מאת: אילת מן וניר עמיר

אינדקס המלצות בתזונה לפתולוגיות של הכליות והשלפוחית

Kidney – Urinal bladder disharmonies

תוכן המאמר:
פתולוגיות בכליות
חסר יאנג בכליות סימפטום כרוני
הצפת מים של הכליות סימפטום כרוני
חסר צ´י בכליות ושלפוחית השתן
הכליות אינן יכולות להחזיק צ´י
חסר יין בכליות
חסר ג´ינג בכליות

פתולוגיות בשלפוחית השתן
חום ולחות בשלפוחית השתן
ליחה חמה ועכורה שמתנקזת בשלפוחית השתן

חסר יאנג בכליות סימפטום כרוני

אסטרטגיית טיפול: מזון מחזק יאנג בכליות

להימנע: מזון ומשקה קר, וקפוא, מזון טרי, חיטה, חלב ומוצריו, תפוז מנדרינה, שימוש מוגזם בשמן, מזון מתועש, מזון המכיל חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, חומר מייצב, מונוסודיום, ממתיקים מלאכותיים, סוכר לבן ומשקה קל ודיאט, אלכוהול, קפאין

מומלץ:
ירקות: בצל מתוק, כרישה, בצל ירוק, שום, כל הירקות המבושלים
פחמימות: בטטה, ערמונים, אורז, דוחן, שיפון, שיבולת שועל, כוסמת, קינואה, שעועית שחורה, קטניות ירוקות מבושלות
סוגי לחם: שיפון, שאור, תירס, בירה, פריכיות אורז
פירות: פרי מיובש, פרי מבושל, תות-שדה
בשר ודגים: כבש, כליות כבד עוף, עוף, פורל
מ. חלב, ביצים וסויה: חלמון ביצה
שומנים: אגוזי מלך, לוז, זרעי שומשום ושומשום שחור
תבלינים: ג´ינג´ר יבש, הל, ציפורן, קינמון, כורכום, פפריקה מתוקה וחריפה, פלפל אנגלי, כמון, זרעי שומר, זרעי אניס
מתיקה: דבש, מולדה, סילאן, סוכר חום
שתייה: תה סיני ירוק, תה בנג´ה, תה יסמין, תה בבונג, תה עם חלב וזנגביל (ג´ינג´ר) תה זרעי שומר, יין אדום יבש, מעט משקה חריף

שיטות בישול: שליקה, חליטה, בישול עד רתיחה וקירור מהיר מאד

חזרה לתוכן המאמר
הצפת מים של הכליות סימפטום כרוני
אסטרטגיית טיפול: מזון מייבש, מזון מפזר לחות, מזון מעלה, מזון משתן, מזון חם, חמים, ניטרלי, תבלינים עוקצניים מחממים, מזון שאינו מלחלח, מקרר, ומוריד

להימנע: חיטה שימוש מוגזם בשמן, מזון ומשקה קר וקפוא, מזון טרי, חלב ומוצריו מנגו, בננה, אפרסמון, מזון מתועש, מזון מעושן, מזון המכיל חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, חומר מייצב, מונוסודיום, ממתיקים מלאכותיים, סוכר לבן ומשקה קל ודיאט, אלכוהול, קפאין

מומלץ:
ירקות: בצלצול ירוק, קישוא, סקוואש, גזר, דלעת, בצל אפוי, נבטי סויה, כרישה, לפת, אספסת, פלפל ירוק, כרוב, גזר לבן, בצל ירוק, בצל מתוק, לפת, צנונית, פלפל אדום
פחמימות: תירס, שיפון, ערמונים, גריסי פנינה, שעועית kid, שעועית שחורה, אזוקי אדום, שעועית ירוקה
סוגי לחם: שיפון
פירות: אבטיח, ענבים, ליצ´י
בשר ודגים: כבש, עוף הודו, כליות
מ. חלב, ביצים וסויה: חלמון (צהוב) של ביצה
שומנים: אגוזים, בוטנים, זרעי שומשום שחור, אגוזי פקאן, לוז
תבלינים: פלפל שחור קינמון, זרעי אניס כמון, פפריקה, צ´ילי, כורכום, חזרת, זרעי חרדל, שום, אגוז מוסקט, בזיליקום, בצל, ג´ינג´ר טרי ומיובש, כוסברה, רוזמרין, פלפל לבן, צ´ילי
שתייה: תה סיני ירוק, תה בנג´ה, תה יסמין, תה בבונג, תה עם חלב וזנגביל (ג´ינג´ר), תה זרעי שומר

שיטות בישול: שליקה, חליטה, בישול עד רתיחה וקירור מהיר מאוד, לאכול מזון חם

חזרה לתוכן המאמר
חסר צ´י בכליות ושלפוחית השתן

אסטרטגיית טיפול: מזון מחזק צ´י של הכליות, מזון ניטרלי, חמים וחם, תבלינים מניעים וחמימים, מזון שאינו מייצר נוזלים לחות ומלחלח

להימנע: מזון ומשקה קר וקפוא, מזון טרי, חלב ומוצריו קרים, תפוזים, מנדרינות, אשכוליות, שימוש מוגזם בשמן, מזון מתועש, מזון המכיל חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, חומר מייצב, מונוסודיום, ממתיקים מלאכותיים סוכר לבן ומשקה קל ודיאט אלכוהול, קפאין

מומלץ:
ירקות: פטרוזיליה, קישוא , בצל מתוק, שעועית ירוקה, סקוואש, סלק
פחמימות: אורז מתוק גרגרי חיטה תפו´א, ש. שועל, בטטה, אורז לבן, אורז חום, תירס, אפונה, שעועית שחורה, פולי סויה, קטניות בצורת Kid, עדשים
סוגי לחם: שיפון, שאור, תירס, בירה, פריכיות אורז
פירות: פטל, אוכמניות, אפרסמון, אננס, אפרסק, ענבים, קרמבולה, תאנים, תמרים שחורים, וגרגרי יער, אבטיח
בשר ודגים: בקר, עוף, הודו, כבש, כליות, כבד תרנגולת, דגים, טרוטה
מ. חלב, ביצים וסויה: מוצרי חלב מחוממים כדייסות, ביצה
שומנים: בוטנים, אגוזי מלך, פקאן, צנוברים וקשיו, מעט – אבוקדו, טחינה, שקדיה, חמאה, חמניות
תבלינים: זרעי לוטוס, קצח, זרעי אניס, שומר, קינמון, ציפורן, הל, אגוז מוסקט, ג´ינג´ר טרי ומיובש, חוואיג´, עלה-דפנה, מיורם, עוזרד, זרעי שמיר, בזיליקום, כמון, פפריקה, צ´ילי, כורכום, פלפל שחור, חזרת, זרעי חרדל, צנונית, שום
מתיקה: דבש, מאלטוז, מולסה, סירופ של אורז חום, לתת אורז, סיליאן
שתייה: תה סיני ירוק, תה בנג´ה, תה יסמין, תה בבונג, תה עם חלב וזנגביל (ג´ינג´ר) תה זרעי שומר, עלי אוכמניות

שיטות בישול: שליקה, חליטה, בישול עד רתיחה וקירור מהיר מאד

חזרה לתוכן המאמר
הכליות אינן יכולות להחזיק צ´י

אסטרטגיית טיפול: לכווץ, לעגן, לייצב, מזון מכווץ (אסטרג´נטי), מזון ניטרלי, חמים וחם, מזון מחזק כליות, מזון מעלה, מזון שאינו מוריד מייצר נוזלים, לחות ומלחלח כליות ושלפוחית השתן

להימנע: חיטה שימוש מוגזם בשמן מזון ומשקה קר וקפוא מזון טרי חלב ומוצריו מנגו, בננה, אפרסמון, מזון מתועש מזון המכיל חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, חומר מייצב, מונוסודיום, ממתיקים מלאכותיים סוכר לבן ומשקה קל ודיאט, אלכוהול, קפאין

מומלץ:
ירקות: שעועית ירוקה, בצל מתוק, קישוא , בצל מתוק , סקוואש, סלק
פחמימות: תפוח אדמה, שיבולת שועל, בטטה, אורז לבן, אורז חום, אורז מתוק, תירס, שיפון
אפונה, שעועית שחורה, פולי סויה, קטניות בצורת Kid, עדשים
סוגי לחם: שיפון, פריכיות אורז
פירות: אפרסמון, אננס, אפרסק, ענבים, קרמבולה, תאנים תמר שחור, משמש, שסק, אוכמניות וגרגרי יער, אבטיח
בשר ודגים: בקר, עוף, הודו, כבש, כליות, כבד תרנגולת, דגים, טרוטה
מ. חלב, ביצים וסויה: דייסות חמות, ביצים
שומנים: בוטנים, אגוזי מלך, פקאן, צנוברים לוז וקשיו, מעט – אבוקדו, טחינה, שקדיה, חמאה, חמניות
תבלינים: זרעי לוטוס, קצח, זרעי אניס, שומר, קינמון, ציפורן, הל, אגוז מוסקט, ג´ינג´ר טרי ומיובש, חוואיג´, עלה-דפנה, מיורם, עוזרד, זרעי שמיר, בזיליקום, כמון, פפריקה, צ´ילי, כורכום, פלפל שחור, חזרת, זרעי חרדל, צנונית, שום
מתיקה: דבש, מאלטוז, מולסה, סירופ של אורז חום, סיליאן
שתייה: תה סיני ירוק, תה בנג´ה, תה יסמין, תה בבונג, תה עם חלב וזנגביל (ג´ינג´ר) תה זרעי שומר

שיטות בישול: שליקה, חליטה, בישול עד רתיחה וקירור מהיר

חזרה לתוכן המאמר
חסר יין בכליות

אסטרטגיית טיפול: מזון מחזק יין של הכליות, מזון ניטרלי קריר וקר, תבלינים מקררים, מזון מייצר נוזלים, מזון שאינו מחמם מחזק יאנג, מייבש (אשר יגרום לפגיעה ביין הכליה ויגרום ליצירת אש לאורך זמן)

להימנע: תבלינים חריפים ומחממים, מזון מיובש, בשר ודגי בריכה, שימוש מוגזם בשמן, מזון מתועש,מזון המכיל חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, חומר מייצב, מונוסודיום, ממתיקים מלאכותיים, סוכר לבן, משקה קל ודיאט, אלכוהול, קפאין, יתר פעילות מינית, יתר מאמץ גופני, יתר מתח, שינה מאוחרת

מומלץ:
ירקות: ערמוני מים, שעועית ירוקה, פטריות לבנות ושחורות, חסה, סלרי, אספרגוס, מלפפון, סלק (צבע), פטריות שטאקי, תרד, גזר, נבטי מונג, קולרבי, לפת, צנון, צנונית, אצות ים- ספירולינה, כולרלה
פחמימות: גרגרי חיטה, דוחן, תפוחי אדמה ופקעות לא חריפות, אורז בר, אורז אדום, תירס, סובין חיטה, נבט חיטה, שעורה, קטניות אדומות שחורות, שעועית Kid חמין, פולי סויה, שעועית מונג
סוגי לחם: שיפון, שאור, תירס, בירה, פריכיות אורז
פירות: כל סוגי המילון, אוכמניות, תפוחי עץ, תאנים גם מיובשות, בננה, תמרים, שזיף מר, גרגרי יער, פרי מיובש, תות-עץ
בשר ודגים: כליות, ברווז, דגי ים כולל סלומון, סרדינים
מ. חלב, ביצים וסויה: יוגורט מעט חלב ומוצריו, טופו, ביצה (למעט)
שומנים: קשיו אם אין לחות, זרעי שומשום שחור, זיתים שחורים, לוז, אגוז מלך
תבלינים: רוזמרין, חומץ, מנטה, נענע, שמן אתרי של אקליפטוס (התווית נגד הריון והנקה), מלח , שורש לוטוס, אגוז מוסקט, זעפרן
מתיקה: דבש, מולסה, מייפל, סוכריות אקליפטוס
שתייה: בירה שחורה, מים, מיץ (תפוחים, ענבים, מנגו, פפאיה, אוכמניות חמוציות), וורבנה, לואיזה, לימונית, בנג´ה

שיטות בישול: הקפאה, שליקה, חליטה, בישול עד רתיחה וקירור מהיר מאד

חזרה לתוכן המאמר
חסר ג´ינג בכליות

אסטרטגיית טיפול: מזון מחזק ג´ינג, מזון מחזק כליות, מזון חמים וניטרלי, תבלינים חמימים וחמים, מזון שאינו קר ומקרר, מוריד

להימנע: כרוב, מנטה, במבו-שוט, רמות גבוהות של חלבון בתפריט, שימוש מוגזם בשמן, מזון ומשקה קר וקפוא, מזון טרי, מנגו, בננה, אפרסמון, מזון מתועש, מזון המכיל חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, חומר מייצב, מונוסודיום, ממתיקים מלאכותיים, סוכר לבן, משקה קל ודיאט, אלכוהול, קפאין, תבלינים חריפים

מומלץ:
ירקות: שעועית ירוקה, קישוא, סקוואש, גזר, דלעת, בצל אפוי, נבטי סויה, כרישה, לפת, אספסת, פלפל ירוק, כרוב, בצל ירוק, בצל מתוק, פטריות לבנות, תרד, גזר, פטריות שיטאקי, מלפפון, סלק, אפונה ירוקה, שעועית ירוקה, שורש לוטוס, זרעי לוטוס אצות ים ( ספירולינה, כלורלה)
פחמימות: דוחן, קטניות שחורות, חיטה, ערמונים, תירס, תפו´א, בטטה, ערמוני מים, תירס כחול, אורז מתוק, תפוח-אדמה מתוק, אורז חום, שעורה שיבולת שועל, גריסי פנינה, דורה, סויה, שעועית אפויה, אפונה
סוגי לחם: שיפון, שיאור, תירס, בירה, פריכיות אורז
פירות: ענבים, תות שדה, תאנה, בננה, מילון, שזיף חמוץ, אוכמניות, תות-עץ, פטל, משמש, תפוח עץ אפוי אגס אפוי, אגס ביין (במקרה של קור)
בשר ודגים: מח עצם, גידים, כליות של בעלי חיים, כבש, מח, מרק רגל, דגים
מ. חלב, ביצים וסויה: יוגורט, חלב, חמאה, טופו, חלמון ביצה, ביצה
שומנים: אגוזי פקאן, מלך, לוז, זרעי שומשום שחור, זיתים, קשיו, שקדים
תבלינים: טעם מלוח, שום, קינמון, שומר, קינמון, ציפורן, הל, אגוז מוסקט, ג´ינג´ר טרי ומיובש, חוואיג´, עלה-דפנה, מיורם, עוזרד, זרעי שמיר, בזיליקום, מלח ים
מתיקה: דבש, דבש מלכות, פולן דבורים, מייפל סירופ
שתייה: תה סרפד, תה מרווה, תה סיני ירוק, תה בנג´ה, תה יסמין, תה בבונג, תה עם חלב וזנגביל (ג´ינג´ר) תה זרעי שומר

שיטות בישול: שליקה, חליטה, בישול עד רתיחה וקירור מהיר מאד

חזרה לתוכן המאמר
חום ולחות בשלפוחית השתן

אסטרטגיית טיפול: מזון מפזר לחות בשלפוחית השתן, תבלינים עוקצניים מקררים, מזון קר, קריר ניטרלי, מזון משתן, מזון שאינו מייצר נוזלים ואינו מלחלח בשלפוחית השתן

להימנע: בצל ובצל ירוק חלב ומוצריו, חיטה, מזון ומשרה קר וקפוא, מזון טרי, מנגו, בננה, אפרסמון, שימוש מוגזם בשמן,מזון מתועש מזון המכיל חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, חומר מייצב, מונוסודיום, ממתיקים מלאכותיים, סוכר לבן, משקה קל ודיאט, אלכוהול, קפאין, תבלינים חריפים

מומלץ:
ירקות: גזר, סלרי, תירס, , קישואים מלפפון, זוקיני, סקוואש, ברוקולי, אפונה ירוקה דקה, נבטי סויה, חסה, כרוב סיני, גזר, שערות תירס, אצות ים Kelp, ערמוני מים, שורש הלוטוס
פחמימות: תירס, שיפון, דוחן, גריסי פנינה, אורז, שעועית מונג שעועית אזוקי אדומה, שעועית Kid
סוגי לחם: שיפון, תירס, פריכיות אורז
פירות: אבטיח, ענבים, מילון, אפרסק, תפוחעץ מבושל, שסק
בשר ודגים: עוף
שומנים: זרעי מילון
תבלינים: שום ליקוריץ, שורש לוטוס, מלח, מנטה, נענע, שמן אתרי של אקליפטוס (התווית נגד-הריון, הנקה) טיפות שמן ´עץ התה´ מהול במים או בתה
מתיקה: סוכריות אקליפטוס
שתייה: תה שן הארי, משערות תירס, סרפד וורבנה, לואיזה, לימונית, בנג´ה, מים, מיץ (תפוחים, ענבים, פפאיה, אוכמניות, חמוציות)

שיטות בישול: בישול במים, אידוי, אפיה, חליטה, שליקה, הנבטה, השרייה ממושכת (קטניות)

חזרה לתוכן המאמר
ליחה חמה ועכורה שמתנקזת בשלפוחית השתן

אסטרטגיית טיפול: מזון מחזק הכליות, תבלינים עוקצניים חריפים ומקררים, מזון קר, קריר, ניטרלי, מזון מייבש, מזון שאינו יוצר לחות ואינו מייצר נוזלים

להימנע: שימוש מוגזם בשמן, מזון ומשקה קר וקפוא, מזון טרי, חלב ומוצריו, כל סוגי הבשר והדגים, מנגו, בננה, אפרסמון, מזון מתועש, מזון המכיל חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, חומר מייצב, מונוסודיום, ממתיקים מלאכותיים, סוכר לבן, משקה קל ודיאט, אלכוהול, קפאין, תבלינים חריפים

מומלץ:
ירקות: מלפפון, סלרי, זוקיני, סקוואש, ברוקולי, אפונה ירוקה דקה, קולרבי, לפת, צנון, צנונית, נבטי סויה, חסה, כרוב סיני, פטריות שחורות אספרגוס, פטריות שמפיניון, אצות ים
פחמימות: תירס, שיפון גריסי פנינה, דוחן, חיטה, שעועית מונג, שעועית אזוקי אדומה, שעועית ירוקה שעועית kid
סוגי לחם: שיפון, שאור, תירס, בירה, פריכיות אורז
פירות: אבטיח, ענבים מילון כתום, אפרסק, תפוח-עץ פרי הדר
בשר ודגים:
מ. חלב, ביצים וסויה:
שומנים: זרעי אבטיח
תבלינים: מלח ים, ליקוריץ, שורש לוטוס, מנטה, נענע, אגוז מוסקט, זעפרן, שמן אתרי של אקליפטוס (התווית נגד-הריון, הנקה), שום
מתיקה: סוכריות אקליפטוס
שתייה: מיץ (תפוחים, ענבים, פפאיה, אוכמניות, חמוציות), שן הארי, תה שערות תירס, מיץ חמציצים

שיטות בישול: שליקה, חליטה, בישול עד רתיחה וקירור מהיר מאד

חזרה לתוכן המאמר
לחזרה לאינדקס מזונות לפי סינדרומים ניתן ללחוץ כאן: אינדקס המלצות בתזונה לפי סינדרומים
למאמר אודות שילוב תזונה ופורמולות צמחים ניתן ללחוץ כאן: שילוב פורמולות ותזונה על פי 18 הקטגוריות
למאמר אודות תמורות ומייסדיה ניתן ללחוץ כאן: אודות תמורות
להסבר אודות התכנית המשולבת ברפואה סינית ניתן ללחוץ כאן: המסלול המשולב

חומר זה מוגש כשירות ע"י הקליניקה של תמורות. © Tmurot
חומר זה אינו מהווה המלצה או הנחייה רפואית והוא נועד לשירות המטפלים והרופאים  ולידע כללי בלבד.