תקציר עבודת גמר שהוגשה במסגרת לימודי השנה השלישית והקליניקה לשיאצו וטווינא של תמורות. העבודה עוסקת בבעיות כתפיים, ומביאה סיפורי מקרה של 4 מטופלים עם בעיות כרוניות ואקוטיות. העבודה מציגה את גישת הרפואה המערבית והרפואה הסינית.
מאת: דורון זמיר ונועם שני
הרפואה המערבית מתייחסת למפרק הכתף כחלק מהקומפלקס של חגורת הכתפיים, הכוללת את השכמה והמפרקים בינה לבין הזרוע והצלעות, ואת הקלויקולה והמפרקים בינה לבין השכמה והסטרנום. פעולה תקינה של המכלול מחייבת תנועה מתוזמנת של כל מפרקיו, תוך שמירה על יציבותם.
על הפתולוגיות השכיחות הפוגעות במכלול נמנים ה-Rotator cuff syndrome (פגיעות בגידים), Impingement syndrome (צביטה של מבנים אנטומיים), תסמונת הכתף הקפואה (דלקות והידבקויות), חוסר יציבות של המפרק, אוסטאו-ארטריטיס של המפרק, כאבים ממקור עצבי, וכאבים המוקרנים מאיבר פנימי. הטיפולים הנהוגים נעים בין תרופות נוגדות כאב ודלקת, פיזיותרפיה והתעמלות, ועד התערבות ניתוחית במידת הצורך.
לפי הרפואה הסינית נחלקות האטיולוגיות לפגיעה במפרקים בכלל ובכתף בפרט לשני סוגים:
(א) מצבים אקוטיים כגון טראומות ופציעות, או פלישת פתוגן החיצוני הגורמת סטגנציה של צ´י ודם (Bi Syndrome)
(ב) מצבים כרוניים, המהווים התקבעות של מצב לא תקין לאורך זמן. האבחנה המבדלת מסתמכת על הבדלים באופי הכאב, ועל הופעת תסמיני חום / קור ו/או לחות, ובנוסף למצבי הטראומה ופלישת פתוגנים, מונה גם מצבי חסר צ´י בכליות ו/או בטחול, וחסר יין בכליות.
הטיפול כולל הן הנעה לפיזור חסימות ופתיחת סטגנציות, והן חיזוק לאזורים שבחסר, תוך שימוש בנקודות מקומיות על המרידיאנים העוברים בכתף (TW, LI, (SIודיסטאליות (בכף היד ובקרבתה, וברגל). יש חשיבות רבה לשימוש בטכניקות טווינה הספציפיות לטיפול במפרקים, וניתן להיעזר גם במוקסה ובמגנטים.
בפרק המעשי מוצגים ארבעה מטופלים שעברו תשאול מלא וקבלו כ-10 טיפולים כל אחד. המטופלים סבלו מבעיות כתפיים ממקורות שונים (פריקה בילדות, אנומאליה מבנית, הופעה ספונטנית ושבר בן שנתיים) ובדרגות חומרה שונות, אך הציגו את הסינדרומים המשותפים הצפויים - חולשה של הטחול והכליות, סטגנציה של צ´י הכבד, והצטברות של לחות. האסטרטגיה הטיפולית ננקטה לפי האמור לעיל, והביאה לשיפור מסוים אצל כל המטופלים, אך באופן יחסי ככל שהבעיה כרונית יותר ו/או קשורה בבעיה מבנית, כך מידת השיפור פחותה יותר.