הגדילן הוא סוג צמח ממשפחת המורכבים, יחד עם צמחי מאכל רבים כמו חרצית, ארטישוק, חמניה וצמחי תבלין כמו סטיביה או שיבא. ניתן לאכול חלקים רבים ממנו וטעמם מזכיר ארטישוק. המאמר מציג את תכונות הצמח, הדרך לזהות אותו, כיצד משתמשים בו ומהן תכונותיו האנרגטיות. | |
מאת: ד"ר ניר עמיר | |
גדילן מצוי היא צמח נפוץ בישראל (המכונה בערבית ח'וּרְפֵיש אִלְ-גִ'מַאל). זהו צמח חד שנתי ממשפחת המורכבים. ישנם שני מינים אך בארץ קיים רק המצוי. כיום הוא נפוץ בכל העולם. הוא אינו מתאים למרעה צאן אך שימושיו עבור האדם יכולים להיות רבים.
לקראת הקיץ הצמח יכול להגיע לגובה של 2 מטר. יש לו פרחים גדולים עגולים בעלי צבע סגול עד ורוד הנמצאים במעטפת קוצנית. העלים רחבים ובעלי אזורים בהירים / לבנים לאורך העורקים.
מקור השם מריאנום הוא בנקודות הלבנות המזכירות טיפות חלב שנטפו ממרים, אימו של ישוע, על העלים.
ניתן להשתמש בחלקי הצמח השונים: הגבעולים הצעירים טעימים כאשר מקלפים את קליפתם הקשה. ניתן גם לאכול את העלים טריים בסלט או כחליטה לתה לאחר שיבשו אותם. גם הזרעים נאכלים כמו שהם או לאחר קליה. ניתן לאכול את מצעית התפרחת לאחר הסרת הקוצים וטעמה והמראה שלה מזכיר ארטישוק מתורבת. יש הנוהגים להשרות את השורשים במים למספר שעות, לבשל ואז לאכול. ![]() פעילות רפואית ברפואה העממית משתמשים בעלים מעוכים כדי לטפל בפצעי עור. ניתן גם למצות או לחלוט את העלים כדי לטפל בדלקת הכבד. קיימים מחקרים התומכים בחשיבות הצמח לטיפול בדלקת כבד כרוניות, בעיקר על בסיס השמן המופק מהזרעים. הזרעים מסייעים להמרצת מיץ המרה ולכן המשרה מתאים לטיפול בצהבת, אבני מרה ועוד. בזרעי הגדילן יש חומר פעיל פלאבונואידי הנקרא Silymarin . כמו כן הוא מכיל שמנים נדיפים וגליקוזידים.
החומר הפעיל העיקרי בסילמארין נקרא Silibinin או silybin המהווה את המיצוי הסטנדרטי (הנמדד) של הגדילן. הוא מכיל תערובת של פלאבונוגליקאנים הכוללים, בנוסף ל Silibinin: isosilibinin , silicristin , silidianin.
גם ה Silibinin נחלק לשני סוגים Silybinin A ו Silybinin B ביחסים דומים.
מחקרים in vitro (במעבדה) ו- in vivo (על בעלי חיים) מצביעים על כך של silibinin יש אפקט הפאטופרוטקטיבי, כלומר מגן על הכבד מפני רעילות. כמו כן, הוא מראה תכונות נוגדות סרטן, בעיקר באנדו קרצינומה של הערמונית, קרצינומה של השד תלוית אסטרוג, סרטן המעי הגס וסוגים שונים של סרטני ריאה.
כיום בוחנים מיצוי שעבר עיבוד כימי לצורך הזרקה במצבי הרעלות קשים של הכבד, למשל בעיקבות צריכת פטריות רעל, בסוכרת מבוגרים ובמצבי שחמת הכבד על רקע אלכוהוליזם. זהירות והתוויות נגד
נבדקה רעילות ה silymarinו ה- silybin במתן פומי ותוך ורידי במספר בעלי חיים. במתן פומי לעכברים לא התגלו תופעות טוקסיות גם במינונים של 20g/kg . ה LD50 במתן תוך ורידי (באינפוזיה) היה 400mg/kg בעכברים, 385mg/kg בחולדות ו140mg/kg בארנבות ובכלבים. מכאן שרעילות החומר נמוכה ביותר. יש המדווחים על שלשול או צואה רכה בעקבות שימוש אינטנסיבי בזרעים. תופעות אילו חולפות לאחר מספר ימים. אנרגטיקה על פי הרפואה הסינית
קריר, מר, מתוק. מניע צ'י ומסלק חום לחות ורעילות מהכבד. מנקה חום ורעילות מדם הכבד. מניע צ'י ומסלק חום לחות ורעילות מהכבד במצבי בחילות, כאב ראש, עצירות, כבד וטחול מוגדלים.
לחום לחות ורעילות בכבד על רקע דלקת כבד, שחמת או כבד שומני. איך משתמשים?
את הזרעים אוכלים כפי שהם. ניתן לטחון אותם ולהשתמש באבקה. יש הקולים את הזרעים מעט כדי להקל על הטחינה. ניתן למעוך אותם ולהכין חליטה מרוכזת. את הגבעולים מנקים מהעלים הקוצניים ומקלפים את המעטה העצי. הליבה עסיסית, מעט מתקתקה וניתנת לאכילה כפי שהיא.
את העלים ניתן לייבש ולחלוט. יש המשתמשים בעלים הצעירים כתוספת לסלט, אך זהירות, הם דוקרים.
את התפרחת הכדורית הצעירה מנקים מהקוצים ואוכלים נא או חלוט קלות. ניתן להכינה בדיוק כשם שמכינים ארטישוק. למידע נוסף
למידע על צמחים נוספים מומלץ לפנות למדריך הצמחים שבאתר
למידע אודות מסלול לימודי רפואה סינית בתמורות
למידע אודות התכנית המשולבת ברפואה סינית (נטורופתיה סינית) לימודי רפואה משלימה
למידע אודות מסלול לימודי דיקור סיני בתמורות חומר זה מוגש כשירות עי צוות הקליניקה של תמורות. © Tmurot
חומר זה אינו מהווה המלצה או הנחייה רפואית והוא נועד לשירות המטפלים והרופאים ולידע כללי בלבד. |