-ים
שומנים: זרעי מילון, טחינה, אבוקדו, שקדיה
תבלינים: קליפת תפוז, שורש לוטוס, מלח, מנטה, זעפרן, בצל, מנטה, נענע, מוסקט
מתיקה: סוכריות אקליפטוס
שתייה: לואיזה, מנטה, וורבנה, לימונית, בנג´ה, תה סיני ירוק, תה שן הארי או סרפד

שיטות בישול: בישול על אש גלויה, יבוש בשמש, טיגון מהיר בשמן רותח

חזרה לתוכן המאמר
לחזרה לאינדקס מזונות לפי סינדרומים ניתן ללחוץ כאן: אינדקס המלצות בתזונה לפי סינדרומים
למאמר אודות שילוב תזונה ופורמולות צמחים ניתן ללחוץ כאן: שילוב פורמולות ותזונה על פי 18 הקטגוריות
למאמר אודות תמורות ומייסדיה ניתן ללחוץ כאן: אודות תמורות
להסבר אודות התכנית המשולבת ברפואה סינית ניתן ללחוץ כאן: המסלול המשולב

חומר זה מוגש כשירות ע"י הקליניקה של תמורות. © Tmurot
חומר זה אינו מהווה המלצה או הנחייה רפואית והוא נועד לשירות המטפלים והרופאים  ולידע כללי בלבד.